«Μπουρλότο» Πάγκαλου: ισχυρίστηκε ότι η ελληνική ΕΥΠ παρακολουθούσε τις αμερικανικές πρεσβείες σε Αθήνα και Αγκυρα
Του Τάσου Τσακίρογλου
Οι μετασεισμοί που ακολουθούν τις αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις της αμερικανικής NSA στην Ευρώπη ταρακουνούν πλέον και την Ελλάδα, αφού, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», η Αθήνα περιλαμβάνεται στις πρωτεύουσες στις οποίες λειτουργούν ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών (special collection services) στις διπλωματικές αποστολές. Το θέμα επανήλθε δυναμικά στην επικαιρότητα με αφορμή και ισχυρισμούς του Θόδωρου Πάγκαλου ότι η ελληνική ΕΥΠ, επί υπουργίας του στο ΥΠΕΞ, παρακολουθούσε τις αμερικανικές πρεσβείες σε Αθήνα και Αγκυρα.
Απολογητική η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, επιχείρησε να υποβαθμίσει το όλο θέμα, με μια δήλωση απολογητικού χαρακτήρα προς τις ΗΠΑ, και ουσιαστικά παραδεχόμενη το καθεστώς των παρακολουθήσεων. «Η ΕΥΠ επιτελεί την αποστολή της μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και ο νόμος, σεβόμενη ταυτόχρονα φίλους και συμμάχους. Αλλωστε είναι γνωστό πως η ΕΥΠ συνεργάζεται εδώ και χρόνια με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών για την πάταξη του φαινομένου της τρομοκρατίας» τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου, προσθέτοντας ότι «κάθε περαιτέρω συζήτηση σχετικά με την αποστολή της ΕΥΠ μόνο ως υπονόμευση του έργου της μπορεί να εκληφθεί και ως εκ τούτου περιττεύει». Ωστόσο, στην αντίδρασή της δεν υπήρξε ούτε κουβέντα για τις πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού και με δεδομένο μάλιστα το σκάνδαλο των υποκλοπών το 2004-5 επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, θύμα των οποίων υπήρξε και ο ίδιος. Διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας την κίνηση του Θ. Πάγκαλου, έλεγαν ότι ουσιαστικά έριξε την μπάλα στην εξέδρα και απ’ εκεί που οι ΗΠΑ ήταν απολογούμενες, τους προσφέρεται άλλοθι να βγουν και από πάνω.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας, αναφερόμενος στις δηλώσεις Πάγκαλου, σημείωσε ότι «επιβεβαιώνουν την εκφρασμένη ανησυχία του κόμματος για την ανύπαρκτη προστασία του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου, αλλά και για τη λειτουργία μηχανισμών που χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και δημοκρατικό έλεγχο κινούνται ανεξέλεγκτα». Παράλληλα, με αναφορά της στη βουλή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου θυμίζει ότι εκκρεμεί για το «σκάνδαλο των υποκλοπών» ανακριτική διερεύνηση σε βαθμό κακουργήματος με την κατηγορία της απόπειρας κατασκοπίας και ότι, ενώ έχει επιβληθεί από την ΑΔΑΕ στη Vodafone, η οποία ενεπλάκη στην υπόθεση, πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ο πρωθυπουργός είχε «δύο επιχειρηματικού περιβλήματος συναντήσεις με εκπροσώπους της εταιρείας». Ζητά ταυτοχρόνως να παρουσιαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο διοικητής της ΕΥΠ, Θ. Δραβίλλας.
Εύλογα ερωτήματα
Να ζητήσει άμεσα εξηγήσεις και να προβεί, τουλάχιστον, σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τις ΗΠΑ, κάλεσε την κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ. «Προκαλούν εύλογα ερωτήματα, αλλά και ανησυχία» σημειώνει σε ανακοίνωση, θεωρώντας αδιανόητο η πρεσβεία μιας χώρας να λειτουργεί ως «κέντρο υποκλοπών».
«Είμαστε 100% σίγουροι ότι γίνονται παρακολουθήσεις» δήλωσε στον ρ/σ Αθήνα 98,4 ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «είναι στη φύση του κράτους και των ταξικών κοινωνιών». Τις χαρακτήρισε ως «απαράδεκτες και καταδικαστέες», αλλά εξέφρασε την πεποίθηση πως «όσο υπάρχουν ταξικές κοινωνίες, θα υπάρχουν και αυτά τα παρεπόμενα: παρακολουθήσεις, κατασκοπίες κ.λπ».
Στο κλίμα αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες εξαπέλυσαν βολές κατά του Θεόδωρου Πάγκαλου, θέτοντας το ερώτημα: «Η ενέργειά του να αποκαλύψει απόρρητες δραστηριότητες της ελληνικής κυβέρνησης είναι εγκληματική πράξη ή όχι εις βάρος της χώρας μας;»
Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, διαχώρισε τις τωρινές αποκαλύψεις από το σκάνδαλο των υποκλοπών, οι οποίες, όπως είπε, «αφού “νομιμοποιήθηκαν” με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και συνεχίστηκαν και μετά τη λήξη τους μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2005, παραμένουν όπως και ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη “στο αρχείο”». Κάλεσε, ωστόσο, την κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις από την αμερικανική πρεσβεία.
* Την ποινική δίωξη και τη σύλληψη του Θεόδωρου Πάγκαλου, για σειρά κακουργηματικών πράξεων, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, με αφορμή όσα δήλωσε για το θέμα των υποκλοπών, ζητά με μήνυση που κατέθεσε στο Α.Τ. Παπάγου ο δικηγόρος Αγις Τάτσης.