03/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Καζαντζίδης τον έκανε οργανοποιό

Στη Νίκαια, μία από τις πιο λαϊκές γειτονιές της πόλης, βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα εργαστήρια κατασκευής μπουζουκιού, το οργανοποιείο του Σταύρου Τσαντουλή.
      Pin It

Στη Νίκαια, μία από τις πιο λαϊκές γειτονιές της πόλης, βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα εργαστήρια κατασκευής μπουζουκιού, το οργανοποιείο του Σταύρου Τσαντουλή

 

Του Χάρη Φραντζή

 

«Είμαι τραγούδι, είμαι λαός, δεν είμαι σκλάβος κανενός…» είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζεις δίπλα από την είσοδο όταν μπαίνεις στο μαγαζί–οργανοποιείο του Σταύρου Τσαντουλή πάνω σε μια αφίσα του Στέλιου Καζαντζίδη. Ο Σταύρος, χαμογελαστός και ευδιάθετος, μας υποδέχτηκε την ώρα που επισκεύαζε ένα μπουζούκι ενός πελάτη που περίμενε μες στην ανυπομονησία να το παραλάβει και να παίξει μερικές πενιές.

 

«Είμαι από την Πάρο. Το 1957 έφυγα από το νησί γιατί δεν υπήρχαν δουλειές, δεν είχαμε να φάμε και ήρθα να βρω την τύχη μου στην πόλη», μας εξηγεί ο Σταύρος. «Οταν ήρθα, πήγα σε επιπλοποιό για 2 χρόνια, έμαθα τη δουλειά και να χρησιμοποιώ τα εργαλεία και μετά βρήκα τον Μιχαήλ Σκεντερίδη στον Πειραιά». Ο Σταύρος ήταν λάτρης των δίσκων, ειδικά του Καζαντζίδη, και έτσι του μπήκε η ιδέα να γίνει κατασκευαστής μπουζουκιών. «Ολοι οι κατασκευαστές μουσικών οργάνων έχουν ξεκινήσει δουλεύοντας πάνω στο ξύλο, συνήθως ως μαραγκοί» μας λέει. Στην ερώτηση αν έχει δουλέψει σε μαγαζιά, παίζοντας μπουζούκι, μας απάντησε: «Επειδή η νύχτα είναι βρόμικη και οι ώρες εντελώς διαφορετικές, οι κατασκευαστές μουσικών οργάνων δεν παίζουν σε μαγαζιά». Ο Σταύρος είναι ο πιο παλιός οργανοποιός μπουζουκιού στην πιάτσα. Οπως μας είπε, οι περισσότεροι σήμερα είναι νέοι και αυτοδίδακτοι που ασχολούνται με αυτή την τέχνη.

 

Συζητώντας, μας εξήγησε αρκετές λεπτομέρειες για την κατασκευή του μπουζουκιού: «Στο μπουζούκι όλες οι επιφάνειες είναι καθαρές, ό,τι λάθος γίνει φαίνεται και πρέπει να κάνεις πολύ λεπτή δουλειά που χρειάζεται υπομονή. Ο,τι κάνεις πρέπει να είναι σωστό. Αν κάνεις μια κίνηση που είναι λάθος όπως χειρίζεσαι τα εργαλεία, δεν διορθώνετε εύκολα. Τα ξύλα που χρησιμοποιούμε είναι από όλες τις ποιότητες. Στα φτηνά μπουζούκια βάζουμε οτιδήποτε, ενώ στα καλά βάζουμε τον έβενο, καρυδιά ή ό,τι ζητήσει ο κάθε πελάτης. Οι περισσότεροι πελάτες λένε συνήθως από τι ξύλο θέλουν να είναι το όργανό τους».

 

Από το μαγαζί έχουν περάσει πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες. «Από εδώ πέρναγε ο Στέλιος Κερομύτης, ο πιο μάγκας από τους μάγκες τούς μπουζουξήδες, ο Γιαννάκης Σταματίου, που είναι γνωστός και ως Σπόρος, και πολλοί άλλοι», και μας εξιστόρησε στιγμές μαζί με τους θρύλους που δεν θα τις ξεχάσει ποτέ: «Ερχόταν ο γερο-Κερομύτης εδώ και έκανε τα σχέδια, έπαιρνε σπαθιά και διάφορα και έλεγε ότι με αυτά χόρευαν τα ρεμπέτικα οι παλιοί». Συνεχίζει αναπολώντας το παρελθόν: «Μου έλεγε ο συγχωρεμένος ο Στέλιος Κερομύτης: “Βάζαμε τα μπουζούκια σε σακούλες για να μη φαίνονται και πηγαίναμε στους τεκέδες, στη γούβα του Βάβουλα, μαζευόντουσαν όλοι εκεί, οι μπουζουξήδες, οι χασικλήδες, όλα τα αλάνια”. Και εκτός από εκεί πηγαίνανε επίσης στο Χατζηκυριάκειο που ήτανε ο Μπάτης και πολλοί άλλοι ».

 

Ο Σταύρος υποστηρίζει ότι η δουλειά στο μαγαζί έχει πέσει από την περίοδο που ψηφίστηκε το πρώτο Μνημόνιο και τόνισε ότι αυτό οφείλεται στο ότι «οι πελάτες είναι από τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας. Με αυτούς ζούμε στον Πειραιά και στη Νίκαια και αυτούς θέλουμε». Δηλώνει, πάντως, αισιόδοξος για το μέλλον.

 

Διεύθυνση οργανοποιείου:  Ηφαίστου 10Γ, Νίκαια, τηλ.: 210-4902308

 

Scroll to top