Το κλίμα στο κυβερνητικό σχήμα είναι βαρύ και παράλληλα με την πορεία του οικονομικού προγράμματος συζητούνται όλα τα σενάρια για την αρνητική στάση των εταίρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης
→Αν οι δανειστές επιμείνουν ότι το δημοσιονομικό «άνοιγμα» είναι 2 δισ., το ποσό αυτό είναι αδύνατον να καλυφθεί χωρίς δραματικές περικοπές στις συντάξεις
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Γραμμή άμυνας απέναντι στις αξιώσεις της τρόικας, που επιστρέφει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, ψάχνει απεγνωσμένα η κυβέρνηση μετά το στραπάτσο της «πολιτικής διαπραγμάτευσης» του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά από την άρνηση της Ανγκελα Μέρκελ.
Οι συνομιλίες, όπως και όλες οι προηγούμενες, θα είναι στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων που είχαν τεθεί και των διορθώσεων με νέα δημοσιονομικά μέτρα όπου υπάρχουν αποκλίσεις. Το κλίμα στο κυβερνητικό σχήμα είναι βαρύ και παράλληλα με την πορεία του οικονομικού προγράμματος αξιολογούνται όλα τα σενάρια για την αρνητική στάση των εταίρων της Ε.Ε.
Ο κ. Σαμαράς είχε συνεχείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής και το πώς θα επιδράσει στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικας. Στο σκέλος της τεχνικής προετοιμασίας δόθηκε εντολή στον κύκλο των οικονομικών υπουργείων να επισπεύσουν τα μέτρα για την εξοικονόμηση δαπανών, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 500 εκατ. ευρώ που εκτιμά ότι θα προκύψει το 2014 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
Από το ασφαλιστικό
Το μεγαλύτερο μέρος θα εξοικονομηθεί από το ασφαλιστικό, με μέτρα διοικητικού χαρακτήρα που αναμένεται να φέρει στη Βουλή σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έδωσε εντολή για τη διενέργεια ελέγχου μισθολογικής δαπάνης σε 14 φορείς του Δημοσίου.
Αν θα αποδώσουν αυτές οι κινήσεις θα φανεί του χρόνου -με το πιο αισιόδοξο σενάριο στο κλείσιμο του πρώτου τριμήνου. Είναι όμως αμφίβολο εάν θα ικανοποιήσουν τις αξιώσεις της τρόικας, της οποίας οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το δημοσιονομικό κενό στα 2 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται το κενό να διευρυνθεί με την επικείμενη επιθεώρηση. Και στο φορολογικό, που είναι σε διαβούλευση, όπως και στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση δείχνει προβληματισμένη με τις αντιδράσεις στις τάξεις των βουλευτών της συμπολίτευσης. Στο φορολογικό για τα αγροτεμάχια, ήδη προεξοφλείται μέσα στην κυβέρνηση ότι ο Γ. Στουρνάρας θα κάνει διορθώσεις. Κατά του σχεδίου έχουν εκδηλωθεί οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ. (ανάμεσά τους η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Πρ. Παυλόπουλος, ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο Ευρ. Στυλιανίδης κ.ά.) ενώ ο Β. Πολύδωρας με άρθρο του χαρακτήρισε τον φόρο δήμευση των χωραφιών! Και στο ασφαλιστικό, οι διαρροές για νέες περικοπές στις συντάξεις των λεγόμενων ευγενών ταμείων ή αυξήσεις των ορίων ηλικίας ερμηνεύτηκαν σαν οριζόντια μέτρα και τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αναγκάστηκαν σε αναδίπλωση.
Στο πολιτικό μέρος, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να επιμείνει απέναντι στην τρόικα ότι «δεν πρόκειται να πάρει άλλα οριζόντια μέτρα». Το ερώτημα όμως είναι σε τι ύψος θα τοποθετηθεί το δημοσιονομικό κενό από τους εκπροσώπους των εταίρων και δανειστών. Αν επιμείνουν στα 2 δισ. ευρώ, το ποσό αυτό είναι αδύνατον να καλυφθεί χωρίς δραματικές περικοπές στις συντάξεις. Το δεύτερο επιχείρημα της κυβέρνησης έχει να κάνει με τον χρόνο προσδιορισμού του κενού. Για την τρόικα είναι σαφές ότι τα μέτρα πρέπει να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό. Από την άλλη, η κυβέρνηση θέλει η αξιολόγηση να γίνει του χρόνου, μετά το πρώτο τρίμηνο, με συμπληρωματικό προϋπολογισμό.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. αλλά και το νέο επεισόδιο στις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, από τις τοποθετήσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά βλέπουν με ανησυχία να πολλαπλασιάζονται τέτοιου είδους εστίες στο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπει επιδείξεις αποφασιστικότητας.
Αμηχανία…
«Ο καθένας έχει την ευθύνη των έργων και των λόγων του» επισημαίνει κυβερνητικός παράγοντας και παραπέμπει στη δήλωση αποδοκιμασίας του κυβερνητικού εκπροσώπου προς το πρόσωπο του περιφερειάρχη. Πλην όμως, οι συνεχείς προστριβές που τις περισσότερες φορές εξελίσσονται σε συγκρούσεις, επιτείνουν το χάσμα ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους.
Είναι ενδεικτική η αμηχανία που υπάρχει στην κυβέρνηση για τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων.