Λύση μέσω «μικρών βημάτων και υπομονής» βλέπει για το Κυπριακό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που βρίσκεται στην Αθήνα για το συνέδριο με θέμα «Ο Νότος για την Ανάπτυξη».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τάχθηκε υπέρ της επανέναναρξης των διαπραγματεύσεων, το ταχύτερο δυνατό και κάλεσε την τουρκική πλευρά να πάρει σαφή και εποικοδομητική θέση.
Το ενεργειακό ζήτημα, τόνισε ο κ. Σουλτς, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κύπρου, ενώ τα επόμενα είκοσι με τριάντα χρόνια η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν σοβαρή πιθανότητα να γίνουν πάροχοι ενέργειας.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέπτυξε τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης:
1. Τη συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων.
2. Ένα πιστωτικό πρόγραμμα και μία επενδυτική στρατηγική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν μείζονα σημασία για την απασχόληση. Όπως σημείωσε ο κ. Σουλτς, οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, γιατί η ΕΚΤ δανείζει με 0,5%, αλλά οι τράπεζες δεν τροφοδοτούν τις επιχειρήσεις και επιδίδονται σε κερδοσκοπία.
3. Η μεσογειακή συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.
4. Η ολοκλήρωση μίας βιώσιμης τραπεζικής ένωσης, ώστε να διασώζουν οι τράπεζες τις τράπεζες και να σπάσει ο ομφάλιος λώρος μεταξύ τραπεζικών και κρατικών δανείων.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσει η δυσπιστία και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, γιατί οι άνθρωποι που ζουν στη Μεσόγειο δεν είναι λιγότερο έξυπνοι και ικανοί από τους ανθρώπους που ζουν αλλού. Επίσης, τόνισε ότι η βία είναι σημάδι αποσταθεροποίησης και οι άνθρωποι δεν ψηφίζουν εξτρεμιστές γιατί είναι ναζί, αλλά γιατί είναι απελπισμένοι.
Τέλος, ο κ. Σουλτς υποστήριξε ότι οι ιδέες των Φαράνγ και Λεπέν δεν λύνουν το πρόβλημα, γιατί τα ευρωπαϊκά έθνη δεν θα ήταν μόνα τους ισχυρότερα, αλλά θα αντιμετώπιζαν εντονότερο ανταγωνισμό.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ