11/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοι βλέπουν ύφεση και ο Στουρνάρας ανάπτυξη!

Της Ελένης Κωσταρέλου Η εικόνα υπανάπτυξης της χώρας που καταδεικνύουν οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ (ύφεση 6,6% φέτος και εκτίναξη της ανεργίας στο 27,3%) σε συνδυασμό με τις «προσπάθειες».
      Pin It

Eν μέσω ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου και εφαρμογής των δυσμενών μέτρων του 3ου Μνημονίου έχει στηθεί μια επιχείρηση για δήθεν βελτίωση της ελληνικής οικονομίας

 

Της Ελένης Κωσταρέλου

 

Η εικόνα υπανάπτυξης της χώρας που καταδεικνύουν οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ (ύφεση 6,6% φέτος και εκτίναξη της ανεργίας στο 27,3%) σε συνδυασμό με τις «προσπάθειες» που δεν σταματούν να τις απαιτούν τα κοινοτικά στελέχη δεν απαλείφουν την επιχείρηση –από έξω αλλά και εκ των έσω- δήθεν βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας.

 

Η ετήσια έκθεση του ΙΟΒΕ (βλ. σχετικό ρεπορτάζ) μαρτυρεί πως το τούνελ ύφεσης της ελληνικής οικονομίας παραμένει και το τρέχον έτος, κατά το οποίο θα σημειωθεί συρρίκνωση 4,6%, ενώ η ανεργία θα σημειώσει εκρηκτική αύξηση στο 27,3%. Αν και δεν έχει την ίδια άποψη ο πρώην γενικός διευθυντής και νυν υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος βλέπει ανάπτυξη λίγους μήνες νωρίτερα -από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

 

Τη συνέχιση της εξασθένισης της ευρωπαϊκής οικονομίας προέβλεψε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ (διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια) Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μπορεί μεν να μίλησε για εμφανή βελτίωση των συνθηκών στην περιφέρεια της ευρωζώνης και για σημαντική πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όταν είπε: «Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό και χαλάρωση».

 

«Χρειάζεται και άλλη προσπάθεια τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια –ας είμαστε ειλικρινείς– και όχι μόνο για την Ελλάδα» δήλωνε λίγη ώρα πριν, από την Αθήνα, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Steven Vanackere, κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Αμέσως μετά πρόσφερε χείρα βοηθείας των δημοσίων λειτουργών του Βελγίου στη συλλογή φόρων.

 

Ενδεικτικό του ελεγκτικού κλίματος των δανειστών είναι η αντιπροσωπεία στελεχών του ESM που βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να έχει επαφές με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΟΔΔΗΧ στο πλαίσιο στενότερης παρακολούθησης των δημοσιονομικών στοιχείων, μετά την πιο ενεργή εμπλοκή του μηχανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέφρι Ζακς, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» επισήμανε ότι «Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και χρειάζεται κούρεμα χρέους» και σύστησε στη Γερμανία, ως τον μεγαλύτερο πιστωτή, να παραδειγματιστεί από τις ΗΠΑ που διέγραψαν μεγάλο μέρος του χρέους της Λατινικής Αμερικής βοηθώντας την να ανακάμψει.

 

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της χώρας επιχειρείται νέα προσπάθεια –αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Γερμανία- βελτίωσης του κλίματος εν μέσω ψήφισης του επαχθούς φορολογικού νομοσχεδίου (όπως κατάργηση φοροαπαλλαγών) και εφαρμογής των δυσμενών μέτρων (όπως απολύσεις και μειώσεις αποδοχών και συντάξεων) του 3ου Μνημονίου.

 

Ο κ. Στουρνάρας, σε χθεσινοβραδινή ομιλία στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, τόνιζε ότι η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει το 2013 να ισοσκελίσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, για να «κλείσει το μάτι» στις γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαχείριση απορριμμάτων και κεφαλαιουχικά αγαθά.

 

Την τακτική γενικής βελτίωσης του κλίματος ακολουθεί η κυβέρνηση και στο δημοσιονομικό κομμάτι. Η συγκράτηση των δαπανών και το ψαλίδι στο ΠΔΕ οδήγησαν στην κάλυψη της αστοχίας κατά 687 εκατ. ευρώ στα έσοδα και στο κλείσιμο του ελλείμματος στο 8,2% του ΑΕΠ ή 15,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου 8,4% ή 16,3 δισ., στο 12μηνο του έτους.

 

Το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε σε 3,68 δισ. χαμηλότερα του στόχου για 4,57 δισ. Τα έσοδα ανήλθαν σε 51,7 δισ. –μείωση 4,1% σε σχέση με το 2011 και υστέρηση 1,3% ή 687 εκατ. ευρώ έναντι επικαιροποιημένου στόχου 52,39 δισ. Από την άλλη, οι δαπάνες μειώθηκαν σημαντικά κατά 1,09 δισ. στα 67,61 δισ. έναντι στόχου 68,7 δισ.

 

Ακόμα και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια μπήκαν στο παιχνίδι στήριξης της Ελλάδας. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν χθες επιστολή της διοίκησης του κερδοσκοπικού hedge fund «Third Point», το οποίο έβγαλε τεράστια κέρδη (μόνο 500 εκατ. δολ. το 2012 όταν στοιχημάτισε ότι η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να φύγει από την ευρωζώνη) από τα ελληνικά ομόλογα, ότι ενδιαφέρεται να επενδύσει σε ελληνικές εταιρείες.

 

Το γράμμα που έστειλε στους επενδυτές ο δισεκατομμυριούχος Dan Loeb εξέφραζε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα ανακάμψει ταχύτατα και περιμένουμε να συμμετέχουμε σε αυτή την ανάκαμψη τόσο ως κάτοχοι κρατικού χρέους όσο και μέσα από ευκαιρίες για μετοχικές τοποθετήσεις. Η ελληνική μετοχική αγορά είναι σχετικά μικρή, αλλά η χώρα διψά για κεφάλαια, και εμείς έχουμε την όρεξη να επενδύσουμε σε ισχυρές επιχειρήσεις τις οποίες διαχειρίζεται ταλαντούχα διοικητική ομάδα».

 

 

 

 

Scroll to top