Τον «άγνωστο x» που ακούει στο όνομα «δημοσιονομικό κενό για το 2014», θα κληθούν να προσδιορίσουν κυβέρνηση και τρόικα, ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις έπειτα από «παύση» 38 ημερών.
Ο Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, ο Ματίας Μορς, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλάους Μαζούχ συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να συμφωνήσουν για το «κενό» και στα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν για την κάλυψή του, ενώ στις 4 το απόγευμα θα έχουν συνάντηση και με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Χαρακτηριστικό των συνεχών αυξομειώσεων του ύψους του «κενού», είναι το γεγονός ότι αίφνης χθες το απόγευμα, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν από την τρόικα πως το δημοσιονομικό κενό ανήλθε σε 2,9 δισ. ευρώ. Λίγο αργότερα, όμως, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν δήλωσε «δεν αναγνωρίζω αυτό το ποσό» και ανέφερε ότι οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως και η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας, το δημοσιονομικό κενό για το 2014 υπολογίζεται κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.
Από ελληνικής πλευράς, η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται προς συζήτηση τη λήψη πρόσθετων μέτρων 500-700 εκατ. ευρώ, τα οποία κυρίως θα αφορούν σε παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας, σε εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε περικοπές δαπανών στις ΔΕΚΟ και σε κατάργηση φορέων του Δημοσίου.
Βασικό επιχείρημα του Γιάννη Στουρνάρα, αναμένεται να είναι ότι τα αποτελέσματα στο σκέλος των εσόδων εμφανίζονται καλύτερα των αναμενόμενων και πως οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα επιβεβαιωθούν και, πιθανόν, να αποδειχθούν υποεκτιμημένες.
Παράλληλα, η ατζέντα των συζητήσεων θα έχει πληθώρα «καυτών» θεμάτων, όπως η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και η συνέχιση της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο (που αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον Ιούλιο), το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού για το 2014, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014- 2017 (η ελληνική πλευρά έχει ήδη αποστείλει ένα προσχέδιο στην τρόικα), ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, η «τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και διοίκησης.
efsyn.gr