04/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαθαίνει η κρίση στη ΔΗΜΑΡ

Χάσμα κορυφής Κουβέλη - Λυκούδη για τον τρίτο πόλο της Κεντροαριστεράς. Ολα ανοιχτά για το μέλλον του κόμματος μετά το συνέδριο.
      Pin It

Χάσμα κορυφής Κουβέλη – Λυκούδη για τον τρίτο πόλο της Κεντροαριστεράς. Ολα ανοιχτά για το μέλλον του κόμματος μετά το συνέδριο

 

Από χθες το κόμμα της Αριστεράς εισήλθε σε προσυνεδριακή περίοδο, που αναμένεται όμως να πραγματοποιηθεί σε συνθήκες έντονων αντιπαραθέσεων και διχασμού, όπως αποτυπώθηκε στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Στην πλέον κρίσιμη καμπή της τρίχρονης ιστορίας της βρίσκεται η ΔΗΜΑΡ και το 2ο τακτικό συνέδριο στα μέσα του επόμενου μήνα δεν αποκλείεται να δρομολογήσει ραγδαίες εξελίξεις στο κόμμα της Ανανεωτικής Αριστεράς, με βασικό σημείο τριβής την ανασυγκρότηση του προοδευτικού πόλου.

 

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα δύσκολες και μάλλον ψυχρές καθίστανται οι σχέσεις του Φώτη Κουβέλη με τον Σπύρο Λυκούδη λόγω των ριζικά αντιτιθέμενων πολιτικών τους εκτιμήσεων για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει στην παρούσα φάση η ΔΗΜΑΡ.

 

Εντονες αντιπαραθέσεις

 

Από χθες και επισήμως η Αγίου Κωνσταντίνου εισήλθε σε προσυνεδριακή περίοδο, που αναμένεται όμως να πραγματοποιηθεί σε συνθήκες έντονων αντιπαραθέσεων και διχασμού, όπως αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο.

 

Το ασφαλές συμπέρασμα που εξάγεται από τις διήμερες εργασίες είναι ότι βαθαίνουν οι διαφωνίες -με άγνωστη την κατάληξη- ανάμεσα στην πλειοψηφία, που θεωρεί ότι οι διεργασίες στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού δεν μπορεί να γίνονται χωρίς όρια και σαφές πλαίσιο, επιμένοντας στην άρνηση διεξαγωγής συζητήσεων με το ΠΑΣΟΚ, και στη μειοψηφία από την άλλη πλευρά, που καλεί σε ανοιχτό διάλογο με όλους «χωρίς φόβο και a priori αποκλεισμούς», πιέζοντας για θετική ανταπόκριση του κόμματος στην πρόσκληση των 58.

 

«Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το συνέδριο του Δεκεμβρίου θα πάμε συντεταγμένα. Θα πρόκειται για μεμονωμένες κινήσεις, αν υπάρξουν αποχωρήσεις στελεχών μέχρι τότε. Για το τι θα συμβεί μετά το συνέδριο δεν μπορώ να κάνω κάποια πρόβλεψη», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ηγετικό στέλεχος του κόμματος, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ακραίο αλλά όχι απίθανο ενδεχόμενο ενός οριστικού διαζυγίου με τους διαφωνούντες ή και της διάσπασης.

 

Ενδεικτικό των δύο αντικρουόμενων γραμμών που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό της Αγίου Κωνσταντίνου είναι το γεγονός ότι 24 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αρνήθηκαν να εγκρίνουν τις θέσεις που εισηγήθηκε η Επιτροπή Θέσεων ενόψει συνεδρίου, επιλέγοντας το λευκό, ενώ 76 μέλη του οργάνου της υπερψήφισαν.

 

Φώτης Κουβέλης και Σπύρος Λυκούδης επιβεβαίωσαν με τις ομιλίες τους τις αγεφύρωτες απόψεις τους και την τεράστια απόσταση που τους χωρίζει μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.

 

Επικριτικός

 

Ο δε γραμματέας του κόμματος εμφανίστηκε άκρως επικριτικός, αποδομώντας με κάθε λεπτομέρεια την τακτική του κ. Κουβέλη τους τελευταίους πέντε μήνες, υποστηρίζοντας ότι έκτοτε «η γραμμή μας είναι πολιτικά αμφίθυμη, επικοινωνιακά ενοχική, δυσδιάκριτη, αναποτελεσματική».

 

«Επιλέξαμε να γκρεμίσουμε ό,τι χτίζαμε κάθε μέρα επί ένα χρόνο», συμπλήρωσε ο κ. Λυκούδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η πρόσκληση των 58 δεν αποτελεί αντίπαλο σχέδιο, «αλλά το δικό μας σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς».

 

«Επί 10 μήνες συζητούσαμε με πολλούς από τους υπογράφοντες το κείμενο και δεν αποφασίζαμε, ενώ χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες για τον Λοβέρδο και τον Καστανίδη», σχολίασε δηκτικά, ενώ χαρακτήρισε το κείμενο των προσυνεδριακών θέσεων «αποθέωση των αντιφάσεων» και «Βατερλό της λογικής». Εκτίμησε ακόμη ότι η ΔΗΜΑΡ διολισθαίνει σε κορυφαία ζητήματα, συγκλίνοντας με τις «λαϊκίστικες, ανεφάρμοστες, μαξιμαλιστικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ», με όρους «αριστερού προσήμου».

 

Τέλος, με ενόχληση έκανε λόγο για συκοφαντίες και λασπολογίες εις βάρος του «ότι υπηρετεί άλλο πολιτικό σχέδιο» και με έμφαση εξέφρασε τη στήριξή του στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ για προσωπικούς και πολιτικούς λόγους.

 

Ο τρίτος πόλος

 

Από τη μεριά του ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε ότι το εγχείρημα του τρίτου πόλου οφείλει να αποκρούει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική «και τον αριστερό λαϊκισμό» και είναι μια πρόταση που απευθύνεται στις δυνάμεις που διαφωνούν με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, συνεχίζοντας με την αναφορά αυτή το «εμπάργκο» στο ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου.

 

«Το κόμμα μας δεν ρευστοποιείται και δεν διαχέεται», ξεκαθάρισε, καλώντας τα μέλη και τους φίλους της ΔΗΜΑΡ να διαφυλάξουν την αριστερή και προοδευτική ταυτότητά τους, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν συνιστά περιχαράκωση.

 

Πηγές προσκείμενες στην ηγεσία αναγνώριζαν μέσω της «Εφ.Συν.» ότι ο δρόμος προς το συνέδριο θα έχει αναταράξεις, αισιοδοξώντας ότι θα επικρατήσουν ψυχραιμία, ενότητα και σεβασμός στις συλλογικές αποφάσεις.

 

Scroll to top