Της Μαρίας Δήμα
Η απονεύρωση ενός δοντιού της άνω γνάθου που επιχείρησε να κάνει οδοντίατρος σε 37χρονη ασθενή του απέτυχε και αντί για το δόντι της … έβγαλε στην κυριολεξία το μάτι!
Η γυναίκα δικαιώθηκε από τα δικαστήρια όλων των βαθμίδων, ενώ ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση του οδοντογιατρού για αναίρεση απόφασης του Εφετείου Αθηνών με την οποία τον είχε καταδικαστεί για βαρεία, εγκληματική, αμέλεια υποχρεώνοντας τον σε αποζημίωση 30.000 ευρώ.
Καυστικό υγρό για την αποστείρωση
Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την εφετειακή απόφαση και δέχθηκε ότι «η αναπηρία ή η παραμόρφωση που προξενείται στον παθόντα από αδικοπρακτική συμπεριφορά, είναι δυνατόν να θεμελιώσει και αυτοτελή αξίωση αποζημιώσεως, αν επιδρά δυσμενώς στο οικονομικό μέλλον του και του προκαλεί ζημία, η οποία ως εκ της φύσεώς της και του μελλοντικού χαρακτήρος της, δεν είναι δυνατόν, ούτε νομικώς αναγκαίο να συγκεκριμενοποιείται και να καθορίζεται με ακρίβεια, αλλά αρκεί να είναι βεβαία με βάση τα δεδομένα της κοινής πείρας».
Το επίδικο περιστατικό συνέβη πριν από μια πενταετία όταν η 37χρονη τότε γυναίκα επισκέφθηκε τον οδοντογιατρό της για μια – κατά τα άλλα – τυπική απονεύρωση του δεύτερου αριστερού κοπτήρα της άνω γνάθου. Μετά την ολοκλήρωση της απονεύρωσης, ο γιατρός έπρεπε να κάνει αποστείρωση του δοντιού, χρησιμοποιώντας υδροξείδιο του ασβεστίου το οποίο εξαιρετικά καυστικό για τους ιστούς, και ιδιαίτερα για το στόμα και τα μάτια ενώ χρησιμοποίησε, σύριγγα μεταλλική, αντί της ειδικής πλαστικής.
Έπειτα από μια αποτυχημένη έκχυση του υγρού, επιχείρησε για δεύτερη φορά χωρίς να λάβει τα δέοντα μέτρα και χωρίς, έστω, να προειδοποιήσει την ασθενή να κρατήσει κλειστούς τους οφθαλμούς της, ασκώντας μεγάλη πίεση στην σύριγγα, με αποτέλεσμα το υλικό να εκτοξευτεί με δύναμη και να εισέλθει στον αριστερό οφθαλμό της, προκαλώντας της έγκαυμα του κερατοειδούς και του επιπεφυκότος.
Τα δικαστήρια έκριναν ότι ο γιατρός είναι υπαίτιος της βλάβης της υγείας της ασθενούς, ο οποίος παρέλειψε από αμέλεια να προβεί στις ενέργειες, στις οποίες αν είχε προβεί δεν θα είχε επέλθει το ζημιογόνο αποτέλεσμα. Κατά τον Άρειο Πάγο το Εφετείο, ορθά ερμήνευσε και εφάρμοσε τις σχετικές διατάξεις των νόμων, περιέλαβε δε επαρκείς και σαφείς αιτιολογίες όσον αφορά την επιδειχθείσα αμέλεια από το γιατρό.
Ανάπηρη εφ' όρου ζωής
Περιγράφοντας στην αγωγή της την επώδυνη εμπειρία της που την σημάδεψε για όλη της τη ζωή η γυναίκα αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Εξαιτίας της αποκλειστικής υπαιτίου συμπεριφοράς του οδοντιάτρου, υπέστην σοβαρότατη βλάβη της υγείας μου. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς μου οι ελπίδες αποκαταστάσεως ή έστω βελτιώσεως της καταστάσεως της υγείας μου είναι μηδαμινές. Εξαιτίας της σοβαρότατης βλάβης υποφέρω και θα παραμείνω ανάπηρη (χωρίς όραση στον αριστερό οφθαλμό) και σακατεμένη εφόρου ζωής έχοντας ανάγκη φροντίδας και υποστηρίξεως από τρίτα πρόσωπα.
Πάσχω από την ημέρα του τραγικού συμβάντος μέχρι και σήμερα και θα εξακολουθήσω πάσχουσα εφόρου ζωής από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Μετά δυσκολίας θα δυνηθώ να εξασκήσω το επάγγελμα της κοινωνικής λειτουργού. Μειονεκτώ και θα μειονεκτώ εφόρου ζωής στις οικογενειακές, κοινωνικές κ.λ.π. συναναστροφές μου. Είμαι μόλις 41 ετών και στερούμαι το δικαίωμα να απολαμβάνω των αγαθών της ζωής. Η αναπηρία μου από του χρόνου του δυστυχήματος μέχρι σήμερα επιδρά και θα επιδρά στο μέλλον καταλυτικά στην οικονομική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή μου.
Η συνεπεία του ατυχήματος αναπηρία μου, συνεπάγεται την εμφανέστατη απώλεια της οράσεως στον αριστερό οφθαλμό μου και την μετά πάσης βεβαιότητος τοποθέτηση γυάλινου ματιού, το οποίο είναι προφανέστατα αντιληπτό σε τρίτους και θα επηρεάσει άμεσα και καταλυτικά το μέλλον μου και δη την επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική εξέλιξή μου. Θα δυσχερανθούν οι μετακινήσεις μου και οι προσωπικές επαφές μου, αλλά και η επικοινωνία με τα πρόσωπα που έχουν ανάγκη της προσωπικής μου παρεμβάσεως».
efsyn.gr