→Αντικειμενικές τιμές στον Δήμο Κορινθίων όπως στο… Κολωνάκι
ΚΟΡΙΝΘΟΣ Της Τζένης Σουκαρά
Ταραχή πήραν οι κάτοικοι του Δήμου Κορινθίων μαζί με τα ειδοποιητήρια της Εφορίας για τον ΦΑΠ των ετών 2011, 2012, 2013, βλέποντας τις τιμές των ακινήτων τους να έχουν σκαρφαλώσει αλόγιστα στα ύψη!
Ουσιαστικά, στον Δήμο Κορινθίων, που αποτελεί σχεδόν τον μισό νομό, επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ με τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων στην πόλη της Κορίνθου, αλλά και με εκείνες στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί εκτός αντικειμενικού συστήματος. Μπορεί άραγε να έχει την ίδια τιμή ζώνης ένα ακίνητο στην παραλία της Κορίνθου με ένα ακίνητο στο χωριό Ξυλοκέριζα του Δήμου Κορινθίων;
Με τους υπολογισμούς και τις εισηγήσεις που έγιναν, αλλά και τα ειδοποιητήρια που ήρθαν, φυσικά και μπορεί. Οπως μπορούν υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης να έχουν αντικειμενική αξία Κολωνακίου! Ενα τέτοιο «θαύμα» συνέβη στο δημοτικό διαμέρισμα Ασσου-Λεχαίου, όπου τα ειδοποιητήρια της εφορίας άγγιξαν το ασύλληπτο που τώρα πραγματώνεται!
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η αντικειμενική τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου φτάνει στο αστρονομικό ποσό των 100 ευρώ, όταν γειτονικές περιοχές του νομού όπως το Κιάτο και το Ξυλόκαστρο έχουν τιμές 20 και 30 ευρώ το τετραγωνικό. Το μέγεθος του τεράστιου αυτού λάθους γίνεται ακόμα πιο αντιληπτό εάν συλλογιστεί κανείς πως σε κανένα παράλιο μέρος της βόρειας Πελοποννήσου δεν υπάρχει τέτοια τιμή, παρά μόνο στην περιοχή Ασσου-Λεχαίου!
«Προφανώς κάποιοι νομίζουν πως η περιοχή κατοικείται από golden boys και πως οι δημότες αυτοί κατέχουν ιδιοκτησίες στο Κολωνάκι, στη Μύκονο και στην Εκάλη» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Ανδρέας Μητσόπουλος, δικηγόρος που έχει επιληφθεί του θέματος ως συνεργάτης του Επιμελητηρίου Κορινθίας.
Οι αντιδράσεις και η αδυναμία αποπληρωμής των υπέρογκων οφειλών έκαναν τους φορείς να κινητοποιηθούν. Οι εισηγήσεις στον υφυπουργό Οικονομικών για την τροποποίηση του λάθους ήταν άμεσες καθώς οι ημερομηνίες ήταν ασφυκτικές. Ομως η υπόθεση αυτή δεν έχει τελειώσει και οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής έχουν πλέον μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επρεπε λοιπόν να βρεθούν συγκριτικά στοιχεία που θα άλλαζαν την κατώτατη τιμή.
«Ο νόμος προβλέπει στο άρθρο 41 του νόμου 1249 του 1982 με εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής η οποία συγκροτείται από τοπικούς παράγοντες που είναι γνώστες των τοπικών συνθηκών και ιδιαιτεροτήτων να προταθούν τιμές αγοράς της περιοχής. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ» δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βασίλης Νανόπουλος.
«Βάσει συγκριτικών στοιχείων που υπήρχαν στη ΔΟΥ Κορίνθου, βρήκαμε οικόπεδα που η αντικειμενική τους τιμή ανά τ.μ. είναι 40 με 50 ευρώ» λέει ο κ. Μητσόπουλος. «Ο υφυπουργός κ. Μαυραγάνης είχε ζητήσει από τις ΔΟΥ τη χαμηλότερη τιμή κρίσης οικοπέδου ανά Δημοτική Ενότητα. Κατορθώσαμε και βρήκαμε συμβόλαια που ούτως ή άλλως τα είχε η ΔΟΥ αλλά δεν εφαρμόστηκαν δυστυχώς οι αντικειμενικές τους τιμές βάσει των χαμηλών συμβολαίων αγοροπωλησιών. Δεν γνωρίζω γιατί δεν είχαν ληφθεί υπ’ όψιν συμβόλαια που είχαν γίνει τις επίμαχες χρονιές, δηλαδή 2010 και 2011 που ζητήθηκαν τα στοιχεία από τις εφορίες» δηλώνει ο αντιδήμαρχος Κορίνθου, Μπάμπης Καμπούρης.
Ενδεικτικό είναι το συμβόλαιο που βρέθηκε στην Εφορία και αφορά το Δημοτικό Διαμέρισμα Βεληνιάτικων με 40-45 ευρώ. Μέσα από εκτενή διάλογο με τον προϊστάμενο της Εφορίας, επετεύχθη η εισήγηση προς τον κ. Μαυραγάνη να τροποποιηθεί η τιμή σε 50 ανά τ.μ. Η υπόθεση θα παραπεμφθεί στον επόπτη του υπουργείου Οικονομικών και κατόπιν θα πάει προς υπογραφή στον υφυπουργό Οικονομικών.