05/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξαναφτιάχνουν το «παζλ» των 2,9 δισ.

Ενιαίος φόρος ακινήτων: Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθεί το νομοσχέδιο. Ο Στουρνάρας ψάχνει να βρει από ποιους θα αφαιρέσει βάρη και σε ποιους θα τα φορτώσει.
      Pin It

Ενιαίος φόρος ακινήτων: Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθεί το νομοσχέδιο. Ο Στουρνάρας ψάχνει να βρει από ποιους θα αφαιρέσει βάρη και σε ποιους θα τα φορτώσει

 

Του Κώστα Τσάβαλου

 

Το κομμάτι που θα ολοκληρώσει το «παζλ» του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων ψάχνει η κυβέρνηση ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν πέσει εσχάτως στο τραπέζι για την ελάφρυνση της φορολογίας των αγροτεμαχίων.

 

Για λόγους επικοινωνιακούς (μετά τις σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών της επαρχίας) αλλά και ουσίας, καθώς πλήττεται αδιακρίτως η ακίνητη ιδιοκτησία, είτε παράγει εισόδημα είτε όχι, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο και αναζητά λύσεις εντός του αμετάβλητου δημοσιονομικού στόχου των 2,9 δισ. ευρώ.

 

Το νομοσχέδιο πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να παρουσιαστεί στην τρόικα και να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού, το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

 

Το «σταυρόλεξο» του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων απασχόλησε τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος φαίνεται να έχει πάρει πάνω του το θέμα των διορθώσεων.

 

Τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα, καθώς με τον ΕΝΦΑ θα πρέπει να βεβαιωθούν έσοδα τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ το 2014, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η είσπραξη τουλάχιστον 2,9 δισ. ευρώ (ο δείκτης εισπραξιμότητας υπολογίζεται στο 80%).

 

Αναλυτικότερα προβλέπεται να εισπραχθούν: 2,2 δισ. ευρώ από τα αστικά ακίνητα (κατοικίες), 789 εκατ. ευρώ από οικόπεδα φυσικών προσώπων, περίπου 150 εκατ. από αγροτεμάχια, 160 εκατ. από αγροτικά κτίσματα και περίπου 300 εκατ. ευρώ από οικόπεδα νομικών προσώπων, βιομηχανικά και επαγγελματικά κτίρια.

 

Αναπόφευκτα οι όποιες αλλαγές γίνουν θα αφορούν ουσιαστικά μετατόπιση μέρους του φορολογικού βάρους από τις μικρές αγροτικές ιδιοκτησίες στις μεγάλες, ίσως και στα αστικά ακίνητα, πάντα εντός του συγκεκριμένου δημοσιονομικού πλαισίου. Αν, για παράδειγμα, η κυβέρνηση καταλήξει στη μείωση των επιβαρύνσεων για τις μικρές αγροτικές ιδιοκτησίες, τότε οι μεγαλοαγρότες θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο.

 

Θα καταβληθεί επίσης προσπάθεια να αρθούν οι εξόφθαλμες αδικίες του νόμου, όπως η επιβολή φόρου στα δεσμευμένα από το Δημόσιο ακίνητα, τα ακίνητα υπό απαλλοτρίωση καθώς και τα διατηρητέα και παραδοσιακά κτίσματα.

 

Για τα δεσμευμένα από το κράτος ακίνητα σχεδιάζεται η απαλλαγή από τους φόρους.

 

Απαλλαγή από τον φόρο θα προβλεφθεί και για ιδιοκτήτες ακινήτων για τους οποίους έχουν εκδοθεί αμετάκλητες αποφάσεις για απαλλοτρίωση.

 

Εκπτωση φόρου 30% θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα περίπου 12.000 διατηρητέα κτίσματα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί με αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργείων.

 

Τα αγροτεμάχια

 

Οριακές αναμένεται να είναι οι αλλαγές για τα αγροτεμάχια. Η πρόβλεψη για βεβαίωση φόρων 150 εκατ. ευρώ δεν αλλάζει ουσιαστικά.

 

Από το υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μικρή επιβάρυνση, όταν τα πάσης φύσεως κτίσματα θα επιβαρυνθούν με 2,2 δισ. ευρώ και τα οικόπεδα με 1,1 δισ. ευρώ.

 

Οι όποιες διορθώσεις γίνουν θα μετατοπίσουν μέρος του βάρους στις μεγάλες αγροτικές ιδιοκτησίες και ενδεχομένως στα αστικά ακίνητα.

 

Ισοδύναμο

 

Τη θεσμοθέτηση μιας επιπλέον ειδικής εισφοράς, η οποία θα υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα στο σύνολο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με εξαίρεση ενός αφορολόγητου ποσού ύψους π.χ. 200.000 ευρώ, προτείνει ο πρώην οικονομικός επιθεωρητής Γ. Κρανάς, ως ισοδύναμο μέτρο για τα 150 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να εισπραχθούν από τα αγροτεμάχια.

 

Κατά τον πρώην οικονομικό επιθεωρητή, η πρόταση αυτή ικανοποιεί και το περί δικαίου αίσθημα, αφού συμβαδίζει τόσο με τη φιλοσοφία για μικρότερους φόρους σε περισσότερους όσο και με τη συνταγματική επιταγή για συνεισφορά στα φορολογικά βάρη ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε φορολογούμενου.

 

Scroll to top