Του Νίκου Φωτόπουλου
«Τεχνητά πλεονάσματα με την κατάργηση των δομών στήριξης για τους μαθητές δημιουργεί η κυβέρνηση», καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη διαθεσιμότητα και την υποβάθμιση των σχολείων.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι ΕΛΜΕ στη δημοσιότητα στη Δυτική Θεσσαλονίκη, το 15,7% των τμημάτων ξεπερνά το όριο των μαθητών που έβαλε η ίδια η κυβέρνηση. «Αν οι μαθητές ήταν 27 ανά τάξη, θα άλλαζε η κατάσταση για τη φοίτηση των παιδιών και θα χρειαζόμασταν περισσότερους καθηγητές. Αν ήταν 20, όπως είναι η διεκδίκηση του κλάδου, θα χρειαζόμασταν 500 νέες προσλήψεις», εξήγησε ο πρόεδρος της Ε΄ ΕΛΜΕ, Χρήστος Ζαγανίδης.
Στο μεταξύ, το υπουργείο ζητά τη συνεδρίαση των σχολικών συμβουλίων για αναπλήρωση ωρών από καταλήψεις με την κατάργηση αργιών, εκδρομών και τη χρήση Σαββάτου. «Είναι μια ρύθμιση τιμωρητικού χαρακτήρα που ταυτίζει το μάθημα με την τιμωρία για τα παιδιά», κατήγγειλε ο Γ. Λαθήρας, γραμματέας της Γ΄ ΕΛΜΕ, αναφερόμενος στις χαμένες ώρες εξαιτίας της πολιτικής του υπουργείου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η τεχνολογική εκπαίδευση έχασε μέσα στο καλοκαίρι το 30% (κατά 83% από τη διαθεσιμότητα και κατά 17% από συνταξιοδοτήσεις) του μόνιμου καθηγητικού προσωπικού της, όσον αφορά τα στοιχεία που αφορούν 29 ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ της Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσμα, σήμερα, σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη της χρονιάς, να υπάρχουν σχολεία στα οποία δεν έχει ξεκινήσει η διδασκαλία συγκεκριμένων μαθημάτων. Σε 23 σχολεία της Θεσσαλονίκης κατά μέσο όρο κάθε σχολείο έχει 53 κενές ώρες, κατά τις οποίες τα παιδιά θα έπρεπε να διδάσκονται κάθε εβδομάδα. Υπολογίζεται πως από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχουν χαθεί 19.000 ώρες. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι ΕΛΜΕ για 17 σχολεία της Θεσσαλονίκης αναφέρουν πως σε 10 σχολεία δεν διδάσκονται ακόμη 16 συνολικά πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. «Εχουμε λόγους να πολεμήσουμε για την εκπαίδευση με απεργία με διάρκεια και αποφασιστικότητα. Αλλιώς να ξεχάσουμε το δημόσιο σχολείο όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα» τόνισε ο Τριαντάφυλλος Τρανός, πρόεδρος της Γ΄ ΕΛΜΕ.
«Το ίδιο ζοφερό είναι το τοπίο και στην πρωτοβάθμια» υποστήριξε ο Χρήστος Σερμπένης του συλλόγου δασκάλων «Προμηθέας». «Η διαθεσιμότητα είναι μπροστά μας. Οταν λένε για 15.000 σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του 2014, οι 5.000 θα είναι από την πρωτοβάθμια» υπογράμμισε.
«Βρισκόμαστε τέλη Οκτωβρίου και υπάρχουν σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς. Αυτό δεν μπορεί να το θεωρούμε αυτονόητο. Το υπουργείο πανηγύριζε που φέτος θα είχαμε βιβλία στην ώρα μας. Λες και δεν θα ‘πρεπε να ήταν αυτονόητο. Ζούμε στη χώρα του παραλόγου», δήλωσε η Ιωάννα Κατσαρού, πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Λαγκαδά. Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη λείπουν 170 δάσκαλοι Αγγλικών, 130 Φυσικής Αγωγής, Γαλλικών και Πληροφορικής.