Του Τάσου Παππά
Τα νέα στοιχεία που έρχονται στην επικαιρότητα σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ και εφόσον δεν ανατραπούν από κάποια άλλα -ουδείς μπορεί να βεβαιώσει ότι αυτό δεν θα συμβεί- προκαλούν ερωτήματα, σύγχυση και ενδεχομένως καινούργια δεδομένα.
Δεν είναι μόνο ο κ. Βενιζέλος που μπορεί να υποστηρίξει ότι απαλλάσσεται από την κατηγορία της πλαστογραφίας, όχι όμως σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ και από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, αλλά κάτι ανάλογο δικαιούται να ισχυριστεί και ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ως γνωστόν ο κ. Παπακωνσταντίνου παραπέμπεται από την τρικομματική κυβέρνηση, με βάση το εισαγγελικό πόρισμα, σε προκαταρκτική επιτροπή και αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες. Ωστόσο η μία απ' αυτές τίθεται εν αμφιβόλω τουλάχιστον, ως προς τη βαρύτητά της. Αν οι συγγενείς τους είναι σε θέση να αποδείξουν -λένε πως μπορούν- ότι τα χρήματα που εμφανίζονται στις καταθέσεις τους και φορολογημένα είναι και νομίμως έχουν βγει έξω και η περιουσιακή κατάστασή τους τα δικαιολογεί, τότε αφαιρείται το κίνητρο από τον πρώην υπουργό Οικονομικών.
Ακόμη και στην περίπτωση που έχει διαπράξει το αδίκημα, αυτό είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Η δικογραφία των οικονομικών εισαγγελέων οργανώθηκε γύρω από τη σύγκριση που έγινε ανάμεσα στη λίστα που έστειλε εσχάτως το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και το στικάκι της 8ης Ιουλίου του 2011.
Ομως στις 8 Ιουλίου ο κ. Παπακωνστανίνου δεν ήταν υπουργός Οικονομικών, είχε μετακινηθεί στο Περιβάλλοντος. Συνεπώς, όπως λένε συνεργάτες του, «από πού προκύπτουν ενδείξεις εμπλοκής του στην αλλοίωση και γιατί το κείμενο της τρικομματικής πλειοψηφίας τον φωτογραφίζει; Αυτή η κίνηση είναι ευάλωτη στην κατηγορία περί κατασκευής ενοχής για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας».
Η πλευρά Παπακωνσταντίνου σημειώνει πως το θεσμικώς ορθόν θα ήταν η σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, αλλά μια τέτοιου τύπου διαδικασία προφανώς δεν θα βόλευε το σχέδιο της κυβέρνησης, η οποία θέλει να τελειώνει γρήγορα με την υπόθεση καταλογίζοντας ποινικές ευθύνες σ' ένα πρόσωπο που δεν βρίσκεται σήμερα στην πολιτική ζωή.
Κομφούζιο έχει δημιουργηθεί και με την εκδοχή του συναδέλφου Κ. Βαξεβάνη, ότι το στικάκι που έχει αυτός στα χέρια του φέρει ημερομηνία 4-5 Αυγούστου του 2010, δηλαδή δύο μήνες πριν το παραλάβει από τη Γαλλία ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Τι μπορεί να έχει γίνει; Εικασίες πολλές. Κάποιοι εκ των πρωταγωνιστών της ιστορίας, στους οποίους απευθύνθηκε η «Εφ.Συν», είπαν τις δικές τους ερμηνείες, ωστόσο δεν μπαίνουμε στον πειρασμό να τις μεταδώσουμε γιατί άλλες ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και άλλες ερωτοτροπούν με τις θεωρίες συνωμοσίας.
Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους, μήπως οι τελευταίες εξελίξεις απειλήσουν τη σταθερότητά της. Το ερώτημα που απασχολεί τα επιτελεία Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι το εξής: στις ψηφοφορίες που θα γίνουν στη Βουλή (τρεις ή τέσσερις κάλπες θα στηθούν) οι κομματικές γραμμές θα είναι συμπαγείς;