Σε εσωτερική έκθεσή της σημειώνει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το κενό στη χρηματοδότηση των επόμενων ετών, υπονοώντας νέα μέτρα
→Εν όψει της υποβάθμισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών τον επόμενο μήνα, τονίζει ότι ο δρόμος για την ομαλοποίηση είναι ακόμη μακρύς
Απίθανο θεωρεί νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους η Deutsche Bank, ενώ εκτιμά ότι κάθε άλλη μορφή ελάφρυνσής του θα αποφασιστεί μετά τις ευρωεκλογές του επόμενου Μαΐου. Σε εσωτερικό σημείωμά της, εν όψει της υποβάθμισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών τον επόμενο μήνα, η γερμανική τράπεζα παρατηρεί ότι η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται αργά και ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δείχνει πιο σταθερός σε σχέση με το παρελθόν. Τονίζει όμως παράλληλα ότι ο δρόμος για την ομαλοποίηση είναι ακόμη μακρύς, όπως και ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το κενό στη χρηματοδότηση των επόμενων ετών.
Θεωρεί ότι η ισχυρότερη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα αποβεί θετική για μια πιο ανταγωνιστική Ελλάδα, όμως η διασφάλιση της ανάκαμψης και η ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα θα εξαρτηθούν από το αν θα υπάρξει ξανά ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και αν θα εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου.
Πιστεύει ότι ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, τόσο αυτού που κατέχουν οι ιδιώτες (PSI) όσο και αυτού που κατέχει ο επίσημος τομέας (OSI), είναι απίθανο, ενώ αναμένει πιο έμμεσες λύσεις ελάφρυνσης όπως η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων διάσωσης.
Επισημαίνει ότι στην παρούσα φάση το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στα 320 δισ. ευρώ ή στο 175% του ΑΕΠ και ότι το 80% αυτού κατέχουν οι ΕΚΤ, Ε.Ε. και η ευρωζώνη. Η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό φέτος, ωστόσο, εκτιμά ότι θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ, κάτι που θα της επιτρέψει να ζητήσει ελάφρυνση του χρέους της από τους εταίρους της. Η Deutsche Bank θεωρεί όμως ότι οποιαδήποτε απόφαση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα περιμένει μέχρι τα μέσα του 2014, πιθανόν μετά τις ευρωεκλογές.
Η γερμανική τράπεζα διαπιστώνει, τέλος, μια μικρή μεταβολή στη σχέση της Ελλάδας με την τρόικα, αλλά και ότι η δίωξη των βουλευτών της εξτρεμιστικής Χρυσής Αυγής είχε μικρή επίδραση στην ευρύτερη πολιτική σταθερότητα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης που πραγματοποίησε σε 60 χώρες η αμερικανική Nielsen, η Ελλάδα κατετάγη τέταρτη πιο απαισιόδοξη παγκοσμίως. Οι δύο μεγαλύτερες ανησυχίες των Ελλήνων παραμένουν η εργασιακή ανασφάλεια και η οικονομία. Το 34% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν τους περισσεύουν χρήματα, ενώ το 31% δηλώνουν πως ό,τι τους περισσεύει το ξοδεύουν για την κάλυψη δανείων, πιστωτικών καρτών και γενικότερα χρεών. Το 76% δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει τη διασκέδαση εκτός σπιτιού, ενώ οι 7 στους 10 ότι συνεχίζουν να αγοράζουν πιο φτηνά καταναλωτικά προϊόντα.
Μπάμπης Μιχάλης