Pin It

Ο όμιλος της Εθνικής είναι, όπως όλα δείχνουν, η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που βγάζει στο σφυρί πακέτα προβληματικών επιχειρηματικών δανείων προκειμένου να τα πουλήσει σε «γύπες» των αγορών.

 

Πληροφορίες που δεν διαψεύδονται φέρουν την Εθνική να διαπραγματεύεται με τουλάχιστον 4-5 διαφορετικά ξένα funds την πώληση προβληματικών δανείων ύψους 600 εκατ. ευρώ, για τα οποία έχει ήδη σχηματίσει μεγάλες προβλέψεις στον ισολογισμό της. Οι προσφορές που έχει δεχτεί αφορούν την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με «έκπτωση» κατά 40-70% επί της ονομαστικής τους αξίας, κάτι που σημαίνει πως, αν η τράπεζα λάβει το πράσινο φως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κλείσει τη συμφωνία, θα εισπράξει περί τα 180 έως 350 εκατ. ευρώ.

 

Τα δάνεια αφορούν αποκλειστικά χορηγήσεις προς επιχειρήσεις που δεν έχουν πληρώσει για διάστημα άνω του έτους.

 

Οι εταιρείες αυτές θα βρεθούν τώρα αντιμέτωπες με τους «εισπράκτορες» των funds, που θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν όσο περισσότερα μπορούν από τα χρήματά τους, ακόμη και μέσω μετοχοποίησης χρεών, διάλυσης και πώλησης «με το κομμάτι» των χρεωμένων επιχειρήσεων.

 

Μόνο η Citigroup

 

Στην Ελλάδα, σε ανάλογη ενέργεια πώλησης χαρτοφυλακίου δανείων, έχει προχωρήσει μόνο η Citigroup, που έχει πουλήσει πακέτα δανείων αξίας 300 εκατ. ευρώ.

 

Η διοχέτευση των πληροφοριών για «εκποιήσεις» δανείων από ελληνικές τράπεζες έρχεται μόλις λίγα 24ωρα μετά την έκθεση της PriceWaterhouseCoopers, στην οποία προβαλλόταν η άποψη πως οι πωλήσεις μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 65 δισ. ευρώ θα λειτουργούσαν εξυγιαντικά για τους ισολογισμούς των τραπεζών.

 

Το προφανές είναι πως αν ανοίξει η φάμπρικα της πώλησης «κόκκινων δανείων», σειρά έχουν τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, σε μια περίοδο που αίρονται οι προστατευτικές διατάξεις για τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Οι ελληνικές τράπεζες «αξιοποιούν» την έκθεση της PWC και για να διεκδικήσουν φοροαπαλλαγές για τις πωλήσεις «κόκκινων δανείων».

 

Στην έκθεση ο διεθνής οίκος ρίχνει στο τραπέζι την πρόταση να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ώστε να επιτραπεί στις τράπεζες να σχηματίζουν φορολογική απαίτηση για το 26% της ζημίας (σ.σ. όσο ο φορολογικός συντελεστής επί των εταιρικών κερδών) που εγγράφουν εφόσον κεφαλαιοποιούν εταιρικά δάνεια, ώστε να μην υφίστανται ζημιές στα εποπτικά τους κεφάλαια.

 

Scroll to top