Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, πρόεδρος της ΕΔΑ από το 1985 ώς το 1989, εκλεγμένος βουλευτής συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ, που από το 2000 ήταν υποψήφιος με τον Συνασπισμό, διατηρεί το δικαίωμα της αυτοτελούς παρουσίας, ενδεχομένως αδιαφορώντας για το επέκεινα των δηλώσεών του
→Χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «ξαναχτύπησε», αυτή τη φορά με αφορμή την οικονομία
Του Φώτη Παπούλια
Τον περασμένο Ιούλιο, στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μανώλης Γλέζος μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα του Τάε Κβον Ντο, είχε προκαλέσει με τις προτάσεις του την ηγεσία του κόμματος. Υποστήριζε τότε «τα όργανα τα οποία εκλέγονται σε οποιαδήποτε βαθμίδα, από τις οργανώσεις τις πρωτογενείς μέχρι τα ανώτερα όργανα, δεν πρέπει να είναι μονοπρόσωπα, τα όργανα που εκλέγονται πρέπει να είναι τριμελή… Δεν είμαστε σε ένα κόμμα μονοπρόσωπο, δεν είμαστε σε ένα κόμμα αρχηγικό, είμαστε σε ένα κόμμα συλλογικό… δεν μπορείτε να αρνηθείτε την εναλλαγή στα όργανα, όλα πρέπει να εναλλάσσονται εκ περιτροπής».
Η απάντηση ήταν άμεση από τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους και υπερβαίνοντας τις εναντίον του αιτιάσεις απάντησε αμέσως μετά «Δεν παριστάνω τον ανήξερο. Με στενοχώρησε η ομιλία του Μανώλη, στους ανθρώπους που αγαπάς δεν κρατάς κακία, μόνο στενοχωριέσαι, δεν στενοχωρήθηκα για τις απόψεις, αλλά γιατί από αυτό το ιστορικό βήμα επέλεξε να μιλήσει ως εκπρόσωπος μιας συνιστώσας και όχι ως εκπρόσωπος μιας ιστορικής γενιάς».
Δεν ήταν πρώτη φορά
Ο ήρωας της Αντίστασης ο οποίος μαζί με τον Απ. Σάντα κατέβασαν τη χιτλερική σημαία από την Ακρόπολη, παιδί της περίφημης «δρακογενιάς» όπως έγραψε ο Απ. Σάντας, δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε προκαλέσει με τις δηλώσεις του, οι οποίες ενίοτε έδιναν τροφή για «ρήξεις, διαφωνίες, αντιφάσεις» στο εσωτερικό του κόμματος. Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, πρόεδρος της ΕΔΑ από το 1985 ως το 1989, εκλεγμένος βουλευτής συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ (στις εκλογές του 1981 στην Α’ Αθήνας, στις ευρωεκλογές του 1984, και το 1985 βουλευτής Β’ Πειραιά), που από το 2000 ήταν υποψήφιος με τον Συνασπισμό, διατηρεί το δικαίωμα της αυτοτελούς παρουσίας, ενδεχομένως αδιαφορώντας για το επέκεινα των δηλώσεών του.
«Εθελοντικό δάνειο ως προς τα φτωχά στρώματα και υποχρεωτικό δάνειο ως προς τους υψηλοεισοδηματίες πάνω από 20.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο, μπορεί εκεί υποχρεωτικά να του πούμε να δίνει κάθε μήνα 100 ευρώ» είχε δηλώσει παραμονές των εκλογών του 2012, προκαλώντας αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Πέρασε μια περίοδος ηρεμίας μέχρι ο «οργισμένος έφηβος» να ξαναχτυπήσει. Αφορμή η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή σχετικά με τη άρση της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής και την απουσία του από την ψηφοφορία. «Σαν ίωση έχει εξαπλωθεί η λογική του μαντριού τον τελευταίο καιρό, είτε αφορά το συνέδριο, είτε το νέο ενιαίο κόμμα, είτε το πως θα συμπεριφερόμαστε, είτε το ποιοι και πως θα μιλάμε δημόσια είτε το πως θα ψηφίζουμε» υποστήριζε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του υπενθυμίζοντας τη θεωρία του «μαντριού» και τον ιδεολογικό της εκπρόσωπο Ευάγγ. Αβέρωφ.
Η σιωπή της Κουμουνδούρου εύγλωττη, ακόμα και στο σημείο που η δήλωση αναφερόταν σε «κύκλους που διαρρέουν… κύκλοι σύντροφοι, έτσι μάθαμε να λειτουργούμε ή έτσι μαθαίνουμε να αντιγράφουμε;».
Εξάλλου η θεωρία του «μαντριού» δεν ευτύχησε ποτέ στην Αριστερά κάτι που ο Μ. Γλέζος το γνωρίζει από «πρώτο χέρι», αφού βίωσε στο παρελθόν τις ιστορικότερες στιγμές της.
Τα λεφτά
Χθες ο Μ. Γλέζος «ξαναχτύπησε» από τη ραδιοφωνική συχνότητα του «ΒΗΜΑ FM», αυτή τη φορά με αφορμή την οικονομία «… ορρωδώ να πω στον κόσμο που με ρωτάει που θα βρούμε τα λεφτά ότι η απάντησή μας δεν είναι πειστική. Δεν είναι. Πρέπει να είναι πιο πειστική» είπε. Και συνέχισε αναφερόμενος στο «μπόνους» των 50 εδρών που δίνει ο εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα «δεν το θέλουμε το μπόνους των 50 εδρών και αν χρειαστεί θα κάνουμε αμέσως ψηφοφορία για να έρθει το σύστημα της απλής και άδολης αναλογικής αναλογικής και μετά ας έρθει ο κόσμος να αποφασίσει», μια πρόταση που συχνά πυκνά την επαναλαμβάνει. Ισως να ξεχνάει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές κατέβηκε ως ενιαίο κόμμα για να κερδίσει το «μπόνους» της πρωτιάς.
Είναι πάντως σαφές ότι στο αναμενόμενο βιβλίο του με τίτλο «Η Εξοδος» (εννοείται από την κρίση) πέραν του ότι θα είναι ευπώλητο, ίσως να περιέχει και ψήγματα αυτοκριτικής…