Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απευθύνονται πια οι περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί των Επαγγελματικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Σχολών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούνιο. Οι ίδιοι είναι σήμερα χωρίς δουλειά και οι μαθητές τους βρίσκονται στο σπίτι αντί για το σχολείο, αφού δεν γίνονται τα μαθήματα για τα οποία γράφτηκαν το καλοκαίρι. Χτες, αντιπροσωπείες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Εδεσσα, τις Σέρρες, τον Πειραιά, την Κόρινθο και άλλες πόλεις πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από το Σύνταγμα μέχρι την Ηρώδου του Αττικού.
«Θέλουμε να θέσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ερώτημα: Για ποιον προεδρεύει; Να του θυμίσουμε τους αγώνες που έχει κάνει και να πούμε ότι δεν τελειώνουν οι αγώνες. Δεν μπορεί όταν καταπατάται το Σύνταγμα και όταν διώχνονται παιδιά και απολύονται καθηγητές να μένει αμέτοχος, και μάλιστα να υπογράφει προεδρικά διατάγματα. Τον καλούμε να πάρει θέση τώρα», λέει η Δήμητρα Κόκοβα από τη Συντονιστική Επιτροπή Λάρισας.
Δίπλα ακουγόταν το σύνθημα «Πρόεδρε θυμήσου τους αγώνες της ζωής σου» και άλλα: «Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί για δωρεάν παιδεία δουλεύουμε μαζί», «Μας κλέβουν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα, όλοι στο δρόμο, στο δρόμο του αγώνα», «Στο δρόμο λαέ μπορείς να τους νικήσεις, δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσεις».
Αντιπροσωπεία της πορείας συναντήθηκε με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ζήτησε να κανονιστεί συνάντηση με τον Πρόεδρο και επέδωσε ψήφισμα. Στη συνέχεια συναντήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου με σύμβουλο του πρωθυπουργού.
«Τους εκθέσαμε τον απόλυτο παραλογισμό ότι καθόμαστε στα σπίτια μας με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά κενά στην Γ' τάξη των Επαγγελματικών Λυκείων και στη Β' Τάξη των Επαγγελματικών Σχολών. Ο υπουργός δεν σεβάστηκε τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου που προέβλεπε ότι δεν θα καταργηθούν φέτος στη Β' τάξη οι ειδικότητες για όσους μαθητές είχαν ολοκληρώσει την Α' τάξη. Αυτό ίσχυσε για την ειδικότητα των Εφαρμοσμένων Τεχνών, όχι όμως για την ειδικότητα Υγείας και Πρόνοιας, την ειδικότητα με τους περισσότερους μαθητές. Πρόκειται για την απόλυτη παρανομία», λέει ο Νίκος Κικάκης από τη Συντονιστική Επιτροπή Αθήνας.
Οι περισσότεροι διαδηλωτές έφεραν πικέτα με τον αριθμό τους στον κατάλογο της διαθεσιμότητας. «Γιατί σαν αριθμούς μάς αντιμετωπίζουν, και εμάς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Στην Γ' τάξη άργησαν πάρα πολύ να γίνουν οι εξετάσεις. Υπάρχουν σχολεία όπου δεν έχουν γίνει ακόμα εξετάσεις ή δεν έχει γίνει ακόμα μάθημα. Προσπάθησαν να πάρουν στις θέσεις μας ωρομίσθιους. Δεν τα κατάφεραν και ξαναπήραν συναδέλφους που είχαν μετατρέψει σε διοικητικούς. Το κέρδος τους, είτε το οικονομικό είτε όσον αφορά την εκπαίδευση, όλα αυτά που λένε για τη σωστή οργάνωση και την αναδιάρθρωση, είναι μηδαμινό. Αναγκάστηκαν να πληρώνουν και άλλους εκτός από μας και οι μαθητές ουσιαστικά δεν κάνουν μάθημα. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο υπουργός και βουλευτές πέρασαν αυτό το νομοσχέδιο, πέρα από ένα νούμερο που ήθελε η τρόικα», λέει η Παναγιώτα Τσούγκα από τη Συντονιστική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.
Δημήτρης Αγγελίδης