Pin It

Το υπουργείο είχε δεσμευτεί στην τρόικα να έχουν εκδοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου τα οργανογράμματα των νοσοκομείων. Επειδή οι αρμόδιοι δεν προλάβαιναν, έστειλαν τσάτρα-πάτρα ό,τι βρήκαν μπροστά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αλαλούμ

 

Της Ντάνι Βέργου

 

Δεν προλάβαιναν και έστειλαν στο τυπογραφείο ό,τι βρήκαν μπροστά τους: δεν είναι καθόλου τυχαίο το μπάχαλο με τα νέα οργανογράμματα των δημόσιων νοσοκομείων που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας με τις απανωτές δημοσιεύσεις Φύλλων Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) τις τελευταίες ημέρες.

 

«Υπήρχε μια δέσμευση προς την τρόικα να κλείσουν οι ισολογισμοί των νοσηλευτικών ιδρυμάτων μέχρι το τέλος του ’12 με την προϋπόθεση να έχουν εκδοθεί τα οργανογράμματα. Κι επειδή το υπουργείο ήταν εκπρόθεσμο, έστειλε στο Εθνικό Τυπογραφείο ό,τι βρήκε μπροστά του την τελευταία στιγμή».

 

Ο εκπρόσωπος των γιατρών στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» Γιώργος Αναστασιάδης αποκαλύπτει στην «Εφ.Συν.» τα λόγια του διοικητή Μανώλη Παπασάββα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου. «Δεν θα ισχύσει αυτή η προχειρότητα του υπουργείου, διευκρίνισε ο διοικητής στο Δ.Σ., απλά έπρεπε να προλάβουν».

 

Η αποδιοργάνωση που προκαλεί η προχειρότητα του υπουργείου στην εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι κοινή ομολογία γιατρών και νοσηλευτών. Στο Νοσοκομείο Παίδων το οργανόγραμμα δεν είχε καμία αλλαγή. «Ηρθε όπως ήταν. Οι δύο καρδιοχειρουργικές κλινικές που είχαμε αποφασίσει να ενοποιηθούν, για παράδειγμα, παραμένουν ως είχαν», σημειώνει ο Γ. Αναστασιάδης.

 

Τα ευτράπελα

 

*Στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Η Αγία Ολγα» ο νέος οργανισμός κλείνει το παιδιατρικό τμήμα, ενώ διατηρείται το μαιευτικό που οι σχέσεις τους είναι αλληλένδετες. Την ίδια ώρα εξαφανίζει τον αξονικό τομογράφο –εμβληματικό τμήμα του νοσοκομείου.

 

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων «απίστευτων λαθών», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Μαρουδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Συντονιστών Διευθυντών ΕΣΥ. «Θα μπορούσα να σας περιγράψω και άλλα πολλά που αποδεικνύουν ότι όλα γίνονται στο πόδι! Φαίνεται ότι η υλοποίηση του Μνημονίου δεν έχει βρει ακόμα ούτε πρόσωπα ούτε βηματισμό».

 

*Στον «Ευαγγελισμό» το υπουργείο συνενώνει τις παθολογικές κλινικές. Ετσι, αντί για τέσσερις παθολογικές κλινικές με 40 κρεβάτια, η ναυαρχίδα του ΕΣΥ θα έχει δύο με 80 κρεβάτια η καθεμία. Την ίδια ώρα εξακολουθεί να έχει τους μισούς νοσηλευτές και λιγότερους γιατρούς από αυτούς που χρειάζεται! «Ισως προσπαθεί να καλύψει τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό με τον τρόπο αυτό», επισημαίνει ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου.

 

*Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμφισσας το υπουργείο Υγείας κλείνει σχεδόν τα μισά κρεβάτια του νοσοκομείου -52 από 132. Χαρίζει όμως με αυτή του την κίνηση στο νοσηλευτικό ίδρυμα ένα πανελλαδικό ρεκόρ, αφού με τα νέα δεδομένα αναλογεί ένα κρεβάτι για 500 κατοίκους, τη στιγμή που ο μέσος όρος είναι ένα κρεβάτι ανά 200 κατοίκους, λέει στην «Εφ.Συν.» ο γιατρός του νοσοκομείου Νίκος Μπάτσικας.

 

Κι εδώ ο παιδίατρος εξαφανίζεται ενώ υπάρχει μαιευτική κλινική. Το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο κάνει λόγο για «ολοκληρωτική διάλυση των υπηρεσιών υγείας του νομού Φωκίδας, κατάρρευση του ΕΣΥ από την καταστροφική πολιτική των μνημονιακών πολιτικών που ολοκληρώθηκαν με τη δημοσίευση του οργανισμού του νοσοκομείου».

 

Δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου που εφημερεύει 365 μέρες τον χρόνο με τη νέα συρρίκνωση που αποφασίζει το υπουργείο Υγείας: 3 παθολόγους, 2 καρδιολόγους, 1 νεφρολόγο για 60 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, 1 πνευμονολόγο, αναφέρει η ανακοίνωση των εργαζομένων.

 

Οι νέοι οργανισμοί «ανακυκλώνουν προβλήματα του παρελθόντος διαιωνίζοντας την υποστελέχωση, την αναποτελεσματικότητα, τη βραδυκίνητη γραφειοκρατική θεώρηση, τη χαμηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη δυσκολία στην πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες Υγείας, ελέγχονται ως προς τη νομιμότητά τους, ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η όποια ονομαστική εξοικονόμηση πόρων επιτευχθεί, θα σημάνει δυσανάλογο κόστος στο κοινωνικό κεφάλαιο που θα σπαταληθεί», διαπιστώνει ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) Ιωάννης Καναβός.

 

Τα παραπάνω παραδείγματα είναι ενδεικτικά του επικίνδυνου αυτοσχεδιασμού που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού το υπουργείο οφείλει τα οργανογράμματα ακόμα 27 νοσοκομείων του ΕΣΥ. Οι «εκπλήξεις» συνεχίζονται.

 

Scroll to top