31/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

τετΡΑΔΙΟ

      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

«Αποπειράσθε να ισοπεδώσετε την ΕΡΤ, ουσιαστικά για να εξυπηρετήσετε εκείνους που λυμαίνονται το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και εκείνους που θέλουν να λυμαίνονται το ψηφιακό τοπίο», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου χθες στη Βουλή, στη συζήτηση της (ν)τροπολογίας-σκάνδαλο για τις ψηφιακές συχνότητες. Ισοπεδωμένα είναι ήδη πάντως τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ. Στη θέση τους, σε καμιά δεκαριά συχνότητες στην Αττική (μήπως φιλοτιμηθεί και την ακούσει κανένας ακροατής) βγαίνει πια η ΕΔΡ, η «Ελληνική Δημόσια Ραδιοφωνία» δηλαδή, με ένα υποτυπώδες πρόγραμμα (καλύτερο πάντως από εκείνο της τηλεόρασης), κατευθείαν από στούντιο της Κατεχάκη, με τις κλούβες των ΜΑΤ απ' έξω να φροντίζουν για την αντικειμενική ενημέρωσή μας. Τρία ραδιόφωνα θα έχει η ΝΕΡΙΤ, αφήνουν να διαρρεύσει από το γραφείο του κ. Παντελή Καψή, ένα ενημερωτικό, ένα αθλητικό και το Τρίτο Πρόγραμμα. Πότε; Οταν και όποτε. Το (αυθεντικό) ραδιόφωνο της ΕΡΑ εκπέμπει κανονικά στους 105,8 και στους 91,8 στην Αθήνα. Επίσης, μέσω Διαδικτύου στο ertopen.com και το thepressproject.gr – εδώ ακούγεται και το Τρίτο Πρόγραμμα.

Ραδιοφωνικός παραγωγός προς αποφυγήν: Θόδωρος Πάγκαλος, κάθε Τρίτη πρωί, 10 με 11, στο Βήμα 99,5

 

Το έψαξε το «τετΡΑΔΙΟ» πάντως το θέμα «Δημόσιες ραδιοφωνίες» ανά τον κόσμο. Ακόμα και αν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη NEΡΙΤ και τα ραδιόφωνά της πάρουν σάρκα και οστά, θα έχουμε πιθανότατα την πιο φτωχή δημόσια ραδιοφωνία της Ευρώπης. Ας δούμε, για παράδειγμα, τι συμβαίνει στην Πορτογαλία, μια χώρα των δικών μας κυβικών. «RDP» λέγεται η δημόσια ραδιοτηλεόρασή της κι έχει τα εξής προγράμματα: το Antena 1 (ενημερωτικό), το Antena 2 (πολιτιστικό), το Antena 3 (νεανικό), το Internacional (διεθνές πρόγραμμα), το africa (ξενόγλωσσο), το Lusitania (μουσικό με πορτογαλική μουσική αποκλειστικά), το Radio Vivace (κλασική μουσική), το Antena 3 Rock (ροκ μουσική) και το Antena 3 Dance (dance μουσική). Επίσης η Πορτογαλική Ραδιοφωνία διαθέτει άλλους έξι επαρχιακούς σταθμούς. Κάντε τώρα τη σύγκριση με την παλιά ΕΡΑ και με αυτή την ΕΔΡ που θέλει να φτιάξει αυτή η κυβέρνηση και βγάλτε συμπέρασμα.

 

Γούντι Αλεν: «Είναι ένας εγγαστρίμυθος στο ραδιόφωνο, πώς είναι δυνατόν να ξέρεις ότι δεν κουνάει τα χείλη του;»

 

Την τελευταία φορά που… εκδόθηκε το έντυπο «τετΡΑΔΙΟ», κάποιες αλήστου μνήμης δημοσιογραφικές εποχές, (πρέπει να) υπήρχαν καμιά δεκαριά ραδιοσταθμοί περισσότεροι στην Αθήνα. Η κατάσταση άλλαξε άρδην όμως τα τελευταία δύο χρόνια, τα FM πλέον είναι πιο φτωχά από ποτέ, ραδιόφωνα πολύ επιτυχημένα έβαλαν λουκέτο. Δείτε τον εξαφανισμένο πια Best 92,6 π.χ. του πτωχευμένου (πτωχευμένου;) Αντώνη Λυμπέρη. Οπως και να έχει, όμως, το ραδιόφωνο παραμένει η παντοτινή μας αγάπη και το «τετΡΑΔΙΟ» νιώθει έως και ερωτευμένο ακόμα. Θα τα λέμε κάθε Πέμπτη από εδώ, στην έντυπη έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών». Αλλά θα έχουμε κι ένα επιπλέον εβδομαδιαίο ραντεβού, κάθε Δευτέρα στο site μας, το www.efsyn.gr, με ακόμα μία εβδομαδιαία στήλη αποκλειστικά για το Internet. Δις εβδομαδιαίως, λοιπόν, καλώς σας βρήκα και πάλι.

 

[email protected]

 

Scroll to top