Pin It

Λεφτά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κίνα και τη Γαλλία αναζητά η κυβέρνηση για να υλοποιήσει την ιδέα της δημιουργίας του «ελληνικού επενδυτικού ταμείου», ενός fund που υποτίθεται πως, εάν και όταν συσταθεί, θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο και θα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις και επενδυτικά σχέδια σε υποδομές.

 

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει γίνει επίσημη πρόταση από το υπουργείο Ανάπτυξης να μετάσχουν με κονδύλι 250 εκατ. ευρώ, ενώ στην αυριανή συνάντηση Χατζηδάκη-Μοσκοβισί, στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Ανάπτυξης στο Παρίσι, αναμένεται να δοθεί απάντηση για το αν και πόσα κεφάλαια προτίθεται να βάλει η Γαλλία. Ανάλογη πρόταση αναμένεται να γίνει και στους Κινέζους κατά την επίσκεψη του Ν. Μηταράκη στο Πεκίνο στις 2 Νοεμβρίου. Το επενδυτικό ταμείο, που αποτελεί ιδέα των Γερμανών, έχει ήδη «διασφαλισμένη» τη συμμετοχή της γερμανικής τράπεζας KfW που προτίθεται να βάλει 100 εκατ. ευρώ, ενώ με άλλα 350 εκατ. ευρώ θα το προικοδοτήσει η Ελλάδα.

 

Η κυβέρνηση έχει πάρει «ζεστά» το θέμα και προετοιμάζει ήδη νομοθετική ρύθμιση για τη σύστασή του, την οποία σκοπεύει να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους. Στις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να αναθέσει τη διαχείριση του fund σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα κληθεί επίσης να μετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο και θα λαμβάνει διαχειριστική αμοιβή. Σε αυτό έχουν ήδη γίνει επαφές για να πειστούν να συμμετάσχουν και ιδιώτες επιχειρηματίες, ομογενείς, εφοπλιστές, βιομήχανοι κ.α.

 

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, το επενδυτικό fund θα χρηματοδοτηθεί από τρεις τύπους κεφαλαίων:

 

• από τα διαρθρωτικά ταμεία και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

 

• με τη μορφή ιδίων κεφαλαίων, άμεσων χρηματοδοτήσεων ή εγγυήσεων από αναπτυξιακές τράπεζες και επενδυτικές τράπεζες (KfW, ΕΤΕπ)

 

• από ιδιώτες επενδυτές και ελληνικές και ξένες τράπεζες.

 

Β. Γεώργας

 

Scroll to top