Νέα ισοδύναμα σενάρια εξετάζει το επιτελείο του Γ. Στουρνάρα μετά τις αντιδράσεις από βουλευτές της συμπολίτευσης
Του Μάριου Χριστοδούλου
Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκεται η κυβέρνηση με την επιβολή του ενιαίου φόρου στα ακίνητα. Από τη μία πλευρά θα πρέπει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας για έσοδα 2,9 δισ. ευρώ από τους φόρους στα ακίνητα το 2014 και από την άλλη να κατευνάσει το γαλάζιο… αντάρτικο που χαρακτηρίζει εξωπραγματική τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.
Για τον λόγο αυτό οι τελευταίοι έκαναν την εξής πρόταση στον Γιάννη Στουρνάρα: να ισχύσει για έναν ακόμη χρόνο το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, μειωμένο όμως κατά 10%. Οι εισπράξεις από την περαιτέρω μείωση του τέλους θα αναπληρωθούν από την αύξηση της φορολογίας στην πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Συμπτωματικά, η πρόταση που προήλθε από τον βουλευτή της Ν.Δ. Ιορδάνη Τζαμτζή και βρίσκει αρκετούς υποστηρικτές εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας έχει ήδη κατατεθεί και από την τρόικα.
Το δίλημμα με το χαράτσι
Σε έκθεσή του το ΔΝΤ είχε εισηγηθεί στην κυβέρνηση να διατηρηθεί ο υφιστάμενος μηχανισμός είσπραξης του χαρατσιού στα ακίνητα (μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) για να μην τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος των εσόδων.
Κάθετα αντίθετο με αυτήν την εισήγηση εμφανίζεται το οικονομικό επιτελείο, που εκτιμά ότι η διατήρηση για ακόμη έναν χρόνο του «χαρατσιού» θα μεγεθύνει τα προβλήματα, ενώ ήδη η ΔΕΗ δεν δέχεται να σηκώσει άλλο το βάρος αυτής της είσπραξης από τη στιγμή που συνεχίζει να χάνει έσοδα από τους λογαριασμούς που μένουν απλήρωτοι.
Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου δεν έκρυψε την ανησυχία του και για το ενδεχόμενο η παράταση του «χαρατσιού» να καταπέσει αργότερα στα δικαστήρια ως αντισυνταγματικό μέτρο.
Πάντως, το πολιτικό «γαϊτανάκι» για τον ενιαίο φόρο θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας έχει ζητήσει οικονομικά ισοδύναμες αντιπροτάσεις από τους βουλευτές. «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και ελπίζουμε η επεξεργασία να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών αργά χθες το βράδυ μετά τη σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Τέσσερα σενάρια
Ηδη στο οικονομικό επιτελείο γίνεται προσπάθεια να υιοθετηθούν τα εξής μέτρα:
* Να τροποποιηθεί η κλίμακα φορολόγησης των αγροτεμαχίων, ώστε να επιβαρυνθούν περισσότερο –αντί να ελαφρυνθούν όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο- οι μεγαλοκτηματίες σε σχέση με τους «μικρούς» ιδιοκτήτες γης.
* Να αξιοποιηθεί η βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ για να πληρώνουν περισσότερα οι αγρότες που εισπράττουν επιδοτήσεις για τις καλλιέργειές τους (σιτηρά, ελιές, βαμβάκι κ.ά.). Ειδικά το τελευταίο ζήτημα αποτελεί καθολική απαίτηση των βουλευτών της περιφέρειας. Στη σύσκεψη των 74 βουλευτών της Ν.Δ. με τον Γιάννη Στουρνάρα ειπώθηκε ότι οι αγρότες που εισπράττουν αγροτικές επιδοτήσεις ύψους 3 δισ. ετησίως είναι εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν τα βάρη.
* Να αυξηθεί το εισοδηματικό όριο κάτω από το οποίο οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται κατά 50% από τον φόρο. Το όριο αυτό είναι σήμερα 7.000 ευρώ και εξετάζεται να αυξηθεί στα 10.000 ευρώ.
* Να ελαφρυνθούν τα ακίνητα τα οποία έχει δεσμεύσει το κράτος (π.χ. απαλλοτριώσεις κ.λπ.) και το ίδιο να γίνει και με τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Για τα αστικά ακίνητα δεν προβλέπεται να υπάρξει καμία αλλαγή.