Pelegrinis-Theodosis

06/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με στόχο τις απολύσεις, «πυροβολούν» Πελεγρίνη

Διασταυρούμενα πυρά από την κυβέρνηση και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών δέχτηκε ο πρύτανης. «Οι συκοφάντες δεν με τρομάζουν» ήταν η άμεση απάντησή του.
      Pin It

Διασταυρούμενα πυρά από την κυβέρνηση και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών δέχτηκε ο πρύτανης. «Οι συκοφάντες δεν με τρομάζουν» ήταν η άμεση απάντησή του

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Πελεγρίνης, πρύτανης πανεπιστημίου ΑθηνώνΣυντονισμένα πυρά από το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών και την κυβέρνηση δέχεται ο πρύτανης του Ιδρύματος. Την ώρα που το Συμβούλιο, χθες, ζητούσε παρέμβαση υπουργού Παιδείας και κυβέρνησης προκειμένου να ελεγχθεί «κατά πόσον ο πρύτανης ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του» και «να διασφαλισθεί το κύρος του Ιδρύματος», ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου με μια πρωτόγνωρα απαξιωτική κυβερνητική γλώσσα δήλωνε ξεκάθαρα ότι «για πρύτανης δεν κάνει o άνθρωπος», προκαλώντας την έντονη αντίδραση και της Συνόδου που ζήτησε την άμεση ανάκληση της δήλωσης.

 

Τα μέλη του Συμβουλίου που έχουν -και διεκδικούν μεγαλύτερο- μερίδιο ευθύνης στην -κατά κοινή επιδίωξη ομαλή- διοίκηση του αυτοδιοίκητου Ιδρύματός τους κηρύσσουν και επισήμως τον πόλεμο που καιρό τώρα σοβεί μεταξύ των δύο πλευρών. Καλούν τον υπουργό, αφήνουν στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης να παρέμβει για να διασφαλίσει το κύρος του Ιδρύματος και παίρνουν σαφείς θέσεις.

 

Οι… κατηγορίες

 

Με την επίκληση της σημερινής κρίσιμης κατάστασης και αποδίδοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη στον κ. Πελεγρίνη, τα μέλη του Συμβουλίου απαριθμούν πλήθος ενεργειών ή παραλείψεων του πρύτανη, ξεκινώντας από το ότι «δεν έδωσε εντολή για άμεση και καθολική αξιολόγηση» και καταλήγοντας στην έγκριση για τη διεξαγωγή παζαριού χωρίς μεσάζοντες στην πανεπιστημιούπολη «που είναι απροσπέλαστη στην ακαδημαϊκή κοινότητα».

 

«Οι συκοφάντες δεν με τρομάζουν» ήταν η άμεση απάντηση του πρύτανη, ο οποίος προειδοποιεί ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη ενώ προκαλεί τον υπουργό Παιδείας να ασκήσει τα νόμιμα αν συμφωνεί με την καταγγελία του Συμβουλίου. Οπως αναφέρει: «Η ανακοίνωση περιλαμβάνει ψεύδη και ανυπόστατα στοιχεία. Είναι συκοφαντική. Οι συκοφάντες θα λογοδοτήσουν στην ελληνική Δικαιοσύνη, επειδή ενεργούν με σκοπό να βλάψουν τα συμφέροντα και τη φήμη του αρχαιότερου πανεπιστημίου της χώρας, καθώς και την υπόληψη του πρύτανή του. Οι συκοφάντες δεν με τρομάζουν. Καλώ τον υπουργό Παιδείας, εάν αισθάνεται ότι έχω παραβιάσει τα καθήκοντά μου, να ασκήσει τα νόμιμα».

 

Αγοραία αντιπαράθεση

 

Νωρίτερα, ο κ. Κεδίκογλου στερέωνε γερά τις νέες βάσεις διαλόγου της κυβέρνησης με τα ΑΕΙ της χώρας που χτίζονται τον τελευταίο καιρό: «…Δεν μπορώ να μην καυτηριάσω τον κ. Πελεγρίνη, ο οποίος μπορεί να έχει ταλέντο στο σανίδι ως ηθοποιός, αλλά για πρύτανης δεν κάνει ο άνθρωπος» είπε με αταίριαστους στα ακαδημαϊκά δεδομένα όρους αγοραίας πολιτικής αντιπαράθεσης.

 

Συνέχισε λέγοντας…

 

• Για το άνοιγμα των κλειστών Πανεπιστημίων: «Από δω και πέρα είναι ευθύνη των πρυτάνεων».

 

• Για τους διοικητικούς υπαλλήλους: «Δεν απογράφηκαν, θα τεθούν σε αργία. Είναι ψηφισμένος νόμος. Οι άνθρωποι αυτοί θα πάνε σε αυτοδίκαιη αργία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το να κάθονται και να πληρώνονται, δεν μας λέει τίποτα. Θα προχωρήσουμε παρακάτω».

 

• Για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων: «Βεβαίως υπάρχει το αυτοδιοίκητο, ωστόσο η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει κάθε μέσο προκειμένου να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια».

 

Πλούσιο και σε ανάλογα σκληρό τόνο το «κατηγορώ» του Συμβουλίου για τον πρύτανη. Αρχικά διαπιστώνει ότι «κινδυνεύουν πολύ σοβαρά η εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία του Ιδρύματος, το κύρος και το συμφέρον του στην Ελλάδα και διεθνώς με την αθέτηση συμβατικών του υποχρεώσεων (αθέτηση υποχρεώσεων ως προς το Erasmus, ληξιπρόθεσμες οφειλές, εντάλματα πληρωμής κ.ά.), ακολούθως διαχωρίζει τη θέση του, μιας και «δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες» και, τέλος, εκτιμά ότι «σοβαρότατη ευθύνη έχει ο πρύτανης του Ιδρύματος που έχει πλήρως, εκ του νόμου, την αρμοδιότητα της διοίκησής του» και μεταξύ πολλών άλλων, του προσάπτει ότι:

 

- Δεν διασφάλισε την κατά το δυνατόν ομαλή εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία στο ΕΚΠΑ.

 

- Δεν απαίτησε και δεν εξασφάλισε την παρουσία προσωπικού ασφαλείας.

 

-Δεν προέβη σε εντολή για άμεση και καθολική αξιολόγηση του προσωπικού ούτε και είχε επιβάλει την κατά τον νόμο πάγια αξιολόγησή του.

 

-Ενώ ενημέρωσε το Συμβούλιο στη συνεδρίασή του της 13ης Οκτωβρίου 2013 ότι υπάρχουν περί τα 150-200 άτομα τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν σε διαθεσιμότητα χωρίς επιπτώσεις για το ΕΚΠΑ, δεν μερίμνησε, παρά τις προτροπές του Συμβουλίου, ώστε το Ιδρυμα με τα όργανά του (π.χ. τη Σύγκλητο) να διαμορφώσουν μία πρόταση προς το υπουργείο ώστε να αποχωρήσουν τα άτομα που δεν προσφέρουν έργο στο Ιδρυμα και να παραμείνουν όσα το κρατούν εν λειτουργία.

 

- Παραλείπει να αναφέρει ότι η φύλαξη του ΕΚΠΑ ανατίθεται κατά μεγάλο ποσοστό και σε ιδιωτικές εταιρείες. Επιπροσθέτως, ένας αριθμός των φυλάκων, όπως για παράδειγμα στο κτίριο της Νομικής, μισθοδοτείται επί σειρά ετών από τον ΕΛΚΕ.

 

-Παραλείπει να αναφέρει ότι η καθαριότητα του ΕΚΠΑ ανατίθεται κατά μεγάλο ποσοστό σε ιδιωτικές εταιρείες.

 

-Οι ενέργειες και παραλείψεις του σχετικά με το ζήτημα της διαθεσιμότητας έχουν βλάψει σοβαρά το Ιδρυμα.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

«Υπεύθυνο το υπουργείο Παιδείας»

 

Την ακραία αμέλεια του υπουργείου Παιδείας για τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του ως προς την υλοποίηση των μαθημάτων των προγραμμάτων σπουδών των Πανεπιστημίων καταγγέλλει η σύνοδος των πρυτάνεων, επιστρέφοντας έτσι το μπαλάκι των ευθυνών για την παρούσα κατάσταση στα Πανεπιστήμια, η οποία δεν προσδιορίζεται από την απεργία σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ αλλά, όπως επισημαίνεται, από πλήθος ενεργειών του υπουργείου.

 

Μεταξύ άλλων, η σύνοδος -που συνεκλήθη εκτάκτως, χθες, στο Λαύριο- εγκαλεί το υπουργείο για μη διορισμό μονίμων, μη διορισμό εκτάκτων και εφαρμογή μιας πρακτικής με συνέπειες «πολύ σοβαρές τόσο για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία όσο και για τους/τις φοιτητές/τριες και τις οικογένειές τους, δεδομένου ότι εν μέσω οξείας οικονομικής κρίσης οι φοιτητές/τριες κινδυνεύουν άμεσα να αναγκαστούν να παρατείνουν τις σπουδές τους κατά ένα έτος, λόγω μη ενεργοποίησης σημαντικού αριθμού υποχρεωτικών μαθημάτων των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών».

 

Ακόμα, η σύνοδος καλεί το υπουργείο «να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του για την ανεύρεση λύσης στα ζητήματα που έχει προκαλέσει η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα λειτουργικά προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και να διασφαλιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία (εγγραφές, εξετάσεις, εξάμηνο φοίτησης) για την προάσπιση του μείζονος διακυβεύματος, αυτού του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου».

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Διαμαρτυρία στο Πάντειο για τις απολύσεις

 

Με δομικά υλικά τα βιβλία τους «έχτισαν» συμβολικά το γραφείο τού πρώην πανεπιστημιακού και νυν υπουργού Παιδείας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο φοιτητές κυρίως αριστερών παρατάξεων. Ηταν η μία από τις δύο ακτιβιστικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν, χθες, στο Ιδρυμα προς συμπαράσταση των διοικητικών υπαλλήλων. Ακολούθησε η ανάρτηση ενός πανό στην πρόσοψη κτιρίου του Παντείου.

 

«Οι απολύσεις θα δώσουν ένα καίριο πλήγμα στη δημόσια παιδεία και ο καθηγητής Αρβανιτόπουλος παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό» έλεγαν οι φοιτητές επισημαίνοντας ότι «πρόθεση είναι να αναδειχθεί το ζήτημα της διάλυσης του δημοσίου πανεπιστημίου, γιατί αφορά ολόκληρη την κοινωνία».

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Αρχίζουν τα μαθήματα στο ΕΜΠ

 

Την έναρξη των ακαδημαϊκών λειτουργιών από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου αποφάσισε χθες η γενική συνέλευση του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Ε.Μ.Πολυτεχνείου. Με δεδομένη την υποστήριξη του αγώνα των εργαζομένων αλλά και τη βούληση να μην υπάρξουν ανεπίστρεπτες βλάβες, ο σύλλογος με οριακή πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της έναρξης των μαθημάτων.

 

Συγκεκριμένα, υπέρ της σχετικής πρότασης τάχθηκαν 114 έναντι 104 που ψήφισαν την έτερη πρόταση υπέρ της συνέχισης μέχρι την Παρασκευή και συντονισμό με εργαζόμενους και φοιτητές. Εννέα ψήφισαν άλλη πρόταση, ενώ υπήρξε και ένα λευκό.

 

 

Scroll to top