ΚΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ
Οι δύο δημιουργοί διαφωνούν με την έκδοση της ζωντανής ηχογράφησης «Ενα ταξίδι στη Λιλιπούπολη» από την παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής, καταγγέλλουν αυθαίρετες επεμβάσεις σε τραγούδια που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του έργου και δηλώνουν πως θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Τι απαντά ο υπεύθυνος του μουσικού μέρους της παραγωγής Δ. Μαραγκόπουλος
Καιρό τώρα πληροφορίες ήθελαν κάποιους από τους δημιουργούς της «Λιλιπούπολης» να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με την παράσταση και στη συνέχεια τον δίσκο που κυκλοφόρησε η Αλκηστις Πρωτοψάλτη από τη ζωντανή ηχογράφηση της παράστασης «Ενα ταξίδι στη Λιλιπούπολη». Χθες, λαμβάνοντας μια επιστολή, την οποία συνυπογράφουν οι Νίκος Κυπουργός και Νίκος Χριστοδούλου, αποκαλύφθηκε ότι κάποιοι από τους δημιουργούς της ιστορικής εκπομπής σκοπεύουν να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη.
«Με δυσάρεστη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο ότι κυκλοφόρησε το cd “Ενα ταξίδι στη Λιλιπούπολη”, ζωντανή ηχογράφηση από την ομότιτλη παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο, με τη συμμετοχή της Αλ. Πρωτοψάλτη. Εδώ και μήνες είχαμε εκφράσει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την αντίρρησή μας στην έκδοση αυτή: όχι μόνον είχαν αφαιρεθεί επιλεκτικά πολλά τραγούδια, αλλά και σε πολλά άλλα είχαν γίνει αυθαίρετες επεμβάσεις που αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν τον χαρακτήρα τους», αναφέρουν.
Το «Εδώ Λιλιπούπολη» ήταν μια σπουδαία καθημερινή παιδική ραδιοφωνική σειρά που διήρκεσε από το 1976 ώς το 1980. Ακουγόταν στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το οποίο εκείνη την περίοδο διηύθυνε ο Μάνος Χατζιδάκις. Η θρυλική εκπομπή παραμένει αξεπέραστη λόγω πρωτοτυπίας, ευρηματικότητας, ποιότητας. Η ιδέα και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν των Ρεγγίνας Καπετανάκη – Ελένης Βλάχου. Η Μαριανίνα Κριεζή ήταν η στιχουργός, οι Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός, Νίκος Χριστοδούλου συνέθεταν τις μουσικές, ενώ τα τραγούδια ερμήνευαν οι Σπ. Σακκάς, Σ. Γιαννάτου, Α. Κοντογεωργίου, Ν. Βενετσάνου.
Ο Νίκος Κυπουργός όταν επικοινωνήσαμε μαζί του ήταν ξεκάθαρος: «Χρησιμοποίησαν τις μουσικές μας κατά το δοκούν. Μας είχαν μεν ενημερώσει για τη συναυλία, αλλά είχαν δεσμευτεί πως δεν θα κυκλοφορήσουν τη ζωντανή της ηχογράφηση, καθώς είχαμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας για την ποιότητα της απόπειράς τους. Σε κάθε περίπτωση δεν χρειαζόμαστε κανένα μάρτυρα. Αδιάψευστος μάρτυρας για την ποιότητα της παραγωγής είναι το ίδιο το cd που κυκλοφόρησαν».
Η παράσταση ανέβηκε στο Μέγαρο πέρυσι τον Δεκέμβριο και πρόσφατα στο Ηρώδειο παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία, ιδέα και σχεδιασμό Ρεγγίνας Καπετανάκη. Υπεύθυνος για το μουσικό μέρος ήταν ο Δ. Μαραγκόπουλος. Είναι σαφές, λοιπόν, πως η διαφωνία προκύπτει μεταξύ των βασικών δημιουργών του έργου. «Η αρχική διάθεση ήταν να παρουσιάσουμε μια φρέσκια προσέγγιση της “Λιλιπούπολης”. Παρ' όλα αυτά χρησιμοποιήσαμε ακριβώς τις παρτιτούρες των τραγουδιών και οι ελάχιστες αποκλίσεις αφορούσαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή της χορωδίας στην ερμηνεία των κομματιών», μας είπε ο Δ. Μαραγκόπουλος, όταν του ζητήσαμε να τοποθετηθεί. «Νομίζω ότι η διαφωνία που προέκυψε είναι καλλιτεχνικής φύσεως και σε καμία περίπτωση δεν θίγει την ουσία του έργου. Αλίμονο αν στην οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση οδηγούμασταν στα δικαστήρια. Αλλωστε ο κ. Χριστοδούλου, που ήρθε στην πρεμιέρα των παραστάσεων, ανέβηκε στη σκηνή με τους λοιπούς συντελεστές και διαπίστωσε τη θέρμη του κοινού. Σε ό,τι αφορά τον κ. Κυπουργό -ο οποίος δεν παρέστη στο Μέγαρο- πράγματι είχε στείλει κάποιες παρατηρήσεις οι οποίες έγιναν σεβαστές και ενσωματώθηκαν στην παραγωγή του cd».
Ωστόσο, η πλευρά του Νίκου Κυπουργού διαβεβαιώνει το ακριβώς αντίθετο: «Κοινοποιήσαμε τις αντιρρήσεις μας γραπτά τόσο στον διευθυντή της δισκογραφικής εταιρείας Heaven, όταν μας είχε ζητήσει την άδεια για την έκδοση του δίσκου, όσο και στους καλλιτεχνικούς υπεύθυνους της παραγωγής. Οσο όμως κι αν θεωρούσαμε αυτονόητο ότι θα γίνονταν σεβαστές, τελικά αγνοήθηκαν προκλητικά: το cd κυκλοφόρησε όχι απλώς χωρίς τη συγκατάθεσή μας, αλλά και χωρίς να το γνωρίζουμε. Επιπλέον, δε, η συναυλία επαναλήφθηκε πριν λίγο καιρό στο Ηρώδειο χωρίς τις απαραίτητες διορθώσεις τις οποίες είχαμε ζητήσει. Οι υπεύθυνοι της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και του Αρσακείου, που συμμετέχει με τη χορωδία του, από τους οποίους είχαν αποσιωπηθεί οι διαφωνίες μας, με επιστολή τους προς τη δισκογραφική εταιρεία διαχώρισαν τη θέση τους σεβόμενοι τα δικαιώματα των συνδημιουργών. Είναι απαράδεκτο να προσβάλλεται τόσο βάναυσα η ακεραιότητα του έργου μας και μάλιστα από ανθρώπους του χώρου μας. Και είναι κρίμα νέοι ακροατές, και ιδίως παιδιά, να έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη “Λιλιπούπολη” μέσα από έναν τέτοιο δίσκο. Eίμαστε υποχρεωμένοι, μην μπορώντας να αποδεχθούμε με τη σιωπή μας το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, να διαχωρίσουμε τη θέση μας δημόσια και να καταφύγουμε στη Δικαιοσύνη».
Μ.Κ.
Η Αλκηστις Πρωτοψάλτη στην παράσταση που προκάλεσε τη διαμαρτυρία του Ν. Κυπουργού