Αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του εκκαθαριστή της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη για πωλήσεις αθλητικού περιεχομένου της ΕΡΤ και αγορές για τη Δημόσια Τηλεόραση δημιουργούν σειρά ερωτημάτων σχετικά με πιθανή κακοδιαχείριση αλλά και σπατάλη δημοσίων πόρων
Του Σωτήρη Μανιάτη
Εισαγγελέας, όπως όλα δείχνουν, μπορεί να κινηθεί, όχι όμως με κατεύθυνση το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Το πιο πιθανό είναι να κόψει αζιμούθιο προς… Καραγιώργη Σερβίας. Εκεί δηλαδή που βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο εκκαθαριστής (ειδικός διαχειριστής) της ΕΡΤ Γκίκας Μάναλης.
Για άλλη μια φορά οι αναρτήσεις αποφάσεων στη Διαύγεια φωτίζουν τα όσα ύποπτα (αν μη τι άλλο) έχουν συμβεί από το απόγευμα της 11ης Ιουνίου, που η κυβέρνηση ανακοίνωσε το λουκέτο στην ΕΡΤ. Και πρόκειται για αλλεπάλληλα… τρίποντα ατασθαλιών, τα οποία πιθανότατα χρήζουν εισαγγελικής διερεύνησης…
Το πρώτο αξιοπερίεργο έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του λουκέτου της ΕΡΤ, καθώς στις 12/6/2013 (αριθμ. Πρωτ.: Δ5Β 1096273 ΕΞ2013) αναρτήθηκε στη Διαύγεια απόφαση του υπουργού Οικονομικών «εκχώρησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων κατάταξης των πλέι οφ» του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 (2012-2013) μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Στο έγγραφο μάλιστα εμφανίζεται να έχουν καταθέσει προσφορές δύο εταιρείες (Ειδήσεις Ντοτ Κομ ΑΕΕ, δηλαδή ο ΣΚΑΪ, και ALPHA Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε.). Είναι απορίας άξιον πότε πρόλαβαν να κατατεθούν οι συγκεκριμένες προσφορές και πώς ακριβώς αξιολογήθηκαν άμεσα προφανώς, όπως σημειώνεται στο ίδιο έγγραφο, υπό «τον κίνδυνο απώλειας δικαιωμάτων και πόρων για το Ελληνικό Δημόσιο και το κατεπείγον του θέματος». Τα δικαιώματα για την πρώτη αναμέτρηση (γίνεται την ίδια μέρα) αποφασίζεται να πάρει τελικά ο ΣΚΑΪ έναντι 60.000 ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι το τελικό κόστος θα προσδιοριστεί «επιπρόσθετα και επακριβώς από τα τελικά έσοδα» των διαφημίσεων του καναλιού. Πουθενά όμως δεν προβλέπονται τα συγκεκριμένα ποσοστά με βάση τα οποία θα υπολογιστούν. Υπάρχει πρόβλεψη και για τους επόμενους δύο αγώνες με ποσά 65.000 και 70.000 ευρώ, αλλά όχι και για την πιθανότητα να χρειαστούν πέντε αναμετρήσεις για την ανάδειξη πρωταθλητή. Γιατί άραγε;
Αυτά όμως μπορεί να θεωρηθούν από κάποιον… πταίσματα (που δεν είναι), αλλά η νοοτροπία και η τακτική ορισμένων φαίνεται να μην αλλάζουν. Μετέπειτα αποφάσεις για τη ΔΤ μοιάζουν με όσα συνέβαιναν και την προηγούμενη πενταετία που κυβέρνηση ήταν η Ν.Δ.
Το κορυφαίο λοιπόν μπασκετικό γεγονός -γνώστες του αθλητικού περιεχομένου το χαρακτηρίζουν εφάμιλλο (από πλευράς τηλεθέασης, διαφημίσεων, κόστους) του τελικού της Ευρωλίγκας- το (ξε)πούλησαν έναντι 70.000 ευρώ κάθε ματς, όταν όμως αγοράζουν (με υπογραφή του κ. Μάναλη) για τη Δημόσια Τηλεόραση τους αγώνες πρωταθλήματος μπάσκετ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού (εντός έδρας 26 ματς) δίνουν 1.800.000 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι για κάθε αναμέτρηση (για παράδειγμα το Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός με Ικαρο) δίνουν επίσης 70.000 ευρώ! Οπως λένε οι καλά γνωρίζοντες τον χώρο, είναι σαν να πούλησε κάποιος αμερικανικό ομόλογο και με το ίδιο ποσό να αγόρασε ελληνικό!
Στο ίδιο έγγραφο (με αριθμ. Πρωτ.: 103/11.10.13) σημειώνεται ότι αγόρασαν τα δικαιώματα κατά 50% φτηνότερα σε σύγκριση με πέρσι. Μόνο που δεν λένε ότι το περσινό ποσό αφορούσε και τις 14 ομάδες και όχι μόνο 2! Τα δικαιώματα για τις άλλες 12 ομάδες τα πήρε η Nova, που συνολικά για 156 αναμετρήσεις, μεταξύ των οποίων και τα εκτός έδρας Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, έδωσε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ (κάπου 9.500 ευρώ ανά παιχνίδι)!
Το Δημόσιο δηλαδή (και ενώ, όπως λέγεται, δεν υπήρχε κανένας ενδιαφερόμενος για τόσο ακριβό περιεχόμενο) έδωσε 70.000 ευρώ ανά παιχνίδι (όσα πούλησε τους τελικούς των πλέι οφ) εξασφαλίζοντας πρόγραμμα για λιγότερο από ένα μήνα (26 ματς), ενώ η Nova με 9.500 ευρώ ανά παιχνίδι (μεταξύ των οποίων τα εκτός έδρας των ΠΑΟ και ΟΣΦΠ, με ΠΑΟΚ, Αρη, Πανιώνιο κ.ά.) εξασφάλισε πρόγραμμα για περισσότερο από ένα πεντάμηνο (156 αναμετρήσεις)! Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο έγγραφο προβλέπεται η ΔΤ να μπορεί να «παραχωρεί, ανταλλάσσει ή μεταδίδει παράλληλα τους συγκεκριμένους αγώνες με άλλο τηλεοπτικό σταθμό…». Και επειδή δεν διαθέτει WEB TV ούτε και δορυφορικό κανάλι προφανώς μπορεί να τα δίνει δωρεάν (γίνεται ήδη άραγε;) σε άλλα κανάλια και ιστοσελίδες. Κι αυτό, διότι γίνεται λόγος για «παραχώρηση» και όχι για «εκμίσθωση» όπως αναφερόταν ξεκάθαρα όταν λειτουργούσε η ΕΡΤ. Αν δει κανείς την απόφαση της ΕΡΤ για τα δικαιώματα του μπάσκετ 2011-12 (αρ. Πρωτ.: 4423/14.11.2011) θα παρατηρήσει ότι αναφέρεται ο όρος «εκμίσθωση», όπως επίσης και ότι η εισήγηση για την αγορά έγινε από τη Διεύθυνση Αθλητικών Προγραμμάτων της ΕΡΤ (η οποία, να θυμίσουμε, μετέδιδε κάθε φορά απευθείας και τις έξι αναμετρήσεις, ενώ τώρα η Nova έχει θέσει όρο, λόγω κόστους, μόνο για δύο απευθείας μεταδόσεις), ενώ τώρα στη ΔΤ δεν υπάρχει ούτε… προϊστάμενος. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς ποιος, με ποια εμπειρία από αγορά αθλητικών δικαιωμάτων, περιεχόμενο, διαπραγματεύσεις και υπό ποία ιδιότητα πήρε μια τέτοια απόφαση ή πρότεινε τη συγκεκριμένη αγορά; Για ποιο λόγο η ΔΤ πήρε το πιο ακριβό κομμάτι του μπάσκετ με λίγους αγώνες και άφησε με πολύ λιγότερα χρήματα τις άλλες 12 ομάδες με 156 ματς, μεταξύ των οποίων και αρκετές αναμετρήσεις που θεωρούνται «φιλέτο»;