01/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στροφή στα νέα μέσα ενημέρωσης

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης και τι οδηγεί τους πολίτες να αναζητήσουν πληροφορίες και επικοινωνία στα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα.
      Pin It

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης και τι οδηγεί τους πολίτες να αναζητήσουν πληροφορίες και επικοινωνία στα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα

 

Της Διαλεκτής Αγγελή

 

media«Το Διαδίκτυο έχει καταστεί ένας τρόπος αντίδρασης και αντίστασης των Ελλήνων απέναντι στις ελίτ που χρησιμοποιούν κυρίως τα παραδοσιακά μέσα…» Τα λόγια ανήκουν στον Γιώργο Πλειό (καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), ο οποίος μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη στροφή του κοινού στα νέα μέσα Ενημέρωσης. Ιδιαίτερα μετά το 2009, όταν πλέον οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης άρχισαν να γίνονται πιο εμφανείς στην καθημερινότητα των Ελλήνων, η πλειονότητα των συμπατριωτών μας φαίνεται να γυρίζει την πλάτη στα παραδοσιακά μέσα, τα οποία μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσαν ολοκληρωτικά.

 

Ο κ. Πλειός αποδίδει τη στροφή στα νέα μέσα σε τρεις παράγοντες: Αρχικά, στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και συγκεκριμένα του Διαδικτύου, το οποίο βοηθά στη γρηγορότερη, αμεσότερη και πιο πλούσια ενημέρωση. Στη συνέχεια, κάνει λόγο για το κόστος που αφορά κυρίως τις εφημερίδες, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται κυρίως από την πτώση στις κυκλοφορίες από το 2005 μέχρι και πέρυσι.

 

Τέλος, θεωρεί πως το ταμπλόιντ, όχι τόσο ως σχήμα αλλά ως περιεχόμενο, έχει κουράσει το κοινό. «Από το 2009 μέχρι και σήμερα οι εφημερίδες υιοθετούν και αναπαράγουν αυτοτελή την άποψη της κυβέρνησης και των οικονομικών ελίτ σχετικά με την κρίση, τις πολιτικές λιτότητας, περικοπών, φορολόγησης και απολύσεων» τονίζει. Παράλληλα, επισημαίνει, το γεγονός ότι παρόλο που το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι χαμηλότερο συγκριτικά με το αντίστοιχο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, το 76% αυτών έχουν λογαριασμό σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και η σχολιαστική τους δραστηριότητα γύρω από την πολιτική και την κρίση είναι εντυπωσιακή.

 

«Ωστόσο, τα παλιά μέσα εξακολουθούν να οργανώνουν την εξουσία σε αντίθεση με τα νέα μέσα, τα οποία δεν μπορούν να αποτελέσουν μία οργανωτική συσπείρωση του κόσμου που θα αμφισβητήσει την εξουσία».

 

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times», που υπογράφει η Ρέιτσελ Ντονάντιο, η οποία σημειώνει ότι οι Ελληνες εμφανίζονται όλο και πιο σκεπτικιστές ως προς τα συστημικά μέσα. Ο κόσμος δεν παύει να αναζητά την πληροφόρηση που παρεκκλίνει από την κυβερνητική γραμμή που θέλει την Ελλάδα να μην έχει άλλη εναλλακτική πέραν της λιτότητας. Στο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά στο Radio Bubble, το διαδικτυακό ραδιόφωνο στη Νεάπολη των Εξαρχείων, αλλά και στο Unfollow και το Press Project. Η συντάκτρια επισημαίνει ότι πλέον «υπάρχουν αρκετά νέα μέσα ενημέρωσης, κυρίως αριστερής ιδεολογίας στην Ελλάδα. Αν και το κοινό τους είναι ακόμη μικρό, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή διαλόγου, κυρίως επειδή τολμούν να αμφισβητήσουν την εξουσία», ενώ τονίζει ότι «τα εναλλακτικά νέα μέσα προσπαθούν να γεφυρώσουν το κενό εμπιστοσύνης που έχει σχηματιστεί, υιοθετώντας τη δημοσιογραφία των πολιτών και αναλαμβάνοντας να ανοίξουν θέματα που παραμένουν “απαγορευμένα” για τα συστημικά μέσα ενημέρωσης».

 

[email protected]

 

Scroll to top