Pin It

Ο πάντα αθυρόστομος και απερχόμενος πρόεδρος της ευρωζώνης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν δέχομαι οι εκατομμυριούχοι να μην πληρώνουν». Μπηχτές έριξε και για την πολιτική των χωρών του Βορρά απέναντι στον Νότο και τους συνέστησε «να κοιτάξουν τα δικά τους δημοσιονομικά στοιχεία…»

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξεσπάθωσε χθες κατά των πλούσιων Ελλήνων που φυγαδεύουν τα χρήματά τους στις τράπεζες του εξωτερικού, κατά της πολιτικής των χωρών του Βορρά απέναντι στον Νότο και κατά των αγγλοσαξονικών χωρών που προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

 

Ο πάντα αθυρόστομος Λουξεμβούργιος, που είχε πει οργισμένος στα τέλη 2009 «το πάρτι τελείωσε με τους Ελληνες», με αφορμή τις επίμονες προσπάθειες του τότε υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου να πείσει τους συναδέλφους του ότι το ελληνικό έλλειμμα είναι διπλάσιο από αυτό που δήλωνε η Αθήνα, ανοίγοντας έτσι την περίοδο της «τιμωρίας», είχε διάθεση για αυτοκριτική ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

«Εχουμε γίνει αλαζόνες… Δεν γνωρίζουμε ιστορία… Δεν συμπαθούμε αυτούς που είναι σαν κι εμάς… Αγνοούμε όσα προσέφεραν η ελληνική δημοκρατία και οι Ελληνες στην Ευρώπη» είπε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Θα υπερασπίζομαι αυτή τη χώρα ώς το τέλος. Είμαι φίλος των Ελλήνων»…

 

Στη συνέχεια, τα έβαλε με τους φοροφυγάδες Ελληνες εκατομμυριούχους που έσπευσαν να φουσκώσουν τους λογαριασμούς τους σε τράπεζες εξωτερικού: «Ενθαρρύνω με όλη μου τη δύναμη τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης να εμποδίσει τη φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό. Προς το Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη, τη στιγμή που οι Γερμανοί συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει τέτοιο ζήτημα, ή προς το Αμστερνταμ και το Λουξεμβούργο»…

 

Και ζήτησε από τις κυβερνήσεις «να συνεργαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να ξεσκεπάσουν αυτή τη μη πατριωτική στάση ορισμένων εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων Ελλήνων» για να πει χαρακτηριστικά: «Δεν δέχομαι οι εκατομμυριούχοι να μην πληρώνουν».

 

Αναγνωρίζοντας ότι «τα μέτρα στην Ελλάδα επιβαρύνουν περισσότερο τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα», είπε με νόημα: «Δεν είμαστε εδώ για να εκμεταλλευτούμε τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται σε ορισμένα κράτη-μέλη»… Στο σημείο αυτό άρχισε η επίθεση κατά των «φιλοσόφων του Βορρά»…

 

«Οι χώρες του Βορρά δεν είναι περισσότερο ενάρετες από τις χώρες του Νότου… Αυτοί που βρίσκονται στον Βορρά και θεωρούν ότι είναι ενάρετοι θα πρέπει να κοιτάξουν τα δικά τους δημοσιονομικά στοιχεία…Ο Βορράς και ο Νότος θα πρέπει να προχωρήσουν μαζί» είπε. Και καυτηρίασε τη στάση αυτών, ιδίως από την πλευρά των αγγλοσαξονικών χωρών (βλέπε Μ. Βρετανία), που προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ή το τέλος του ευρώ «και διαψεύστηκαν»…

 

Ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ μιας μορφής αναδρομικότητας στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας -μέτρο που απορρίπτουν η Γερμανία και η Ολλανδία- και προέβλεψε ότι στη σύνοδο της 21ης Ιανουαρίου δεν πρόκειται να ληφθεί οριστική απόφαση για την Κύπρο (μνημόνιο), εκτιμώντας ότι το πρόβλημα βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους «είναι υπαρκτό»…

 

Αλλά ούτε για τον διάδοχό του στην προεδρία των 17 –ακούγεται τελευταία το όνομα του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών- δεν αναμένει ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ λήψη απόφασης στις 21 του μηνός. Δεν θα έλεγε όχι όμως εάν οι ηγέτες των 27 του ζητούσαν να διαδεχθεί τον Ζ. Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής…

 

Scroll to top