05/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ, ΒΛΑΧΟΥ, ΠΛΑΤΩΝΟΣ, ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ

Επιστολή-απάντηση για τη «Λιλιπούπολη»

      Pin It

Με μια επιστολή που συνυπογράφουν οι δημιουργοί της «Λιλιπούπολης» Ρεγγίνα Καπετανάκη, Ελένη Βλάχου και οι συνθέτες της Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Λένα Πλάτωνος, απαντούν στις αντιδράσεις των Νίκου Κυπουργού, Νίκου Χριστοδούλου και Μαριανίνας Κριεζή για την παράσταση «Ενα ταξίδι στη Λιλιπούπολη» (με ερμηνεύτρια την Αλκηστη Πρωτοψάλτη) που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο και στη συνέχεια κυκλοφόρησε σε cd.

 

«Λυπούμαστε γιατί οι δύο κατά τα άλλα αγαπητοί και άξιοι συνάδελφοι, Νίκος Κυπουργός και Νίκος Χριστοδούλου, αντιμετώπισαν με τέτοια επιθετικότητα και αρνητικότητα τη δυναμική επανεμφάνιση της Λιλιπούπολης με τις πρόσφατες επιτυχημένες συναυλίες της και τη ζωντανή ηχογράφησή τους που αποτυπώθηκε σ’ ένα εξαιρετικό cd. Πάνω από 15.000 θεατές παρακολούθησαν με υπέροχο ενθουσιασμό τις παραστάσεις… Λυπούμαστε γιατί οι δύο συνάδελφοι επικαλούμενοι “επιλεκτικές επιλογές τραγουδιών” και “επεμβάσεις που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των τραγουδιών”, στρέφονται ενάντια σε μια έξοχη εργασία. Η φιλοσοφία της όσον αφορά τις συναυλίες και τη δισκογράφηση δεν είναι ούτε κερδοσκοπική ούτε εμπορική και, αντίθετα, έγινε για ένα σπουδαίο σκοπό, τη δημιουργία υποτροφιών μαθητών που αναγκάζονται λόγω της οικονομικής κρίσης να διακόψουν τις σπουδές τους. Στρέφονται ενάντια σε μια δυναμική, επαγγελματικά δοσμένη παράσταση και ερμηνεία που έγινε από ένα σύνολο 180 νέων, παιδιών, σπουδαστών και σολίστ. Μια εργασία που με την εξαιρετική και διακριτική συμμετοχή της Αλκηστης Πρωτοψάλτη, του νέου ταλαντούχου μουσικού Βασίλη Αγροκώστα και με την καθοδήγηση επαγγελματιών εκτίναξαν τη Λιλιπούπολη σε νέα φάση…

 

Χαρήκαμε ιδιαίτερα όταν πληροφορηθήκαμε πρόσφατα τη δημιουργία από τον Νίκο Κυπουργό στις Κυκλάδες μιας τοπικής ορχήστρας και παιδικής χορωδίας που έκαναν τους τελευταίους μήνες συναυλίες με τα τραγούδια της Λιλιπούπολης. Δεν δώσαμε καμία βαρύτητα στο εάν έγιναν επιλεκτικές επιλογές τραγουδιών (ο Ν. Χριστοδούλου, για παράδειγμα, δεν είχε κανένα τραγούδι, άλλοι συνθέτες είχαν πολλά και άλλοι λίγα τραγούδια σύμφωνα με τα έντυπα προγράμματα) και στο εάν αλλοιώθηκε ο χαρακτήρας των τραγουδιών διότι η ορχήστρα και η χορωδία συμπεριελάμβαναν αρκετούς ερασιτέχνες και διότι στην παράσταση υπήρχαν και εξωγενή μη μουσικά στοιχεία όπως κουκλοθέατρο κ.λπ.

 

Δεν δώσαμε επίσης καμία σημασία στο γεγονός ότι στις αφίσες της Λιλιπούπολης υπήρχε το όνομα μόνο του Ν. Κυπουργού, στο ότι δεν ζητήθηκε η άδεια των δημιουργών και της ΑΕΠΙ σε κάποιες ή και σε όλες τις συναυλίες. Σταθήκαμε μόνο στο γεγονός μιας όμορφης προσπάθειας που άξιζε να ενισχυθεί.

 

Είμαστε έτσι σίγουροι ότι οι δύο συνάδελφοι με τη στάση τους έρχονται σε αντίθεση με ένα διάχυτο αίσθημα πλήρους αποδοχής της εργασίας μας και με μια ευρύτερη κοινωνική απαίτηση που θέλει να παραμείνει η Λιλιπούπολη ένα φωτεινό μοντέλο φαντασίας, ανατροπής και συνεργασίας πέρα από μιζέριες, επιλεκτικές ευαισθησίες και προσωπικές επαγγελματικές αντιπαραθέσεις, ζητώντας συνεργασίες και προτάσεις προοπτικής και ελπίδας που δίνουν τη σκυτάλη άξιων δημιουργημάτων του παρελθόντος στη νέα γενιά».

 

Scroll to top