27/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελεγχοι στα ΑΕΙ με εντολή Σαμαρά

Διαχειριστικούς και οικονομικούς ελέγχους σε όλα τα ιδρύματα της χώρας για την τελευταία πενταετία αποφάσισε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση.
      Pin It

Διαχειριστικούς και οικονομικούς ελέγχους σε όλα τα ιδρύματα της χώρας για την τελευταία πενταετία αποφάσισε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση

 

Τι αποκαλύπτει το πόρισμα-σκάνδαλο του υπουργείου για τη διαθεσιμότητα και την αξιολόγηση στα Πανεπιστήμια

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

αντωνης σαμαρας Σε συντονισμένη επίθεση κατά των Ανώτατων Ιδρυμάτων προχωρά η κυβέρνηση. Σε μια επίδειξη πυγμής –λίγο μετά τη λήξη της περιπετειώδους επιχείρησης «διαθεσιμότητα διοικητικών»- η κυβέρνηση αποφασίζει, αιφνιδιαστικά, να κάνει διαχειριστικούς και οικονομικούς ελέγχους σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας την τελευταία πενταετία, με τη θεαματική διαδικασία της εντολής του ίδιου του πρωθυπουργού στον υπουργό Παιδείας. Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται η αυθαιρεσία αλλά και ο τελικός στόχος της κυβέρνησης για το μέλλον της ήδη καθημαγμένης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Είσοδος ιδιωτών

 

Στο πόρισμα-σκάνδαλο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση-διαθεσιμότητα στα Πανεπιστήμια, που παρουσιάζει η «Εφ.Συν.», όχι μόνο αποκαλύπτεται προκλητικά ότι όλη η διαδικασία στηρίχθηκε σε στοιχεία που αποδεικνύουν τις ελλείψεις στα Πανεπιστήμια, αλλά προτείνει ξεκάθαρα και την εκχώρηση σε ιδιώτες των πρώτων υπηρεσιών που θα εξαφανιστούν, όπως καθαριότητας και φύλαξης! Η μετάλλαξη του δημόσιου Πανεπιστημίου επί τάπητος.

 

Είναι αποκαλυπτικό το πόρισμα -που παρουσιάζεται αναλυτικά στην ηλεκτρονική έκδοση της «Εφ.Συν.»- για τον τρόπο με τον οποίο η ειδική επιτροπή, η περιβόητη Ομάδα Διοίκησης Εργου, με τις υπηρεσίες του υπουργείου επεξεργάστηκαν τα κενά και κατέληξαν σε πλεονάσματα και ακολούθως σε διαθεσιμότητα. Τα βήματα που ακολουθήθηκαν είναι τα εξής τρία:

 

• Εφαρμογή «Ενιαίου Μοντέλου Δεικτών και Τιμών» για τον προσδιορισμό του αναγκαίου και απαραίτητου πλήθους διοικητικών.

 

• Σύγκριση του υφιστάμενου προσωπικού με τα ποσοτικά αποτελέσματα του Μοντέλου.

 

• Αξιολόγηση ανά Ιδρυμα και προσδιορισμός πλεονασματικών και κενών θέσεων ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα. Τι αναφέρεται στο πόρισμα; Τα αποτελέσματα του πρώτου και του δεύτερου βήματος οδηγούν από τη μια σε 1.656 πλεονάζουσες θέσεις και ταυτόχρονα σε 1.191 κενές. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι τότε είχε ανακοινωθεί πως θα τεθούν σε διαθεσιμότητα κάπου 1.600. Αργότερα έγιναν 1.349 και τώρα γύρω στους 1.000, όπως κυκλοφορεί ανεπισήμως.

 

Συγχωνεύσεις μονάδων

 

Στον ίδιο πίνακα καταγράφονται μόνον οι απαιτήσεις και ο γεωγραφικός συντελεστής. Αμέσως μετά, ακολουθεί η παράθεση των συντελεστών που χρησιμοποιήθηκαν. Κανένα άλλο στοιχείο ή αποτέλεσμα αλγοριθμικής ανάλυσης. Και κατέληξαν στην ανά ίδρυμα εισήγηση καταργούμενων θέσεων και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Στις ίδιες, δε, εισηγήσεις προτείνονται και οι σαρωτικές συγχωνεύσεις οργανικών μονάδων, όπως βιβλιοθήκες, γραμματείες τμημάτων-ακαδημαϊκων μονάδων, συλλογικών οργάνων κ.ά.

 

Scroll to top