→Αναστάτωση στο Μαρούσι από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για απολύσεις μελών ΔΕΠ μετά τους διοικητικούς
Γενικός συναγερμός σήμανε, χθες, από νωρίς στο υπουργείο Παιδείας με αφορμή το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για την ομολογία συμβούλου του υπουργού προς εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια –σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση– ότι σύντομα τους υπό διαθεσιμότητα διοικητικούς θ΄ ακολουθήσουν κατηγορίες προσωπικού ΑΕΙ όπως επίκουροι, λέκτορες, εργαστηριακό προσωπικό.
Υστερα από ώρες σιωπής, το απόγευμα, η απάντηση δεν ήταν η διάψευση ούτε της συνάντησης, ούτε του περιεχομένου της, ούτε του ρόλου του συμβούλου, ούτε καν η διευκρίνιση ότι πρόκειται για προσωπική εκτίμηση. Η απάντηση ήταν ο καθησυχασμός ότι «οι υποχρεώσεις του ΥΠΑΙΘ, όσον αφορά τη διαθεσιμότητα, έχουν ολοκληρωθεί» και συνεπώς ότι οι διδάσκοντες όλων των βαθμίδων και οι άλλοι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ «μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται σε περιβάλλον εργασιακής ασφάλειας.»
Ούτε λόγος για όσα σχέδια επί σχεδίων έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό για τη συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένου και του περιορισμού του προσωπικού είτε με άμεσες (βλ. διαθεσιμότητα) είτε με έμμεσες ενέργειες (σχέδιο «Αθηνά», συγχωνεύσεις τμημάτων-σχολών, Ιδρυμάτων) οι οποίες, σημειωτέον, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Ούτε λόγος για το γεγονός ότι η μείωση του αριθμού των πανεπιστημιακών έχει, ήδη, τεθεί και μάλιστα -κατά μαρτυρία στελεχών του υπουργείου Παιδείας- από την ίδια την τρόικα. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιος Κυριαζής, πριν από λίγο καιρό, σε μια από τις έκτακτες Συνόδους των πρυτάνεων, στο Λαύριο, είχε πει εμπιστευτικά στους εκπροσώπους των διοικήσεων ότι η τρόικα ζήτησε τη μείωση των μελών ΔΕΠ κατά 15% και την ένταξη αυτού του ποσοστού στη διαθεσιμότητα-κινητικότητα. Ωστόσο, όπως υποστήριξε τότε, υπήρξε αντίλογος και επείσθησαν οι τροϊκανοί! Τότε. Τώρα; Αύριο; Μεθαύριο; Το 2014; Το υπουργείο Παιδείας θα εξακολουθήσει να είναι το πιο πολυπληθές υπουργείο, σύμφωνα και με τη διατύπωση του συμβούλου του υπουργού, του οποίου τα στοιχεία, σημειωτέον, είναι στη διάθεση της εφημερίδας. Κι αυτή η τόσο… ανησυχητικά καθησυχαστική προσπάθεια του υπουργείου παραπέμπει κατευθείαν στο κυβερνητικό ανέκδοτο «όχι άλλα μέτρα» που μεταβλήθηκε σε «στοχευμένα μέτρα». Αλλά, κοντός ψαλμός αλληλούια.
Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι, χθες, υψηλά στελέχη του υπουργείου είχαν περισσότερο ανησυχήσει με τη διαρροή –που δεν γνώριζαν, όπως υποστήριζαν- των εμπιστευτικών πληροφοριών από τον μαρτυριάρη σύμβουλο παρά με το περιεχόμενο αυτών. Γεγονός ακόμη χειρότερο αν ληφθεί υπόψη ότι δεν πρόκειται ούτε για περαστικό ούτε για απλό υπάλληλο. Σύμβουλος με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, που εκπροσωπεί τον υπουργό σε συναντήσεις με εκπροσώπους εργαζομένων. Δεν ξέρουν τι λένε παραέξω οι σύμβουλοι; Ξέρουν και ακολουθούν σε αγαστή συνεργασία τη γνωστή και πολλάκις εφαρμοσμένη τακτική του «ρίχνω δόλωμα και αναλόγως το τραβάω ή το αφήνω»; Δεν μας διαφώτισε η στάση του υπουργείου. Μένει να φανεί στην πράξη.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας έχει ως εξής:
Σχετικά με το δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου ο υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Το Υπουργείο Παιδείας έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμιστικές του δράσεις σχετικά με την αξιολόγηση και τη στελέχωση των δομών και των υπηρεσιών του και τα προγράμματα κινητικότητας και διαθεσιμότητας, που εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ) την 23η Ιουλίου και την 20ή Σεπτεμβρίου 2013. Οι υποχρεώσεις του ΥΠΑΙΘ, όσον αφορά τη διαθεσιμότητα, έχουν ολοκληρωθεί.
Οι εκπαιδευτικοί μας, τόσο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όσο και το διδακτικό προσωπικό της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι που στελεχώνουν τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται σε περιβάλλον εργασιακής ασφάλειας. Επίσης, όσον αφορά στη στελέχωση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, προχωρήσαμε εντός του Σεπτεμβρίου στο διορισμό 453 μελών ΔΕΠ και Ε.Π., που εκκρεμούσε την τελευταία πενταετία, και εντός του 2014 προγραμματίζουμε το διορισμό και των υπολοίπων 400 εκλεγμένων, που παραμένουν αδιόριστοι».
Αννα Ανδριτσάκη