23/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αμφισβητούν τα στοιχεία του προϋπολογισμού

Θεωρούν ότι το πλεόνασμα ως μέγεθος εξακολουθεί να υπολογίζεται σε λογιστική και όχι σε πραγματική βάση από το οικονομικό επιτελείο.
      Pin It

Θεωρούν ότι το πλεόνασμα ως μέγεθος εξακολουθεί να υπολογίζεται σε λογιστική και όχι σε πραγματική βάση από το οικονομικό επιτελείο

 

Του Μ. Χριστοδούλου

 

Πρόσθετα μέτρα 2 δισ. ευρώ για το 2014 ζητά η τρόικα (σ.σ. όπως και η Goldman Sachs), η οποία δεν μετέχει στους πανηγυρισμούς για το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,63 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στα κρατικά ταμεία, αφήνοντας έκθετη την κυβέρνηση.

 

Επί της ουσίας οι δανειστές αμφισβητούν τα στοιχεία του προϋπολογισμού από τη στιγμή που ασκούν πιέσεις για νέες επώδυνες παρεμβάσεις, οι οποίες θεωρητικά θα μπορούσαν να καλυφθούν από το «μαξιλάρι» των εσόδων που υπάρχει στα κρατικά ταμεία.

 

Αν και τα νέα μέτρα που ζητά η τρόικα συνδέονται ευθέως με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2014 και τον στόχο του 1,5% του ΑΕΠ που έχει τεθεί ή 2,75 δισ. ευρώ, εντούτοις η αφετηρία από την οποία ξεκινάει ο προϋπολογισμός αφήνει και πάλι ασυγκίνητους τους δανειστές.

 

Και αυτό γιατί το πλεόνασμα ως μέγεθος εξακολουθεί να υπολογίζεται σε λογιστική και όχι σε πραγματική βάση από το οικονομικό επιτελείο και είναι αποτέλεσμα των εξής τρικ:

 

• Των έκτακτων εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ που αποτελούν κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία επέστρεψαν οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος. Αν αφαιρεθούν τα κέρδη αυτά, το πρωτογενές πλεόνασμα μειώνεται σε 1,13 δισ. ευρώ.

 

• Του κόλπου με τις επιστροφές φόρων, καθώς το Δημόσιο δεν είχε επιστρέψει φόρους 552 εκατ. ευρώ, όπως είχαν προϋπολογιστεί στο εννεάμηνο. Χωρίς τον συνυπολογισμό αυτού του ποσού το πλεόνασμα θα ήταν 550 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 31,09 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 455 εκατ. ευρώ ή 1,4% έναντι του στόχου που είχε τεθεί στο εννεάμηνο (31,5 δισ. ευρώ).

 

Τον Σεπτέμβριο παρουσίασαν υστέρηση ορισμένες κατηγορίες έμμεσων φόρων και κυρίως ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών, ο οποίος ανήλθε σε 108 εκατ. ευρώ (39,5% χαμηλότερα του στόχου), και ο ΕΦΚ στα καύσιμα, που διαμορφώθηκε στα 175 εκατ. ευρώ (49,8% χαμηλότερα έναντι του στόχου).

 

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 41,38 δισ. ευρώ και εμφανίζονται μειωμένες κατά 3,58 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 44,96 δισ. ευρώ.

 

Scroll to top