Pin It

Της Μαρίας Δήμα

 

Ο νέος σωφρονιστικός κώδικας που παρουσιάστηκε χθες από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αντώνη Ρουπακιώτη, δίνει -επιτέλους και στη χώρα μας- το δικαίωμα στους κρατουμένους να συνευρίσκονται μέσα στη φυλακή με τους συντρόφους τους. Παράλληλα, διευκολύνει τους φυλακισμένους για ήπια αδικήματα να εκτίουν την ποινή τους σε καθεστώς ημιελεύθερης διαβίωσης.

 

Με τη λογική να πάψουν οι φυλακές να είναι «τρύπες» και «αποθήκες ανθρώπων», ο νέος σωφρονιστικός κώδικας που συντάχθηκε από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπό τον ειδικευμένο στα «σοφρωνιστικά», καθηγητή Εγκληματολογίας Γ. Πανούση, επιχειρεί τον εξανθρωπισμό των φυλακών.

 

Απ' την άλλη, βέβαια, παρά τις φιλότιμες πραγματικά προσπάθειες του νέου κώδικα, το υπουργείο επιμένει στο περιβόητο «βραχιολάκι» της άδειας που θα «παρακολουθεί» τον κρατούμενο ο οποίος το αποδέχεται.

 

Μάλιστα, σε ερώτηση αν αυτό αντιβαίνει στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο κ. Ρουπακιώτης αντέτεινε «να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά όταν τα ναρκωτικά και η βία πάνε σύννεφο μέσα στη φυλακή, καλύτερα έξω με το βραχιολάκι παρά να τον βρούμε μέσα με το κεφάλι του στον καμπινέ…».

 

Ειδικότερα, στον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα διευρύνονται τα δικαιώματα επικοινωνίας των κρατουμένων, καθώς προβλέπεται πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία η συνεύρεση συζύγων ή συντρόφων σε χώρο των φυλακών, ενώ δίνεται παράλληλα το δικαίωμα ολόκληρες οικογένειες να συναντώνται μέσα στη φυλακή. Ακόμα, ο νέος σωφρονιστικός κώδικας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

 

- Πρόσβαση των κρατουμένων στο Διαδίκτυο. Οι όροι και η όλη διαδικασία θα καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης.

 

- Την ημιελεύθερη διαβίωση κρατουμένων σε άλλα νομικά πρόσωπα πλην των φυλακών. Η ρύθμιση αφορά κατηγορίες κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί για ήπιας μορφής αδικήματα, ενώ στο καθεστώς αυτό δυνατότητα ένταξης έχουν όσοι δεν έχουν διαπράξει κάποιο πειθαρχικό αδίκημα (π.χ. δεν έχουν παραβιάσει άδεια), ενώ τη σχετική απόφαση θα λαμβάνει το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο.

 

Όπως δε σημείωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνης, στη γειτονική Ιταλία έχουν ενταχθεί στο σύστημα ημιελεύθερης διαβίωσης 25.000 κρατούμενοι σε σύνολο 90.0000.

 

- Την εισαγωγή σώματος ελέγχου και επιθεώρησης των φυλακών.

 

Τη μείωση για τους ανηλίκους, στο ήμισυ της αντίστοιχης ποινής για ενήλικες, τη μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια της βαρύτερης πειθαρχικής ποινής (του εγκλεισμού του σε ειδικό κελί), που μπορεί να φτάνει το πολύ στις πέντε ημέρες.

 

-Προστίθεται στον ευεργετικό υπολογισμό ημερών της ποινής λόγω εργασίας η περίπτωση επιτυχούς αποφοίτησης από ολοκληρωμένο κύκλο σπουδών.

 

- Καθορίζεται ο ακριβής αριθμός κρατουμένων που επιτρέπεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα να τοποθετούνται σε κάθε κελί.

 

- Γίνεται πιο αυστηρή η χορήγηση αδειών για όσους κρατούμενους τις έχουν παραβιάσει.

Scroll to top