27/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χωρίς οδηγό!

Στόχος του προγράμματος είναι η καταγραφή των αντιδράσεων και οι λύσεις πρακτικών προβλημάτων.
      Pin It

Τα Τρίκαλα διεκδικούν μία θέση ανάμεσα στις πέντε ευρωπαϊκές πόλεις, στις οποίες το προσεχές διάστημα θα δοκιμαστεί πιλοτικά το Citymobil 2, ένα όχημα που κινείται… μόνο του (και όχι, δεν πρόκειται για κάποιο σατανικό σχέδιο της τρόικας για να απολύσει οδηγούς)

 

Στόχος του προγράμματος είναι η καταγραφή των αντιδράσεων και οι λύσεις πρακτικών προβλημάτων

 

Της Στελλίνας Μαργαριτίδου

 

Φανταστείτε ένα μικρό όχημα, όπως εκείνα που διασχίζουν τα γήπεδα του γκολφ, το οποίο μεταφέρει κόσμο σε μια διαδρομή «μικτής και ήπιας κυκλοφορίας» μέσα στην πόλη, με μέση ταχύτητα που δεν ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα. Και τώρα αφαιρέστε από την εικόνα τον… οδηγό του. Οχι, δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία αλλά για… αναμνήσεις από το μέλλον, μια και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος ενός χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ενωση προγράμματος, στο οποίο τα Τρίκαλα, η πρώτη «ψηφιακή πόλη» της Ελλάδας, διεκδικούν με σοβαρές αξιώσεις μια θέση.

 

Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί, κατά μια έννοια, την ευρωπαϊκή απάντηση στο σύστημα αυτόματης πλοήγησης της –εσχάτως δημοφιλούς και ως πρωθυπουργικού συνομιλητή- Google, προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα. «Στο σύστημα που χρησιμοποιεί η Google χρειάζεται κάποιος πρώτα να κάνει τη διαδρομή με το αυτοκίνητό του και μετά να δώσει τα δεδομένα. Στην περίπτωση του Citymobil δίνεις τη διαδρομή στο όχημα και, χωρίς προηγούμενη πλοήγηση, αυτό την πραγματοποιεί με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής καθοδήγησης και των ανάλογων πληροφορικών συστημάτων» μας εξηγεί ο Οδυσσέας Ράπτης, υπεύθυνος του εγχειρήματος εκ μέρους της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ, e-Trikala Α.Ε.

 

Το συνολικής χρηματοδότησης 40 εκατομμυρίων ευρώ πρόγραμμα, που αποβλέπει στην ανάπτυξη της αποκαλούμενης κυβερνο-κινητικότητας στις ευρωπαϊκές πόλεις, ξεκίνησε με τη δημιουργία του Citymobil, ενός πλήρως αυτοματοποιημένου οχήματος που κινείται στις πόλεις χωρίς οδηγό. Απώτερος στόχος του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχαν 29 χώρες από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ολοκληρώθηκε το 2011, είναι η δημιουργία εναρμονισμένων προς το αστικό περιβάλλον, περιβαλλοντικά φιλικών, ασφαλών συγκοινωνιών (οι οποίες στοιχίζουν πολύ λιγότερο αφού δεν απασχολούν παρά ελάχιστο εξειδικευμένο προσωπικό).

 

Το Citymobil 2 είναι ουσιαστικά η πειραματική εφαρμογή αυτής της λειτουργίας, η οποία θα ξεκινήσει πιλοτικά σε πέντε πόλεις στην Ευρώπη. Η απόφαση για το ποιες θα συμμετάσχουν στην τελική πεντάδα θα ληφθεί τον Δεκέμβριο, αφού προηγηθεί μια επίσκεψη της ομάδας των Ευρωπαίων ειδικών (συνηθίσαμε πια…) στα Τρίκαλα στα μέσα Νοεμβρίου.

 

Υποψήφιες για την πιλοτική εφαρμογή του Citymobil2 είναι οι Βρυξέλλες (Βέλγιο), το Μιλάνο, το Οριστάνο και η περιοχή της Καλαβρίας (Ιταλία), το Σαν Σεμπαστιάν και η Λεόν (Ισπανία), η Βάνταα (Φινλανδία), η Αντίμπ και η Λα Ροσέλ (Γαλλία), η Λοζάνη (Ελβετία), το πειραματικό κέντρο CERN (στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας) και τα Τρίκαλα (Ελλάδα).

 

«Είμαστε μια μικρή πόλη στην οποία μπορεί εύκολα σε μια μικτή διαδρομή να ενταχθεί ένα τέτοιου είδους πειραματικό όχημα. Το πρόγραμμα σ' αυτή τη φάση του στοχεύει στην καταγραφή αντιδράσεων από την πλευρά των πολιτών, πρακτικών προβλημάτων και δυσκολιών που τυχόν προκύπτουν, έτσι ώστε να προχωρήσει και η τελική φάση που είναι η εφαρμογή του. Από τις πόλεις στις οποίες θα εφαρμοστεί πιλοτικά το Citymobil 2 θα ξεκινήσει και η διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για αυτά τα νέου τύπου Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» λέει ο Οδυσσέας Ράπτης, όταν του ζητάμε… προγνωστικά.

 

Το όχημα που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του προγράμματος πρόκειται να επιλεγεί ανάμεσα σε ένα κατάλληλα μετασκευασμένο Fiat Ducato και ένα mini bus που έχει κατασκευαστεί ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό –αμφότερα χωρητικότητας το πολύ 20 ατόμων. Η διαδρομή που έχει επιλεγεί περνά από το κέντρο της πόλης, ενώ το πιλοτικό όχημα χωρίς οδηγό θα ακολουθεί και ένα δεύτερο αμάξι (με οδηγό!) ώστε να αντιμετωπίζονται χωρίς περιττές χρονοτριβές τυχόν… απρόοπτα.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Η πρώτη ψηφιακή πόλη της Ελλάδας

 

Η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ με την επωνυμία e-Trikala A.E. που έχει την ευθύνη του έργου ανήκει στον Δήμο Τρικκαίων (ποσοστό 99% του μετοχικού της κεφαλαίου) και στο Εμπορικό Επιμελητήριο Τρικάλων (το υπόλοιπο 1%).

 

Από το 2004, το γραφείο e-trikala, σε συνεργασία με το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες υλοποιώντας με επιτυχία διάφορα δημοτικά έργα -δημιούργησε την πρώτη ψηφιακή πόλη της Ελλάδας.

 

Δεν πρόκειται για υπερβολή, αλλά για πραγματικότητα. Μεταξύ άλλων, στη θεσσαλική πόλη έχουν από τον Δεκέμβριο του 2007 ώς σήμερα εγκατασταθεί 35 χιλιόμετρα οπτικής ίνας, 34 ασύρματοι κόμβοι δωρεάν πρόσβασης στο Διαδίκτυο για την εξυπηρέτηση περίπου 10.000 πολιτών και επισκεπτών της πόλης, αστικά οχήματα που χρησιμοποιούν τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών GPS κ.ά.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Υπάρχει πρόγραμμα

 

Το Citymobil 2 αποτελεί τη συνέχεια στην πρακτική εφαρμογή του Citymobil, του προγράμματος που ξεκίνησε επίσημα το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2011. Αποτελεί έργο τύπου FP7, έχει αριθμό συμβολαίου 314190, πλήρη τίτλο «Cities demonstrating cyberneticmobility», διάρκεια 48 μήνες (1/9/2012 – 31/8/2016), συνολικό προϋπολογισμό 17.961.639,57 € και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 9.500.000,00 €. Η ελληνική συμμετοχή εκπροσωπείται από τα Τρίκαλα, ενώ εταίρος του προγράμματος είναι και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

 

Περισσότερες πληροφορίες γι' αυτό μπορεί κάποιος να βρει στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος (www.citymobil2.eu/en/) καθώς και στο http://www.citymobil-project.eu/site/en/Heathrow%20PRT.php

 

Την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα ακολουθήσει η διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τα νέου τύπου Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

 

Scroll to top