staiko1409

31/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερχεται και έβδομη χρονιά ύφεσης

Ακόμη και η κυβέρνηση φοβάται μηδενική αύξηση του ΑΕΠ το 2014 ενώ πολλοί επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν νέα βουτιά. Ο Στουρνάρας θέλει να παρουσιάσει «αισιόδοξο» προϋπολογισμό και ελπίζει η τρόικα να κάνει τα... στραβά μάτια.
      Pin It

Ακόμη και η κυβέρνηση φοβάται μηδενική αύξηση του ΑΕΠ το 2014 ενώ πολλοί επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν νέα βουτιά. Ο Στουρνάρας θέλει να παρουσιάσει «αισιόδοξο» προϋπολογισμό και ελπίζει η τρόικα να κάνει τα… στραβά μάτια

 

Τον Δεκέμβριο του 2013 η χώρα κλείνει έξι χρόνια μέσα στο «σπιράλ» της ύφεσης, η οποία σε συνδυασμό με την άγρια λιτότητα κόστισε πάνω από 50 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Γιάννης ΣτουρνάραςΕπί τα χείρω αναθεωρεί η κυβέρνηση τον στόχο για ανάπτυξη 0,6% το 2014, χωρίς να αποκλείει ακόμη και το σενάριο της μηδενικής αύξησης του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο.

 

Ακόμη και αν η πρόβλεψη αυτή δεν αποτυπωθεί για πολιτικούς λόγους στο βασικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, εντούτοις η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τους σχεδιασμούς της με βάση τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας.

 

Ως προς το τελευταίο σημείο συμφωνεί και η τρόικα, η οποία εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει τα «στραβά μάτια» στις υφιστάμενες προβλέψεις, όπως όμως έχει διαμηνύσει στον Γιάννη Στουρνάρα ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα πρέπει να αναθεωρηθεί οπωσδήποτε το 2014, πιθανότατα με ένα συμπληρωματικό σχέδιο προϋπολογισμού.

 

Οι δανειστές θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο το γεγονός να μπορέσει η Ελλάδα να εξέλθει της ύφεσης το 2014, ενώ την ίδια άποψη έχουν και αρκετοί ξένοι επενδυτικοί οίκοι, με πρώτη και καλύτερη τη Citigroup, που επιμένει σε «βουτιά» 2,9% του ΑΕΠ το 2014.

 

Απαισιόδοξο και το ΚΕΠΕ

 

Στο ίδιο μήκος με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης αλλά όχι σε τόσο «σκούρο φόντο» κινήθηκε πρόσφατα και το ΚΕΠΕ, με τους αναλυτές του να κάνουν λόγο για μηδενική μεταβολή του συνολικού παραγόμενου πλούτου (0,004%) από τη στιγμή που οι ενδείξεις για ανάπτυξη δεν είναι τόσο ισχυρές.

 

Τον Δεκέμβριο του 2013 η χώρα μας κλείνει έξι χρόνια μέσα στο «σπιράλ» της ύφεσης, η οποία σε συνδυασμό με την άγρια λιτότητα του Μνημονίου κόστισε πάνω από 50 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Τα εισοδήματα των νοικοκυριών εξαϋλώθηκαν, ενώ η ανεργία χτύπησε «κόκκινο», οδηγώντας στην… εφεδρεία έναν στους τρεις Ελληνες.

 

Η τρόικα πιέζει για νέα μέτρα από το 2014 ύψους 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία μαζί με αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί θα στερήσουν από κάθε ικμάδα ανάκαμψης τη χώρα. Μεταξύ αυτών είναι η νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά, η αύξηση της φορολογίας στους μικρομεσαίους και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και φόρους στο Δημόσιο. Από κοντά βρίσκεται και ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα από τον οποίο δεν θα γλιτώσουν ούτε τα αγροτεμάχια.

 

Πηγές κοντά στον υπουργό Οικονομικών εκτιμούν ότι αν η τρόικα επιμείνει στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων που έχει ζητήσει, αλλά και σε άλλες επώδυνες παρεμβάσεις που θα διατηρήσουν ασθενική την ιδιωτική κατανάλωση, τότε -όπως τονίζουν- «μόνο για ανάπτυξη δεν μπορούμε να μιλάμε το 2014, αλλά για συνέχιση της ύφεσης».

 

Οπως εκτιμάται πάντως, φως στο βάθος του τούνελ (αν και εφόσον) θα αρχίσει να φαίνεται μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, αφού στα δύο πρώτα τρίμηνα η κάμψη του ΑΕΠ θα συνεχιστεί, σε μικρότερο όμως ποσοστό από το 4% όπου εκτιμάται ότι θα ανέλθει το 2013.

 

Η πορεία του ΑΕΠ όπως και τα υπόλοιπα μεγέθη της οικονομίας θα περάσουν την επόμενη εβδομάδα από το «μικροσκόπιο» της τρόικας. Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ φτάνουν τη Δευτέρα στην Αθήνα και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση βρίσκεται επί ποδός προκειμένου να κλείσουν τα προαπαιτούμενα από τα οποία εξαρτάται η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

 

Τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με τους ξένους σχολίασε σε χθεσινή της έκθεση η Eurobank Research, σημειώνοντας: «Κρίνουμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τα θέματα του 2014 (δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό) χωρίς την επιβολή νέων οριζόντιων μέτρων… Δεν αποκλείουμε, όμως, στοχευμένες παρεμβάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς αποτελέσματος του 2014».

 

Scroll to top