stoixima-tzogos-trapoules-xartia-ipologistes

01/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

5 εκατομμύρια σε παράνομο στοίχημα

Περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ παίχτηκαν σε στοιχήματα μέσα σε λίγους μήνες, μέσω πολυμελούς κυκλώματος που αποτελούσαν τρεις «εγκληματικές οργανώσεις», με δράση σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Χαλκιδική, Πέλλα και άλλες περιοχές της Ελλάδας.
      Pin It

Τρεις εγκληματικές οργανώσεις με πλοκάμια σε όλη την Ελλάδα εξάρθρωσε η αστυνομία

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Λεφτά υπάρχουν… στον παράνομο τζόγο. Περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ παίχτηκαν σε στοιχήματα μέσα σε λίγους μήνες, σύμφωνα με την αστυνομία, μέσω πολυμελούς κυκλώματος που αποτελούσαν τρεις «εγκληματικές οργανώσεις», με δράση σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Χαλκιδική, Πέλλα και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

 

Την υπόθεση εξιχνίασε το Τμήμα Ασφάλειας Πολυγύρου, που συνέλαβε 53 άτομα και καταζητεί αρκετούς ακόμη.

 

Το κύκλωμα ενέχεται σε σωρεία υποθέσεων παράνομων πρακτορείων και ιστοσελίδων με αντικείμενο το παράνομο στοίχημα, τα τυχερά παιχνίδια και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίστηκαν την υπόθεση και συνεχίζουν τις έρευνες κάνουν λόγο για «δομημένο δίκτυο» παράνομου τζόγου, με πλοκάμια σε διάφορες περιοχές της χώρας.

 

Οι τρεις ομάδες δρούσαν συστηματικά σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης, της Αττικής, της Ημαθίας, του Κιλκίς, της Ροδόπης, της Λάρισας, της Αιτωλίας, της Ζακύνθου, της Φθιώτιδας και της Πέλλας. Μέχρι χθες πραγματοποιήθηκαν 52 έρευνες σε σπίτια και 15 σε καταστήματα.

 

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίζεται ποινική δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διενέργειας και συμμετοχής σε παράνομα τυχερά παίγνια και της νομιμοποίησης εσόδων που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα – ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα δεκατέσσερα άτομα που έχουν ταυτοποιηθεί και καταζητούνται.

 

•Στην πρώτη εγκληματική οργάνωση: ταυτοποιήθηκαν 17 μέλη, με πεδίο δράσης τις περιοχές της Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας και της Κομοτηνής. Συνελήφθησαν 12, ενώ αναζητείται ο 51χρονος «αρχηγός».

 

•Στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση: ταυτοποιήθηκαν 37 μέλη, με πεδίο δράσης τις περιοχές της Πέλλας, της Ημαθίας, της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς, της Λάρισας και της Αλεξανδρούπολης. Συνελήφθησαν 32 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο 38χρονος «αρχηγός».

 

•Στην τρίτη εγκληματική οργάνωση: ταυτοποιήθηκαν 14 μέλη, με πεδίο δράσης τις περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Ζακύνθου, της Φθιώτιδας και της Αιτωλοακαρνανίας. Συνελήφθησαν 8 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο 41χρονος «αρχηγός».

 

Οι τρεις ομάδες λειτουργούσαν με τη μέθοδο των «συγκοινωνούντων δοχείων». Δραστηριοποιούνταν, είτε αυτοτελώς είτε συνεργαζόμενες, λειτουργώντας ιστοσελίδες παράνομων τυχερών παιχνιδιών και παράνομου στοιχηματισμού.

 

Για τον σκοπό αυτόν είχαν συστήσει παράνομα «πρακτορεία», υποκαθιστώντας τον ΟΠΑΠ. Υστερα από διαδικτυακή έρευνα, προέκυψε ότι λειτουργούσαν μη αδειοδοτημένες ιστοσελίδες στοιχημάτων. Επιπλέον, ένας από τους «αρχηγούς» διέθετε προσωρινά αδειοδοτημένη ιστοσελίδα, στην οποία δεν επιτρέπεται να μεσολαβεί κατάστημα ή μεσάζοντας που συναλλάσσεται με τον παίκτη και να λαμβάνει ποσοστά.

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι παίκτες πλήρωναν με μετρητά στα καταστήματα, ενώ στις ιστοσελίδες η χρέωση γινόταν ηλεκτρονικά. Στην περίπτωση της αδειοδοτημένης ιστοσελίδας με προσωρινή άδεια, όπου τα κέρδη φορολογούνται, δεν εγγράφονταν όλες οι συναλλαγές της, με αποτέλεσμα οι παίκτες να αποκτούν μεγαλύτερα κέρδη και το Δημόσιο να στερείται τους αναλογούντες φόρους. Στο πλαίσιο της επιχείρησης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 

–54 φορητοί και σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

 

–44 κινητά τηλέφωνα.

 

–Πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων με κωδικούς ονομάτων και χρηματικά ποσά από τις παράνομες συναλλαγές.

 

–3.070 ευρώ μετρητά.

 

–17 βιβλιάρια καταθέσεων.

 

–8 πολυτελή ρολόγια χειρός.

 

–3 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και ταχύπλοο σκάφος.

 

Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής. Από την αστυνομία ενημερώθηκαν η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, καθώς και η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για τη διερεύνηση της υπόθεσης όσον αφορά το φορολογικό σκέλος και τα συναφή αδικήματα.

 

Scroll to top