Samaras-Antonis-thema

05/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τζούφια διαπραγμάτευση – ψόφιες υποσχέσεις

Ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στο Mega έδωσε το σάλπισμα της υποχώρησης από την πολιτική διαπραγμάτευση, που δεν έγινε και ενδέχεται να μη γίνει ποτέ.
      Pin It

Ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στο Mega έδωσε το σάλπισμα της υποχώρησης από την πολιτική διαπραγμάτευση, που δεν έγινε και ενδέχεται να μη γίνει ποτέ

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Πρετεντέρης, συνέντευξη MegaΑισιόδοξος ότι η Ελλάδα «οδεύει προς την έξοδο από την κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, αλλά δεν μπόρεσε να προσδιορίσει ούτε πότε, ούτε πώς η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο. Λίγες ώρες πριν από τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στο Mega («Ανατροπή» του Γ. Πρετεντέρη) έδωσε το σάλπισμα της κυβερνητικής υποχώρησης από τη γραμμή της πολιτικής διαπραγμάτευσης, που δεν έγινε και ενδέχεται να μη γίνει ποτέ. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις αναφορές του πρωθυπουργού, θα προσπαθήσει να οχυρωθεί στη νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα πίσω από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

 

Η επίτευξη αυτού του στόχου, κατά τον κ. Σαμαρά, είναι «πραγματική επανάσταση», ωστόσο, όπως έσπευσε να εξηγήσει, αυτό το επίτευγμα δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής, ούτε τώρα. «Πρέπει να πάει σε όλα τα Κοινοβούλια και δεν το έχω ζητήσει» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν το έχουμε ζητήσει, ούτε μπορεί τώρα να γίνει. Πότε θα γίνει; Τη στιγμή που θα έχω στο μαντίλι, που λένε και στο χωριό μου, το πρωτογενές πλεόνασμα».

 

Πότε θα κουνήσει… το μαντίλι

 

Και πάλι, όμως, ο πρωθυπουργός απέφυγε να ορίσει χρονικά πότε θα το έχει στο μαντίλι του και αν θα το κουνήσει. Διότι, όπως εξήγησε, «εάν τα πράγματα τότε είναι δύσκολα, που εγώ πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί και θα μπορέσουμε να έχουμε (ελάφρυνση του χρέους), θα το έχουμε. Το να το κάνω τώρα θα ήταν λάθος» ξεκαθάρισε ο κ. Σαμαράς. Παράλληλα επιχείρησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από την πρόσφατη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ, λέγοντας ότι θα υπάρξουν άλλες δύο συναντήσεις τις επόμενες μέρες (στο Παρίσι και κατόπιν στα τέλη του μήνα στο Βερολίνο), χωρίς όμως να δίνει έστω και μια χαραμάδα για αλλαγή στάσης της Ε.Ε.

 

Πάρα ταύτα, ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος για τις αντοχές του κυβερνητικού σχήματος. Είπε ότι θέλει να εξαντλήσει τη θητεία του, ωστόσο δεν απέκλεισε και αυτή τη φορά το ενδεχόμενο «του πολιτικού ατυχήματος». Διαφορετικά, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει την πολιτική του, χωρίς παρέκκλιση, αφού σύμφωνα με την άποψή του το υφιστάμενο Μνημόνιο αποδίδει, σε αντιδιαστολή με το προηγούμενο που το χαρακτήρισε καταστροφικό. Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο η διάρκειά του να παραταθεί και μετά το 2016, δηλαδή μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας. «Δεν θέλω να κάνω τέτοιες προβλέψεις και τα λοιπά. Εγώ αυτό το οποίο σας λέω είναι ότι η χώρα ήδη με μια μελέτη την οποία κάναμε, προβλέπουμε ότι θα έχουμε πετύχει και το ’17 να υπάρχει στη χώρα πρωτογενές πλεόνασμα. Τι σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα; Θα έχεις τα λεφτά προκειμένου να διορθώνεις αδικίες, δηλαδή να βγάζεις λίγο – λίγο τις πληγές που δημιουργήθηκαν από το Μνημόνιο. Αυτός είναι ο ρόλος μου, έτσι αισθάνομαι ότι κάνω τώρα».

 

Και συνέχισε: «Αυτό αν θέλετε είναι το όραμά μου, βγαίνω στον κόσμο και μιλάω και αυτό μου λένε όλοι: “Πότε;”, δεν λέω. Επαναλαμβάνω “την Παρασκευή”, αλλά μπορώ να πω ότι έχει ξεκινήσει αυτή η πορεία και αυτό είναι αυτό το οποίο πρέπει να κάνω. Με σταθερότητα».

 

Εντούτοις, ο κ. Σαμαράς θέλησε να δείξει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, λέγοντας ότι το 2013 είναι η χειρότερη χρονιά.

 

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να φανεί ενωτικός, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της εγκληματικής βίας, αλλά ήταν άκρως επιθετικός στην αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά «ο κ. Τσίπρας δίνει μάχη να μη βγούμε από την κρίση. Δεν δέχεται το πρωτογενές πλεόνασμα, απειλεί τους επενδυτές, δηλαδή, “σκοτώνει” την οικονομία. Ερχεται και λέει ότι και “ο δημόσιος υπάλληλος αν βοηθήσει και ο βουλευτής άμα ψηφίσει και ο επενδυτής άμα βάλει τα λεφτά του, θα μας βρει μπροστά του”. Αυτά είναι απίστευτα πράγματα και νομίζω ότι είναι ασυγχώρητα πράγματα, να καταδιώκεις δηλαδή τον επενδυτή στη Δικαιοσύνη».

 

Ερωτηθείς για τις σχέσεις της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ και το ενδεχόμενο συνεργασίας στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ο πρωθυπουργός ήταν αρνητικός. Εδωσε πάντως πλήρη κάλυψη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση των υποβρυχίων, όπως και της διαχείρισης της λίστας Λαγκάρντ. Δηκτικός ήταν για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, λέγοντας ότι έχει αμφισβήτηση από το ίδιο του το κόμμα.

 

Για τη δολοφονική επίθεση στο Ν. Ηράκλειο ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε εάν θεωρεί ότι η χώρα είναι στα πρόθυρα εμφυλίου. «Οχι, προς θεού, κανένας εμφύλιος. Οι Ελληνες είναι ενωμένοι κατά της βίας, θα έλεγα ότι είναι λαϊκή εντολή αυτή, λαϊκή απαίτηση. Και είναι ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης να είμαστε ανελέητοι εναντίον των πρωταιτίων. Ακούστε, υπάρχει ψυχική οδύνη για κάθε θύμα και ιδιαίτερα για αυτά τα τρία τα παλικάρια που πεθάναν και ο λαός έχει πικραθεί από αυτό πολύ, και πιστεύω ότι και ο λαός θα είναι ανελέητος».

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Αντιδράσεις

 

• «Μνημείο μισαλλόδοξου διχαστικού λόγου στο πλαίσιο της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων» χαρακτήρισε τη συνέντευξη Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «δεν έπεισε πως δεν είναι ένας ακροδεξιός πολιτικός παλαιάς κοπής». Η αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε μάλιστα πως «το πιο σύντομο ανέκδοτο της χρονιάς θα είναι “η διαπραγμάτευση Σαμαρά”».

 

• Από τους πρώτους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που άσκησαν κριτική μέσω Διαδικτύου στη συνέντευξη Σαμαρά ήταν ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος, ο οποίος έγραψε: «Απουσία αυτοκριτικής για το αντιμνημονιακό παρελθόν του. Συνεχής αναφορά στο “λεφτά υπάρχουν”, για να αποκρύψει τα Ζάππεια και τα ισοδύναμα…».

Scroll to top