27/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσέχω… αλλά δεν έχω

      Pin It

Προσέχεις διπλά και τρίδιπλα, φυλάς τα νώτα, τα πλάγια και το μπροστά. Κι όμως δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να τη γλιτώσεις… με ελαφρείς τραυματισμούς, αν είσαι τυχερός

 

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να χρησιμοποιώ τα κοινωνικά δίκτυα, προσπάθησα να είμαι πολύ προσεκτική. Δεν βάζω οικογενειακές φωτογραφίες, γενικά δεν βάζω ούτε φωτογραφίες, παρά μόνο αυτές που θα έδινα να τυπωθούν και σ’ ένα έντυπο (λέμε τώρα, αν μου τις ζητούσε κάποιος). Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ 4sq για να δείξω πού είμαι. Δεν αποχαιρετώ τους φίλους μου όταν πάω διακοπές και δεν διαφημίζω τις προσωπικές μου σχέσεις. Δεν ανταλλάσσω ποτέ βρισιές στο twitter. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι μπορεί και να είμαι βαρετή…

 

Γιατί τα κάνω αυτά; Γιατί, όπως συχνά επαναλαμβάνω, τα κοινωνικά δίκτυα είναι ΔΗ-ΜΟ-ΣΙ-Α. Δεν βάζεις τίποτα εκεί που δεν θα φώναζες στην πλατεία του χωριού. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρεις κάτι πίσω (ακόμα κι αν διαγράψεις μια ανάρτηση, ο άλλος μπορεί να την έχει πάρει φωτογραφία) και όπως επίσης έχω γράψει πολλές φορές, καβγάδες και ξεκατινιάσματα είναι σύνηθες φαινόμενο, το οποίο το απολαμβάνουν κυρίως όσοι επιθυμούν να γίνουν –έστω και για λίγο- περσόνες στα δίκτυα.

 

Το στοίχημα είναι λοιπόν πολλαπλό. Πώς να γράψεις «έξυπνες» ατάκες, που να ευχαριστιούνται γνωστοί και άγνωστοι και να αποκρυπτογραφούν μόνο οι πολύ δικοί σου άνθρωποι; Εδώ σε θέλω, μάστορα. Κι εγώ δεν διεκδικώ ότι τα καταφέρνω πάντα, αλλά προσπαθώ.

 

Προχθές το βράδυ ωστόσο έγινε κάτι που με στεναχώρησε. «Ανέβασα» ένα τραγούδι στο facebook -Σινάτρα, τι πιο mainstream και ανώδυνο;- «διαφημίζοντας» ταυτόχρονα τον μουσικό παραγωγό, στην εκπομπή του οποίου λίγη ώρα πριν το είχα ακούσει. Γιατί το έκανα; Γιατί τον εκτιμώ πολύ και γιατί πιστεύω πολύ στο να δίνουμε στους άλλους τα εύσημα που τους ανήκουν. Με άνεση θα φώναζα και το ίδιο πράγμα στην πλατεία του χωριού. Μου έκαναν λοιπόν τα γνωστά like αλλά ταυτόχρονα έπεσα θύμα μιας πρωτοφανούς φασιστικής επίθεσης. Μια «φίλη» και παλιά συνάδελφος άρχισε να «μοιράζεται» την ανάρτησή μου δεξιά και αριστερά, κάνοντας σχόλια για τον ραδιοφωνικό σταθμό που ακούω, για το γεγονός ότι τον διαφημίζω και εγκαλώντας «άνωθεν» δυνάμεις να μου επιβάλουν κυρώσεις γι’ αυτό!

 

Ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου, όταν έδινα συγχαρητήρια στον συνάδελφο για την ωραία του εκπομπή, ότι μπορεί να προκαλέσω τέτοιο μένος, ότι μπορεί το θέμα να έχει πολιτικές προεκτάσεις, ότι μπορεί να βρεθώ υπόλογη για τις μουσικές μου προτιμήσεις. Ανήκουστο!

 

Πριν από λίγες εβδομάδες είχα θίξει το θέμα των απειλών, και μάλιστα των οργανωμένων, από συγκεκριμένες ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα. Υπάρχουν όμως και οι παρανοϊκοί. Γιατί δίνω σημασία, θα αναρωτηθείτε. Γιατί για ακόμη μια φορά θέλω να θυμίσω σε όλους ότι προστασία δεν υπάρχει στο Δίκτυο. Κι αν δεν είστε προετοιμασμένοι να μπλέξετε, να τα βάλετε επί του προσωπικού με διάφορους, να «μαλλιοτραβηχτείτε» δημοσίως, καλά θα κάνετε να κρατάτε τον κύκλο των «φίλων» σας περιορισμένο. Εκανα μια βόλτα στο Δίκτυο για να δω τι κυκλοφορεί από συμβουλές και δυστυχώς όλοι συμφωνούν μαζί μου. Εν ολίγοις, εάν βρίσεις εσύ κάποιον, μπορεί να σου κάνουν μήνυση και να τρέχεις και να μη φτάνεις, εάν βρίσουν εσένα, πρέπει να πας δικαστικά ν’ αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Οσο για τα διάφορα ψέματα, ανακρίβειες, βρισιές και καλυμμένες απειλές… τρέχα γύρευε.

 

Ενας καλός τρόπος πάντως είναι καλού-κακού να κλείσετε τον τοίχο σας στο facebook σε σχόλια τρίτων. Τουλάχιστον έτσι θα γλιτώσετε από το να σας βρίζουν «στα μούτρα» σας. Μετά θα σας βρίζουν στους δικούς τους τοίχους, πίσω από την πλάτη σας.

 

Τον τοίχο πάντως δεν τον γλιτώνετε. Και σας το λέει κάποια που της έχουν επιτεθεί χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς σε «εφημερίδα τοίχου». Κανονική, όχι των social.

 

[email protected]

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

e-ΔΙΚΤΥΑ

 

Oλα τα νοικοκυριά της Ε.Ε. μπορούν τώρα να έχουν βασική ευρυζωνική σύνδεση, εφόσον σε όλη την Ε.Ε. είναι πλέον διαθέσιμες ευρυζωνικές δορυφορικές υπηρεσίες. Δορυφορικές συνδέσεις διατίθενται και στα 28 κράτη-μέλη, που σημαίνει ότι μπορεί να έχει δορυφορική συνδρομή ο κάθε Ευρωπαίος, περιλαμβανομένων και των τριών εκατομμυρίων ατόμων που δεν καλύπτονται ήδη από σταθερά ή κινητά ευρυζωνικά δίκτυα.

 

Η ευρυζωνική δορυφορική σύνδεση (ή αλλιώς Διαδίκτυο μέσω δορυφόρου) είναι μια αμφίδρομη σύνδεση υψηλής ταχύτητας που επιτυγχάνεται μέσω δορυφόρων επικοινωνίας αντί για επίγεια τηλεφωνική γραμμή ή άλλο επίγειο μέσο. Σήμερα, η δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση συγκρίνεται ευρέως με την ευρυζωνική σύνδεση DSL, και τα βασικά συνδρομητικά πακέτα ξεκινούν από 10 ευρώ το μήνα. Παρόλο που τα δίκτυα ινών και καλωδίου προσφέρουν μεγαλύτερες ταχύτητες, δεν είναι διαθέσιμα για όλους τους χρήστες, όπως η δορυφορική σύνδεση σήμερα. Για τον λόγο αυτό, η δορυφορική σύνδεση είναι ιδιαίτερα ελκυστική για απομονωμένες περιοχές με μικρή ή και καθόλου κάλυψη μέσω σταθερού ή κινητού δικτύου.

 

Στο τέλος του 2012, το 99,4% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών είχε πρόσβαση σε βασική σταθερή ή κινητή ευρυζωνική σύνδεση, περιλαμβανομένου και του 96,1% των νοικοκυριών σε αγροτικές περιοχές. Αλλά το υπόλοιπο 0,6% (περίπου 3 εκατ. πολίτες) αφορούσε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε απομονωμένες ή αγροτικές περιοχές όπου η εγκατάσταση ευρυζωνικής σταθερής ή κινητής σύνδεσης είναι δυσκολότερη και πιο δαπανηρή.

 

Η κάλυψη της Ευρώπης αφορά τη σταθερή σύνδεση (ADSL, VDSL, καλωδιακή, οπτικών ινών, χαλκού) κατά 96,1%, την κινητή (2G, 3G, 4G) κατά 99,4% και τη δορυφορική κατά 100%.

 

Η υπηρεσία broadbandforall.eu, την οποία ανέπτυξε η Ενωση Ευρωπαϊκών Φορέων Εκμετάλλευσης Δορυφόρων (ESOA), δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να εντοπίζουν τις δυνατότητες που έχουν για δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση.

 

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 148 δορυφόροι που παρέχουν υπηρεσίες στους Ευρωπαίους. Τα βασικά συνδρομητικά πακέτα ξεκινούν από 10 ευρώ τον μήνα, τα πακέτα 20Mbps από 25 ευρώ τον μήνα, ενώ η μέση τιμή για τα δορυφορικά πιάτα ξεκινά από 350 ευρώ (μικρότερη στα προνομιακά πακέτα).

 

Η πρόσβαση σε αξιόπιστες και φθηνές ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλότερων ταχυτήτων στα 30Mbps και 50 Mbps είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης και για τη νέα γενιά ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως η Συνδεδεμένη Τηλεόραση, η ηλεκτρονική Υγεία, το Υπολογιστικό Νέφος και τα Συνδεδεμένα Αυτοκίνητα.

 

Ωστόσο, όπως αναγνωρίζει η Ε.Ε., οι βασικές ευρυζωνικές υπηρεσίες δεν είναι αρκετές και χρειάζονται μεγαλύτερες ταχύτητες για μια πραγματικά «Συνδεδεμένη Ηπειρο».

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

● Η νέα έκδοση του λειτουργικού της Microsoft, τα Windows 8.1 κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα. Οι καταναλωτές που διαθέτουν μια συσκευή Windows 8 μπορούν να κάνουν λήψη της δωρεάν αναβάθμισης μέσω του online Windows Store (www.windowsstore.com). Τα Windows 8.1 είναι επίσης διαθέσιμα σε νέες συσκευές, αλλά και ως ξεχωριστό προϊόν λογισμικού στα καταστήματα λιανικής παγκοσμίως. Η νέα έκδοση προσφέρει βελτιωμένη και πιο εξατομικευμένη Οθόνη Εναρξης, επιστροφή του κουμπιού «Εναρξη», έξυπνη αναζήτηση του Bing, μεγάλη ποικιλία εφαρμογών και υπηρεσιών από την Εναρξη, συνεχή πρόσβαση στα αρχεία από οπουδήποτε και οποιαδήποτε συσκευή μέσω της εφαρμογής SkyDrive.

 

● Νέα σειρά φωτογραφικών μηχανών και φακών παρουσίασε η Sony. Οι φωτογραφικές μηχανές της σειράς α7, είναι οι πρώτες χωρίς καθρέφτη με αισθητήρα full-frame 35mm. Ειδικά η α7R είναι η μικρότερη και ελαφρύτερη φωτογραφική μηχανή με εναλλάξιμους φακούς που κυκλοφορεί σήμερα. Επίσης η Cyber-shot™ RX10 παρέχει δημιουργική ισχύ τύπου DSLR, χωρίς όμως τους εναλλάξιμους φακούς. Τέλος, στη νέα φωτογραφική σειρά της, η Sony κυκλοφόρησε full-frame φακούς E-mount: εξαιρετικής ποιότητας ελαφριούς, compact φακοί, προσαρμογείς στήριξης συμβατούς με τις full-frame φωτογραφικές μηχανές α7 και α7R, καθώς και νέους φακοί G A-mount.

 

● Εκδήλωση για νέους και φοιτητές με θέμα «Γυναίκα και επαγγελματική επιτυχία» διοργανώνει η Google στο the HUB Events, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, στις 12.00. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η επαγγελματική διαδρομή διακεκριμένων γυναικών και στελεχών της Google, ενώ θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια, με θέματα όπως:

 

- Πώς να συντάξετε ένα επιτυχημένο βιογραφικό.

 

- Πώς να προετοιμαστείτε για μια συνέντευξη.

 

- Πώς να χτίσετε το προσωπικό σας brand.

 

 

 

Scroll to top