ΑΠΕ-ΜΠΕ

30/10/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρένο» της τρόικας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Οι δανειστές δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας, το οποίο «προέβλεπε» πως θα συγκεντρωθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ασφαλιστικού συστήματος.
      Pin It

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας επρόκειτο να κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς υπήρξε αντίδραση από την τρόικα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών πάτησαν… φρένο στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννη Βρούτση, καθώς το νομοσχέδιο υπολόγιζε, με υπεραισιόδοξο τρόπο, τα έσοδα που μπορεί να συγκεντρώσει η κυβέρνηση μέσω των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών του ασφαλιστικού συστήματος, τα οποία είχαν υπολογιστεί στα 500 εκατ. ευρώ.

Κάτι που φαίνεται να μην «άρεσε» στην τρόικα, αναγκάζοντας τον υπουργό να πάρει πίσω το νομοσχέδιο, ενώ είναι άγνωστο ακόμα εάν θα το τροποποιήσει και θα το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή σήμερα ή αύριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το νομοσχέδιο που ήταν να κατατεθεί στη Βουλή, «εξευρίσκει πόρους 500 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2014 και περιέχει μια σειρά συνεκτικών διατάξεων που αποσκοπούν πρωτίστως στην άμβλυνση ανισοτήτων και αδικιών του ασφαλιστικού συστήματος, στην ουσιαστική ενδυνάμωση της εισπρακτι­κής ικανότητας των Ταμείων , αλλά και στη δυνατότητα ρύθμι­σης των οφειλών των δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, προχωρεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».

Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνονται:

  • Η ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με τους ασφαλισμέ­νους των λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών, μέσω της δυ­νατότητας συνταξιοδότησης αυτών με 40 χρόνια ασφάλισης και σε ηλικία 62 ετών.
  • Η επιπλέον αύξηση του ποσού της προσωρινής σύνταξης στο 95% του ποσού της σύνταξης, που προκύπτει από τα ασφαλιστικά δεδο­μένα του ασφαλισμένου.
  • Η από την 1η Δεκεμβρίου 2013 ενιαία δήλωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας, επικουρικής σύνταξης και πρόνοιας μέσω των Αναλυτι­κών Περιοδικών Δηλώσεων.
  • Η επέκταση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία (10.550 ευρώ) για τον εργοδότη που δεν συμπεριέλαβε εργαζόμενο στη μη­νιαίως υποβαλλόμενη Α.Π.Δ., ακόμη και εάν έχει δηλώσει αυτόν τον εργαζόμενο στο Πληροφοριακό Σύσ­τημα «Εργάνη».
  • Η ενίσχυση του ελέγχου και των διασταυρώσεων μεταξύ δηλωθει­σών – μέσω της Α.Π.Δ. – και πραγ­ματικά καταβληθεισών εισφορών, καθώς και η άμεση επί­δοση βεβαίωσης οφειλής όταν και εφόσον διαπιστωθούν αποκλί­σεις.
  • Η επέκταση της εφαρμογής του εργοσήμου και σε άλλες κατηγο­ρίες περιστασιακά εργαζομένων.
  • Η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, χωρίς να χάνουν την επιδό­τηση επιτοκίου.

efsyn.gr 

Scroll to top