panepistimio-kiprou

29/10/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

OIKONOMIA

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Επιδείνωση της οικονομίας το 2014

Η συρρίκνωση της οικονομίας θα επιταχυνθεί το 2014, φτάνοντας το 8%, εκτιμά το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (KOE) του Πανεπιστημίου Κύπρου, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι τράπεζες να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια.
      Pin It

Λευκωσία – Ανταπόκριση: Άκης Φάντης

Οι εκτιμήσεις που ανακοίνωσε χθες το ΚΟΕ είναι απογοητευτικές και προμηνύουν ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας το 2014, με αύξηση της ανεργίας, των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Η πρόβλεψη για τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το 2014 διαμορφώνεται στο -8,0%, διπλάσια σε σχέση με αυτήν που αναμένουν οι πιστωτές.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, οι κίνδυνοι για βαθύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση σχετίζονται με τις δυσμενείς συνθήκες στον χρηματοπιστωτικό τομέα (έλλειψη ρευστότητας, πιστωτική συρρίκνωση, σχετικά ψηλά επιτόκια) που μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στις επενδύσεις και την απασχόληση και να οδηγήσουν σε ψηλότερα από τα αναμενόμενα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και, κατ' επέκταση, σε μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες.

Επιπρόσθετα, αναφέρει, μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής (π.χ. μείωση κοινωνικών παροχών, επιδομάτων, μισθών, συντάξεων ή/και αύξηση φόρων) σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα τρίμηνα θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα και τη ζήτηση.

Ωστόσο, επενδύσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και τον τομέα του τουρισμού (π.χ. αδειοδότηση καζίνο) ενδέχεται να βοηθήσουν αρχικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στη συνέχεια να βελτιώσουν τις δυνατότητες ανάκαμψης της οικονομίας.

Συνολικά, τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείχνουν μεγαλύτερη ύφεση (κοντά στο 14,5%) για την περίοδο 2013-2014, από ό,τι προβλέπεται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής (12,6%).

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, μια βαθύτερη ύφεση στην κυπριακή οικονομία από αυτήν που προβλέπεται στο Μνημόνιο θα έχει επιπλοκές για τους δημοσιονομικούς στόχους, τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών και, πιθανόν, για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

«Η άμεση εισαγωγή μεταρρυθμίσεων αυτή την κρίσιμη στιγμή για την οικονομία θα ενδυναμώσει την αξιοπιστία της χώρας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τελικά θα βελτιώσει τις προοπτικές ανάκαμψης. Μέτρα λιτότητας που στηρίζονται μόνο στη λογική της λογιστικής εξισορρόπησης των κρατικών λογαριασμών δεν έχουν διάρκεια και ελάχιστα μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια να σταματήσει η οικονομία να βυθίζεται σε μεγαλύτερη ύφεση», τονίζεται στην οικονομική ανάλυση του Πανεπιστημίου Κύπρου.

efsyn.gr

Scroll to top