Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι το πρόσφατο «δολοφονικό χτύπημα λειτουργεί προβοκατόρικα για την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και την πρόοδο των ερευνών για τη Χρυσή Αυγή»
→Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση κρατάει χαμηλούς τόνους, αξιολογείται από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ως αλλαγή τακτικής και ένδειξη ότι «η κυβέρνηση ή έστω ένα σημαντικό κομμάτι της μάλλον αφήνει πίσω της ανιστόρητες λογικές»
Του Φώτη Παπούλια
«Το δολοφονικό χτύπημα κατά των δύο μελών της Χρυσής Αυγής λειτουργεί εκ των πραγμάτων προβοκατόρικα», επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ξεκαθαρίζουν ότι «ανεξάρτητα από το ποιοι κρύβονται πίσω από τις εκτελέσεις ή πώς επιδιώκουν να ερμηνευθεί η κίνησή τους, αυτό που επιδιώκεται να επιτευχθεί είναι η προσπάθεια εξαγνισμού και θυματοποίησης της Χρυσής Αυγής».
Η Κουμουνδούρου προσεγγίζει σε δύο επίπεδα το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται την επόμενη μέρα:
■ Το πρώτο αφορά το πώς η κυβέρνηση θα αντιδράσει στη νέα πραγματικότητα. «Ελπίζουμε να μην επιδιώξει να εμφανιστεί ως η εγγυήτρια δύναμη της νομιμότητας» λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και το μήνυμα που αποστέλλουν είναι σαφές «να μην επιχειρήσει να επενδύσει στον φόβο και τον τρόμο της κοινωνίας και να μην επιμείνει στη θεωρία των άκρων ή, ακόμα χειρότερα, να υιοθετήσει το θολό επιχείρημα περί βίας από όπου και αν προέρχεται.«Ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να «στριμώξουν» την κυβέρνηση προλαβαίνοντας τυχόν προσπάθειες στελεχών της να επαναλάβουν στερεότυπες αντιλήψεις του παρελθόντος.
Αλλαγή τακτικής
Πάντως το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση κρατάει χαμηλούς τόνους, αξιολογείται από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ως αλλαγή τακτικής και ένδειξη ότι «η κυβέρνηση ή έστω ένα σημαντικό κομμάτι της μάλλον αφήνει πίσω της ανιστόρητες λογικές». Κάτι που επισήμανε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (στο Κόκκινο 105,5) ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Ν. Βούτσης «για κάποιους θερμοκέφαλους, δηλαδή της ακροδεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ, είναι σίγουρο ότι θα ξαναζεσταθεί η θεωρία των δύο άκρων, πιστεύω όμως ότι αυτά καθαυτά τα γεγονότα υπερβαίνουν τη συγκυρία, τους τακτικούς πολιτικούς ελιγμούς, διότι το καθαυτό γεγονός υπερβαίνει την τακτική του διαχείριση».
■ Το δεύτερο έχει να κάνει με το πώς η αξιωματική αντιπολίτευση τοποθετείται απέναντι στο νέο σκηνικό. Η άποψη που δείχνει να είναι η κυρίαρχη συνίσταται στη φράση ότι «πολιτικαντισμοί και εύκολες προσεγγίσεις είναι αδιανόητα για την Αριστερά», τονίζοντας βέβαια ότι «το χτύπημα λειτουργεί προβοκατόρικα σε σχέση με την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, αλλά και με την πρόοδο των ερευνών για τη Χρυσή Αυγή». Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι το δολοφονικό κτύπημα προσφέρει υπηρεσία στη Χρυσή Αυγή, αφού ουσιαστικά «το αίτημα της κοινωνίας για τη δημιουργία ενός ευρύτατου αντιφασιστικού μετώπου μοιραία δέχτηκε κτύπημα, με αποτέλεσμα να κάνουμε βήματα προς τα πίσω», ταυτόχρονα όμως επισημαίνουν ότι «απαιτείται πολιτική καταδίκη του ναζιστικού μορφώματος που να υπερβαίνει τα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης».
Η άφιξη της τρόικας, τα νέα οικονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν, αλλά και η εικόνα «πολυδιάσπασης» που εμφανίζει η κυβέρνηση δεν περνούν σε δεύτερη μοίρα. Αντίθετα, βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι «η κυβέρνηση από το στάδιο της ομηρείας έχει πλέον αρχίσει να βαδίζει το μονοπάτι της παράδοσης στους δανειστές».
Αρχή του τέλους
Κοινοβουλευτικά στελέχη της ερμηνεύουν την πολυδιάσπαση των κοινοβουλευτικών ομάδων της συγκυβέρνησης ως την «αρχή του τέλους», κάνοντας μάλιστα λόγο για ένα «ιδιότυπο πόλεμο μεταξύ βουλευτών και ηγεσιών, χωρίς αυτή τη στιγμή να φαίνεται ότι οι ηγεσίες μπορούν να παρέμβουν δραστικά». Το πολιτικό σκηνικό «φορτώνει» και από τις νέες αποκαλύψεις που έρχονται στο φως σχετικά με τις υποκλοπές και την εμπλοκή του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκη. Και το σαφές μήνυμα που αποστέλλεται είναι απλό «όσοι νομίζουν ότι οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να τρέξουν χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, πλανώνται πλάνην οικτρά».