Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

54Φως στο τούνελ της κρίσης άρχισαν να βλέπουν από το 2012 οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι και τα ολιγοπώλια της αγοράς, παρατηρώντας, στη χειρότερη χρονιά από πλευράς ποσοστών ύφεσης και ανεργίας, τα ταμεία τους να γεμίζουν ξανά και τα κέρδη να επιστρέφουν.

 

Μελέτη της ICAP στους περσινούς ισολογισμούς διαπιστώνει πως για τις 500 πιο «κερδοφόρες» επιχειρήσεις της Ελλάδας τα δύσκολα έχουν περάσει καθώς πέρυσι κατάφεραν να παρουσιάσουν αυξημένες πωλήσεις και σημαντική άνοδο των λειτουργικών τους αποτελεσμάτων αφήνοντας πίσω μια χρονιά εκτεταμένων ζημιών.

 

Κόντρα στην ύφεση

 

Οι επιχειρήσεις αυτές, που είτε αποτελούν κρατικά και ιδιωτικά ολιγοπώλια στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες είτε είναι μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι και πολυεθνικοί κολοσσοί στο εμπόριο με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, κατάφεραν να πάνε κόντρα στη βαθιά ύφεση που συνεχίζεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά, να κερδίσουν μερίδια αγοράς από τους πιο αδύναμους και να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας. Αυτό δεν σημαίνει πως και οι 500 επιχειρήσεις ήταν κερδοφόρες στην «τελική γραμμή», καθώς η συγκεκριμένη μελέτη λαμβάνει υπόψη τα λειτουργικά αποτελέσματα και όχι τα καθαρά κέρδη, τα οποία υπενθυμίζεται πως το 2011 ήταν ζημιογόνα κατά 1,3 δισ. ευρώ στο σύνολο του δείγματος των 500 εταιρειών.

 

Με βάση τα στοιχεία της ICAP, οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες εμφάνισαν λειτουργικά κέρδη ΕΒΙΤDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ύψους 9,914 δισ. ευρώ (+44,26%) και κέρδη προ φόρων 2,4 δισ. ευρώ έναντι ζημιών το 2011, όταν για το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων τα λειτουργικά κέρδη ήταν μόλις 2,09 δισ. ευρώ, ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα ήταν για τρίτη χρονιά ζημιογόνο κατά 13,1 δισ. ευρώ!

 

Παράλληλα ο κύκλος εργασιών των 500 ενισχύθηκε κατά 4,5% και διαμορφώθηκε στα 94,148 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 54% των συνολικών πωλήσεων όλων των εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς.

 

Τα πολλά λεφτά, ωστόσο, τα μοιράστηκαν λίγοι, καθώς σχεδόν το ήμισυ της λειτουργικής κερδοφορίας προήλθε από μόλις 20 εταιρείες οι οποίες είχαν κέρδη 4,8 δισ. ευρώ σε σύνολο 9,9 δισ. ευρώ και πωλήσεις 42,932 δισ. ευρώ σε σύνολο 94,1 δισ. ευρώ (μερίδιο 45,6%).

 

* Στη Βιομηχανία τα υψηλότερα λειτουργικά κέρδη εμφάνισαν ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, η Motor Oil, η Nestle, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η καπνοβιομηχανία Καρέλιας και η ΜΕΤΚΑ. Οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποίησαν από κοινού συνολικά κέρδη EBITDA ύψους 731,6 εκατ. ευρώ και κάλυψαν μερίδιο 35,1% στο σύνολο των 163 κερδοφόρων βιομηχανιών του 2012.

 

* Στον τομέα του εμπορίου τα υψηλότερα λειτουργικά αποτελέσματα παρουσίασαν ο όμιλος Jumbo, η φαρμακευτική Γένεσις Φάρμα Α.Ε., η Folli Follie, η AB Βασιλόπουλος, η Σκλαβενίτης και η Μασούτης, με συνολικά EBITDA 443,5 εκατ. ευρώ.

 

* Στον τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών τα υψηλότερα λειτουργικά κέρδη είχαν η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών Cosmote, Wind και Vodafone, με συνολικά EBITDA 2,647 δισ. ευρώ.

 

* Από τον τραπεζικό κλάδο μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος παρέμεινε στη λίστα με τις 500 κερδοφόρες, ενώ στον τομέα του τουρισμού στην κορυφή της λειτουργικής κερδοφορίας βρέθηκαν οι εταιρείες Olympic A.E. και Autohellas (Hertz).

 

Σε επίπεδο ενοποιημένων αποτελεσμάτων, τις υψηλότερες λειτουργικές επιδόσεις το 2012 είχε ο ΟΤΕ, ακολουθούμενος από τη ΔΕΗ, την Coca-Cola και τον ΟΠΑΠ.

 

Scroll to top