Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το χρέος
Του Μάριου Χριστοδούλου
«Παράθυρο» για «κούρεμα» του χρέους άφησε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνοντας την ανάγκη για τη χρήση ισχυρότερων εργαλείων για την αντιμετώπισή του.
Μιλώντας σε εκδήλωση του ΚΕΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «είμαστε σε διαπραγμάτευση» με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη διαχείριση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη βάση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε έκτακτο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2012.
Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «επιθυμούμε και επιδιώκουμε να διευθετηθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατό, με άμεσο και καθαρό τρόπο», για να συμπληρώσει ότι για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού υπάρχουν «ρεαλιστικές λύσεις και τεχνικές, ενδεχομένως να απαιτηθούν και ισχυρότερα εργαλεία».
Επιστροφή στις αγορές
Σε ερώτηση ποια θα μπορούσαν να είναι τα εργαλεία αυτά και αν το «κούρεμα» θα αποτελούσε πιθανή λύση, ο κ. Σταϊκούρας δεν απέκλεισε τίποτα, απαντώντας σιβυλλικά: «Είμαστε σε διαπραγμάτευση».
Ο κ. Σταϊκούρας όμως συνέδεσε τις αποφάσεις για το χρέος και με την επιστροφή της χώρας μας στις αγορές. Οπως ανέφερε, η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές στο τρίτο τρίμηνο του 2014, εφόσον υπάρξει και μια καλή απόφαση των εταίρων μας για το χρέος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να διευκρινίσει αν υπάρχει προσέγγιση μεταξύ Αθήνας και τρόικας για το δημοσιονομικό κενό του 2014, που οι ελεγκτές επιμένουν ώς τώρα να το προσδιορίζουν στα 2,5 δισ. ευρώ, αλλά δήλωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 2013 στα 400 εκατ. ευρώ, θα ξεπεράσει δηλαδή τα 340 εκατ. που εγγράφηκαν στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Μένει να δούμε αν η τρόικα, που τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου το βράδυ καταφθάνει στην Αθήνα και την Τρίτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα και τους συνεργάτες του, συμφωνεί με αυτό το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης στο ΚΕΠΕ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης υποστήριξε πως η ύφεση δεν μπορεί να αναστραφεί με επεκτατική πολιτική, επειδή ως χώρα είμαστε εκτός αγορών.
Τόνισε ότι η Ελλάδα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο προσαρμογής και ούτε οι Ευρωπαίοι εταίροι μπορούσαν να δώσουν περισσότερα δανεικά. Υποστήριξε όμως πως θα απαιτηθούν 30 δισ. για επενδύσεις για να ορθοποδήσει η χώρα μέσα στα επόμενα χρόνια και άρα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν επαρκεί για να επιτευχθεί ο στόχος.