«Η στρατηγική της υποταγής στους δανειστές θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, ελπίζοντας σε δωράκια φιλανθρωπίας από την τρόικα» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηρίζει το εμφανιζόμενο πρωτογενές πλεόνασμα ως «προϊόν λογιστικής αλχημείας»
Του Νίκου Σβέρκου
Κατώτερο των περιστάσεων και ουραγό των εξελίξεων χαρακτηρίζουν τα ηγετικά στελέχη της Κουμουνδούρου τον πρωθυπουργό, κατά του οποίου εξαπολύουν κατά μέτωπο επίθεση με αφορμή τη συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας. Η αξιωματική αντιπολίτευση επικεντρώνει την κριτική της τόσο στο πεδίο των διαβουλεύσεων με τους δανειστές όσο και στο πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στο σκηνικό μετά τη διπλή δολοφονία στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι «επίσημα ο κ. Σαμαράς σφύριξε τη λήξη του επικοινωνιακού παιχνιδιού των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα» και διαβλέπει ότι «η στρατηγική της υποταγής στους δανειστές θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, ελπίζοντας σε δωράκια φιλανθρωπίας από την τρόικα». Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση στηλιτεύει το εμφανιζόμενο πρωτογενές πλεόνασμα ως «προϊόν λογιστικής αλχημείας» και σημειώνει ότι το «success story υπάρχει μόνο στη φαντασία» των κυβερνώντων, οι οποίοι είναι ταγμένοι «στο Μνημόνιο της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και των εξοντωτικών φόρων».
Παράλληλα η Κουμουνδούρου παραμένει αμετακίνητη στον χαρακτηρισμό «ακροδεξιός» που απέδωσε στο παρελθόν στον Αντώνη Σαμαρά και τον κατηγορεί για «ασύστολα ψεύδη και ανυπόστατες κατηγορίες». Ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ότι με την εκ νέου υιοθέτηση της «θεωρίας των δύο άκρων» ο πρωθυπουργός «υπονομεύει τον τρόπο της δημοκρατικής αντιπαράθεσης που πρέπει να υπάρχει σε μια σύγχρονη Δημοκρατία» και «υποτιμάται η ανάγκη απάντησης σε αυτό καθαυτό το νεοναζιστικό φασιστικό φαινόμενο». Αντ’ αυτών ο Αντώνης Σαμαράς προέβη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Κουμουνδούρου, σε «γενικόλογες αναφορές οι οποίες, όμως, κατ’ ουσία στόχευαν στους κοινωνικούς αγώνες και τον ΣΥΡΙΖΑ».
Στο Οστιν
Ο Αλέξης Τσίπρας από το Πανεπιστήμιο του Τέξας μίλησε για «θλιβερή κατάσταση» στην Ελλάδα, που «περιγράφεται ως το ελληνικό success story». Υποστήριξε μάλιστα ότι έχει δημιουργηθεί «μια νέα κλεπτοκρατία», που «χρησιμοποιεί τα χρήματα που παρέχονται από τους φορολογουμένους της Ευρώπης στο αφερέγγυο ελληνικό κράτος, το οποίο κράτος τα δίνει στους Ελληνες ολιγάρχες για να τα χρησιμοποιήσουν όπως τους συμφέρει».
Τοποθετούμενος επί της ευρωπαϊκής διάστασης της κρίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «το ευρωπαϊκό μας συμφέρον έγκειται στο να αλλάξουμε την ευρωζώνη», αλλαγές οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν στις «ιδέες, τις πολιτικές και τους θεσμούς» της. Περιέγραψε δε την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ως «μια βαθιά ανάσα για όλους τους λαούς της Ευρώπης» και υποστήριξε ότι η υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «δείχνει τη διέξοδο και δίνει ελπίδα».
Πρότεινε μάλιστα τα περίπου 10 δισ. ευρώ που δεν διατέθηκαν για επενδύσεις στην Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία από το 2007 μέχρι το 2013 να τύχουν της διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και να διατεθούν σε ελληνικά εγχειρήματα «στη βάση καθαρών τραπεζικών αρχών και χωρίς την ανάμειξη του ελληνικού κράτους». Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης υποστήριξε ότι «τα κέρδη της ΕΚΤ από το αποτυχημένο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων (περίπου 14 δισ. ευρώ), καθώς και από το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας (ELA) της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας» θα μπορούσαν να δοθούν «για την ίδρυση ενός Ταμείου Αλληλεγγύης» για την κάλυψη βασικών αναγκών.