Του Κ. Πετρωτού
Το επιχειρηματικό και πολιτικό υπόβαθρο της επένδυσης του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ είναι δεδομένο και το περιβάλλον του δεν έχει κρύψει ποτέ ότι το μπάσιμό του στον «Δικέφαλο» έγινε με τις ευλογίες του Κρεμλίνου.
Στις κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις του, ο μεγαλομέτοχος δεν έχει κρύψει ότι μέσω του ΠΑΟΚ επιδιώκει μιας μορφής «γέφυρα» για ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα και από αυτή τη διαδικασία δεν εξαιρεί και τη δική του επιχειρηματική δραστηριότητα.
Απόδειξη, η προσπάθειά του να πάρει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το περιβάλλουν του μεγαλομετόχου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα πάει στη Ρωσία την άνοιξη για επαφές με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια των οποίων πρόκειται, σε σημαντικό βαθμό, να καθοριστεί το κομμάτι της πίτας που θα πάρουν ρωσικές επιχειρήσεις από τις ξένες επενδύσεις που θα γίνουν στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών, φυσικά, συμπεριλαμβάνονται και οι εταιρείες του Σαββίδη, ο οποίος φροντίζει κάθε φορά που έρχεται στην Ελλάδα και για λογαριασμό του ΠΑΟΚ να προχωρά την προεργασία του σε διάφορες μελλοντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Ο κόσμος του ΠΑΟΚ είναι σύμμαχος στις επιδιώξεις του, γιατί αντιλαμβάνεται πως ένας ισχυρός επιχειρηματικά Σαββίδης στην Ελλάδα θα αποτελέσει το καλύτερο εχέγγυο για τη σίγουρη ανάπτυξη του ΠΑΟΚ.
«Δεν πρέπει να συνδέετε την απόκτηση του ΠΑΟΚ με άλλα συμφέροντά μου στην Ελλάδα», είχε επισημάνει τους δημοσιογράφους όταν του τέθηκε το ζήτημα στη μεγάλη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βελλίδειο, βάζοντας στην όλη συζήτηση και την παράμετρο της ποντιακής καταγωγής του.
Ο Σαββίδης έχει τοποθετήσει την πολιτική του ανέλιξη στη Ρωσία πάνω στη μεγάλη στήριξη που του προσφέρουν οι απανταχού Πόντιοι και ομολογεί δημόσια ότι μπήκε στον ΠΑΟΚ έπειτα από παρότρυνση των οργανώσεών τους.
Κατά συνέπεια, το «δεν παίρνω δουλειές, παύω να επενδύω στον ΠΑΟΚ» δεν ισχύει στην περίπτωσή του. Ομως, θα είναι πιο «ζεστός» αν πέσει στα χέρια του η Βιομηχανία Ζάχαρης, ή κάποια άλλη από τις εταιρείες που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, όπως π.χ. η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το Λιμάνι Θεσσαλονίκης κ.ά.
«Σε εποχή οικονομικής κρίσης ο Ιβάν Σαββίδης ήρθε και έβαλε 12 εκατομμύρια, από τα οποία τα δύο δανεικά, χωρίς να έχει βγάλει ούτε ευρώ στην Ελλάδα. Είναι λογικό να προσδοκά, λοιπόν, και επιχειρηματικά οφέλη από το δυναμικό μπάσιμό του στα ελληνικά δρώμενα», διαμηνύουν στενοί συνεργάτες του, την ώρα που ο ίδιος περιμένει τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων.