Pin It

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

«Πάσα» στον πρωθυπουργό, ώστε να κρατήσει σκληρότερη θέση στα εθνικά θέματα, δίνει ομάδα πρώην διπλωματών υπό την επωνυμία «διπλωματικός κύκλος», με επιστολή που απέστειλαν στο μέγαρο Μαξίμου. Είναι η δεύτερη φορά που η συγκεκριμένη ομάδα παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις, καθώς το ίδιο είχαν επιχειρήσει και το 2011, με επιστολή τους στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, από τον οποίο όμως δεν πήραν ποτέ απάντηση.

 

Σε μια περίοδο που τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής είναι ανοιχτά και ορισμένα βρίσκονται σε κρίσιμη φάση, όπως το Κυπριακό, στο οποίο αναμένονται σύντομα εξελίξεις, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και οι δύσκολες σχέσεις με την Αλβανία, οι διπλωμάτες με την έκφραση ανησυχίας αντικειμενικά διευκολύνουν τον Αντώνη Σαμαρά να χρησιμοποιήσει την πρωτοβουλία τους όπως τον βολεύει. Ισως όχι σε όλα, αλλά κατά βούληση μπορεί να επιλέξει να εκμεταλλευτεί το γενικότερο εθνικιστικό κλίμα, στο οποίο συντελεί η ύπαρξη της Χρυσής Αυγής αλλά και η δραστηριοποίηση των πιο συντηρητικών κύκλων της Δεξιάς.

 

Την υπογραφή τους βάζουν άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει σε πρεσβείες των Βαλκανίων, όπως οι Ιωάννης Κοραντής, πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Τουρκία, πρώην διοικητής της ΕΥΠ και πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΛΑΟΣ, ο Κωνσταντίνος Πολίτης, πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, ο Λ. Καραγιάννης, πρώην πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι, αλλά και ο Ε. Μεγαλοκονόμος, πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας ΥΠΕΞ.

 

Οπως τονίζουν, η οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να θέσει σε δεύτερη μοίρα τα εθνικά μας θέματα.

 

Οι πρώην διπλωμάτες ιεραρχούν ως πρώτη προτεραιότητα τις «επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, οι οποίες διευρύνονται» και κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στη Θράκη και στη δράση του Γενικού Προξενείου Κομοτηνής. Προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ.

 

Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το οποίο έχει μπει σε έναν νέο φαύλο κύκλο συνομιλιών χωρίς ορατό αποτέλεσμα προτείνουν ότι τυχόν συναίνεση θα πρέπει να δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα ρυθμίζονται θέματα ταυτότητας, γλώσσας και εθνότητας. Θέτουν μάλιστα ως όρο σε όποια λύση τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κατ’ αμοιβαιότητα με την πάγια θέση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

 

Scroll to top