Με την ενεργοποίηση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να αποφύγει νέες περικοπές στις συντάξεις. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που φέρνει σήμερα στη Βουλή ο Γ. Βρούτσης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος
Με στοιχήματα για το μέλλον το υπουργείο Εργασίας προσδοκά να… πείσει την τρόικα ότι θα καλύψει τη μαύρη τρύπα στο ασφαλιστικό σύστημα, η οποία ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2014. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτσης, προφανώς εκτελώντας εντολές Μαξίμου, φέρνει σήμερα στη Βουλή προς ψήφιση νομοσχέδιο, τεχνικού τύπου, με το οποίο υπολογίζει, με τη συνδρομή βέβαια πολλών «αν», να μαζέψει περί τα 550 εκατ. ευρώ μέσω της ενεργοποίησης των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι φανερή, βέβαια, η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να φέρει προ τετελεσμένου τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα ώστε να μη χρειαστεί να λάβει κι άλλα οριζόντια μέτρα (μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στις πρόωρες συντάξεις κ.λπ.), κάτι που θα έφερνε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση αντιμέτωπη με τις ίδιες της τις δεσμεύσεις… Μάλιστα ο κ. Βρούτσης το προηγούμενο Σάββατο βγήκε περιχαρής στο φίλιο για την κυβέρνηση περιβάλλον του Μεγάλου Καναλιού να διαψεύσει τα σενάρια για αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τις περικοπές των συντάξεων.
Θα μειωθούν τα εφάπαξ
Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ακόμη ότι δεν πρόκειται να περικοπούν οι συντάξεις στα ευγενή ασφαλιστικά ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες), ενώ επιβεβαίωσε (άλλωστε είναι γνωστό από τις αρχές του 2013) ότι θα μειωθούν τα εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους, σημειώνοντας ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει ακριβώς το ποσοστό της μείωσης.
Προς το παρόν λοιπόν τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα δεν επαληθεύονται, παρ’ ότι παραμένουν άγνωστες οι βουλές της τρόικας και οι εντολές που θα δώσει στους υπουργούς για τη συνέχιση της παρουσίας της στην Ελλάδα.
Ετσι ο κ. Βρούτσης, και με δεδομένο ότι προσπαθεί να αγοράσει χρόνο μέχρι το Πάσχα του 2014, προσδοκά να εξοικονομήσει περίπου 550 εκατ. ευρώ μέσω των αλλαγών που προωθεί με το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα αλλά και με την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών.
Αναλυτικότερα:
● Επεκτείνεται το πρόστιμο των 10.550 ευρώ ανά εργαζόμενο για όποιον εργοδότη καταληφθεί να απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό και στους εργοδότες που δεν συμπεριλαμβάνουν τους εργαζομένους τους στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που κάθε μήνα υποβάλλουν στο ΙΚΑ. Δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που από τη μία δηλώνουν το προσωπικό τους στις αρμόδιες υπηρεσίες (ΟΑΕΔ και ΣΕΠΕ) και επομένως συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα μηχανοργάνωσης της εργασίας «Εργάνη», αλλά από την άλλη «ξεχνούν» να τους συμπεριλάβουν στις μηνιαίες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, με συνέπεια το ΙΚΑ να μην εισπράττει αμοιβές, αφού οι υπηρεσίες καταγραφής της μισθωτής εργασίας και οι ασφαλιστικοί φορείς δεν είναι διασυνδεδεμένα.
Στο υπουργείο Εργασίας λοιπόν από την 1η Νοεμβρίου και σε μηνιαία βάση σκοπεύουν να διεξάγουν διασταυρώσεις μεταξύ των δηλώσεων που υποβάλλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ και στην «Εργάνη» για την ασφάλιση του προσωπικού τους και τις πληρωμές. Ο κ. Βρούτσης είναι σίγουρος ότι από αυτές τις διασταυρώσεις θα εξοικονομηθούν περί τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως.
● Θα θεσμοθετηθεί η υποχρέωση των εργοδοτών να αναγράφουν μηνιαία στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, οι οποίες πλέον θα κατατίθενται μόνο ηλεκτρονικά, τις εισφορές για κύριες, επικουρικές συντάξεις αλλά και για τα εφάπαξ.
Για τους επιτελείς του υπουργείου Εργασίας το μέτρο θα επιφέρει εξοικονόμηση ετησίως 70 εκατ. ευρώ προς όφελος των επικουρικών ταμείων αλλά και των ταμείων πρόνοιας.
● Εκτιμάται ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής των συνταξιούχων μέσω του συστήματος «Ηλιος», το οποίο μετρά τις καταβαλλόμενες συντάξεις ανά μήνα, θα εξοικονομήσει για το σύστημα έσοδα ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί που λαμβάνουν πέραν της μίας σύνταξης δηλώνουν εισοδήματα μόνο από τη μία σύνταξη, με αποτέλεσμα να αποκρύπτουν φορολογητέα ύλη. Ετσι το υπουργείο εκτιμά ότι θα απαλειφθεί η φοροδιαφυγή των συνταξιούχων με την καταγραφή όλων των συντάξεων μέσω του συστήματος «Ηλιος» (ήδη εντοπίστηκαν οι πολυσυνταξιούχοι) αλλά και με την αποστολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων όπου θα αναγράφεται το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων από την ΗΔΙΚΑ.
● Μέσω της ενεργοποίησης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ο υπουργός Γ. Βρούτσης εκτιμά ότι το κράτος θα μαζέψει χρήματα από ληξιπρόθεσμες οφειλές, δεδομένης της αποτυχίας της ρύθμισης που προωθήθηκε την περασμένη άνοιξη και στην οποία έχουν ενταχθεί περί τους 14.000 οφειλέτες σε σύνολο περίπου 350.000 οφειλετών (που χρωστούν ποσό άνω των 8 δισ. ευρώ).
Στο ΚΕΑΟ θα διαβιβάζονται στο εξής οι ληξιπρόθεσμες οφειλές με στόχο να προχωρήσει σε κατασχέσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Ηδη στάλθηκαν τα πρώτα ειδοποιητήρια σε 64.331 οφειλέτες του ΙΚΑ «ενεργούς» επιχειρηματικά προκειμένου να προβούν στη ρύθμιση ή την εξόφληση της οφειλής σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία. Θα ακολουθήσει και δεύτερη επιστολή καθώς και τηλεφωνικές οχλήσεις που θα ειδοποιούν για την επιβολή προστίμου και θα καλούν τους οφειλέτες εντός 20 ημερών να συμμορφωθούν. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε θα αρχίζουν οι διαδικασίες κατάσχεσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, σε όλες τις ρυθμίσεις που τρέχουν έχουν ενταχθεί συνολικά 48.423 επιχειρήσεις, οι οποίες οφείλουν περί τα 2 δισ. ευρώ. Χωρίς κανείς να γνωρίζει από πού προέρχονται αυτές οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις, ο κ. Βρούτσης θα προσπαθήσει να πείσει ότι η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών θα αγγίξει το επόμενο διάστημα τα 200 έως 300 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα στο νομοσχέδιο θα υπάρξει πρόβλεψη για επέκταση της προσωρινής σύνταξης που καταβάλλει ο απονέμων ασφαλιστικός φορέας στο 95%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, μέσα σε 45 ημέρες από την υποβολή της αίτησης θα καταβάλλεται το 95% του ποσού που αντιστοιχεί στον συντάξιμο μισθό. Ο λόγος αυτής της επέκτασης είναι, σύμφωνα με τους επιτελείς του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, να ξεμπλοκάρει το σύστημα απονομής συντάξεων (αφού αυτή τη στιγμή λόγω των μαζικών αποχωρήσεων στο ΙΚΑ και στα υπόλοιπα Ταμεία το υφιστάμενο προσωπικό αδυνατεί να αντεπεξέλθει).
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται ακόμη η επέκταση του εργόσημου και σε άλλες ομάδες περιστασιακά εργαζόμενων, αλλά και η δυνατότητα συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με 40 χρόνια στα 62.