«Ρευστές ταυτότητες» της σύγχρονης πραγματικότητας είναι ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης, που περιλαμβάνει δεκάδες εκθέσεις, εκδηλώσεις, ομιλίες, εργαστήρια και τοποθετεί την πρωτεύουσα στο επίκεντρο της διεθνούς φωτογραφικής σκηνής
Της Νόρας Ράλλη
Η ένταξη της φωτογραφίας στην τέχνη είναι αναμφισβήτητη, χωρίς να έχει εγκαταλειφθεί η αξία του φωτογραφικού ντοκουμέντου. Ακριβώς σε αυτούς τους δύο άξονες κινείται εδώ και χρόνια το Αθηναϊκό Φεστιβάλ Φωτογραφίας. «Ο στόχος μας είναι διττός», μας εξηγεί ο διοργανωτής του φεστιβάλ, Μανόλης Μωρεσόπουλος. «Αρχικά, η ανάδειξη της τρέχουσας εγχώριας παραγωγής και παράλληλα η σύνδεσή της με τη διεθνή φωτογραφική σκηνή. Είναι πολύ σημαντικό νέοι Ελληνες φωτογράφοι να έρχονται σε επαφή με διακεκριμένους συναδέλφους τους στο εξωτερικό. Από την άλλη, ειδικά φέτος, λόγω της παγκόσμιας δύσκολης πραγματικότητας που βιώνουμε, ενισχύσαμε τον προσανατολισμό μας, λαμβάνοντας υπόψη μας και τις κοινωνικές συνιστώσες του συγκεκριμένου πονήματος, αλλά και τις σύγχρονες πολιτιστικές αναγκαιότητες της ελληνικής, και όχι μόνο, κοινωνίας».
Πράγματι, η νεωτερική αντίληψη ότι η φωτογραφία είναι καλλιτεχνική έκφραση αυτόνομη και ανεξάρτητη από την κοινωνική πραγματικότητα έχει ανατραπεί τελείως. Η έκφραση και η αναζήτηση περιστρέφονται πλέον γύρω από τις «Ρευστές ταυτότητες» της σύγχρονης πραγματικότητας, που είναι και ο τίτλος της φετινής θεματικής. Κατ' αυτόν τον τρόπο, το Athens Photo Festival επιστρέφει από σήμερα στην Τεχνόπολη (έως τις 20/11 θα πραγματοποιηθεί το κεντρικό πρόγραμμα και έως τα τέλη του έτους, το παράλληλο), προτείνοντας έναν πολυσυλλεκτικό τρόπο επαφής με τις εγχώριες και διεθνείς τάσεις αλλά και την ευκαιρία να «μάθουμε να βλέπουμε το συνηθισμένο», όπως λέει και ο διάσημος φωτογράφος Ντέιβιντ Μπέιλι.
Διάσημοι φωτογράφοι μαζί με νεότερους, Ελληνες και ξένους, θα παρουσιαστούν στο φετινό Athens Photo Festival, το σημαντικότερο φεστιβάλ φωτογραφίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ένα από τα πέντε παλαιότερα στον κόσμο αφιερωμένα στην τέχνη της φωτογραφίας. «Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος απευθύναμε διεθνές ανοιχτό κάλεσμα, ήδη από τον Μάρτιο, για συμμετοχή στο Φεστιβάλ» εξηγεί ο Μ. Μωρεσόπουλος. «Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη, πάνω από 2.200 υποψηφιότητες, και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς επιβεβαιώνει την καλή φήμη του θεσμού. Οπως φαίνεται από την τελική επιλογή, μάς ενδιέφεραν πολύ πέραν της καλλιτεχνικής αρτιότητας και οι κοινωνικές προεκτάσεις του κάθε πρότζεκτ».
Ετσι, στην εκθεσιακή λίστα δίνουν το «παρών» ο γνωστός για την εκφραστική ασπρόμαυρη εικονοποιία του, Δανός Γιάκομπ Λάου Σόμπολ, ο πολυβραβευμένος Ισραηλινός Τζόναθαν Τόργκοβνικ, με την έρευνά του πάνω στο ευαίσθητο θέμα των παιδιών που γεννήθηκαν από θύματα βιασμού στη Ρουάντα, η Μικάλ Σελμπίν από τη Χάιφα, με μια σειρά πορτρέτων φυλακισμένων. Υπάρχουν και πρότζεκτ όπως το παγανιστικό «Wilder Mann» του Σαρλ Φρεζέ και το «Here to stay» του Σεντρίκ Ντελσό, για τον οποίο ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ δήλωσε ότι «πλαισιώνει με έναν αποφασιστικά αιθέριο τρόπο τη σύγκρουση του ανθρώπου με τη φύση και τον εύθραυστο μεταξύ τους χορό». Με ενδιαφέρον περιμένουμε και το «One Day in History» της Νορβηγίδας Αντρέα Γκέστβανγκ, αφιερωμένο στους νεαρούς επιζήσαντες του μακελειού του 2011 στη Νορβηγία, καθώς και τη ματιά της Βρετανίδας Αντρεα Σταρ Ριζ στη ζωή των αστέγων στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Μπρούκλιν.
Παράλληλα με τις 25 εκθέσεις φωτογραφίας με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και επιμελητών από 20 χώρες, πραγματοποιείται και ευρύ φάσμα δράσεων και παράλληλων εκδηλώσεων, με ομιλίες και εργαστήρια, τόσο για επαγγελματίες όσο και για ερασιτέχνες φωτογράφους, θεματικά αλλά και εισαγωγικά στην τέχνη της φωτογραφίας, που τοποθετούν την Αθήνα στο επίκεντρο της διεθνούς φωτογραφικής σκηνής. Σημαντικές ενότητες του φεστιβάλ, τα φετινά Portfolio Reviews αύριο (10.00-17.00) στην Τεχνόπολη και το πρόγραμμα διαλέξεων Photo Voices την Κυριακή στο Μουσείο Μπενάκη (16.00-20.00), με εξαιρετικούς ομιλητές, ανάμεσα στους οποίους και οι δικοί μας Κωστής Αντωνιάδης, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Νικόλας Βεντουράκης και Γιάννης Μπεχράκης.
Info: Τεχνόπολις – Γκάζι. Ωρες λειτουργίας: καθημερινές 17.00 – 22.00, Σάββατο & Κυριακή 12.00 – 22.00. Χώροι: Δεξαμενές Καθαρισμού (Δ10), Παλαιοί Φούρνοι (Δ6), Νέοι Φούρνοι (Δ7), Μηχανουργείο (Δ12), Κεντρική Αυλή, Προαύλιο αίθουσας – Μηχανουργείο (Δ12). Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ γενική είσοδος, 3 ευρώ φοιτητικό. Αναλυτικά οι δράσεις και το πρόγραμμα στο http://photofestival.gr