06/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΚΥΠΡΟ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Λίφτινγκ λόγω ευρωεκλογών

      Pin It

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

52

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τι κάνουν οι ευρωεκλογές… Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις για την τριετία 2013-2014-2015, στις οποίες είναι φανερή η προσπάθειά της να ωραιοποιήσει τα στοιχεία για τις προβληματικές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Ιρλανδία…), λόγω των ευρωεκλογών του Μαΐου 2014. Τα στοιχεία της Επιτροπής, που βασίζονται σε μια σειρά από υποθέσεις, δεν αντικατοπτρίζουν την πολιτικο-οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα…

 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολι Ρεν, ήταν σαφής αναφερόμενος στην Ελλάδα στη συνέντευξη Τύπου: «Το δημοσιονομικό κενό 2014-2015 θα καλυφθεί με μέτρα που θα συμφωνηθούν στην εξέλιξη της αξιολόγησης της τρόικας. Είμαι βέβαιος ότι το τελικό αποτέλεσμα θα καλύψει τους στόχους μας». Ο Φινλανδός, λοιπόν, βασίζεται στα μέτρα που θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας…

 

Ανάπτυξη 0,6%

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για την ελληνική οικονομία μικρή ανάπτυξη 0,6% το 2014 μετά από ύφεση -0,4% το 2013. Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί το 2015 και θα φτάσει στο 2,9%. Από την άλλη πλευρά, παρά την προσπάθειες ωραιοποίησης της κατάστασης (η Επιτροπή πέφτει τραγικά έξω στις προβλέψεις της την τελευταία τριετία), η ανεργία στην Ελλάδα θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα βρεθεί στο 13,5% το 2013, λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και το δημόσιο χρέος θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο. Συγκεκριμένα:

 

Το ΑΕΠ θα κινηθεί στο -4,0% το 2013, έναντι -4,2% που είχε προβλεφθεί τον περασμένο Μάιο. Το 2014 θα βρεθεί στο επίπεδο του +0,6% και το 2015 θα προσεγγίσει το +3% (2,9%).

 

Το χρέος θα βρεθεί το 2013 στο επίπεδο του 176,2% του ΑΕΠ και το 2014 στο 175,9%, για να μειωθεί στο 170,9% το 2015.

 

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να εκτιναχθεί στο -13,5% του ΑΕΠ το 2013 (ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) και θα πέσει στο 2% το 2014 και στο 1,1% το 2015. Η ανεργία θα κινηθεί το 2013 στο ύψος του 27% του ενεργού πληθυσμού (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προβλέψει το 2011 ότι αναμένεται να κινηθεί κάτω από το 20%…). Το 2014 θα βρεθεί στο 26% και το 2015 στο 24%. Με άλλα λόγια, δεν προβλέπεται καμία ουσιαστική βελτίωση. Στον τομέα των επενδύσεων προβλέπεται καθίζηση το 2013 (-5,9%). Το 2014 αναμένεται βελτίωση (+5,3%), η οποία θα συνεχιστεί το 2015 (+11,3%).

 

Η ιδιωτική κατανάλωση θα είναι αρνητική το 2013 (-6,7%) και το 2014 (έστω σε χαμηλότερο βαθμό) -1,6%, αλλά το 2015 αναμένεται μικρή αναθέρμανση (+1,4%)…

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

«Ενώπιον της οικονομικής ανάκαμψης» με την ιδιωτική κατανάλωση σε… πτώση

 

Στην αναθέρμανση των επενδύσεων βασίζονται οι αισιόδοξες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μικρή έξοδο από την ύφεση 0,6% το 2014, η οποία θα καταστεί πιο σημαντική το 2015 (2,9%), όπως αναφέρεται στο κεφάλαιο για την Ελλάδα με τίτλο «Ενώπιον της οικονομικής ανάκαμψης». Επιπλέον, λαμβάνονται υπόψη η άνοδος του τουρισμού, η αύξηση των εσόδων από τη ναυτιλία, η τόνωση των εξαγωγών και η δημιουργία μεγαλύτερης ρευστότητας από την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

 

Η Επιτροπή φροντίζει να χαρακτηρίσει πολύ σημαντική τη δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα, η οποία οδήγησε σε προβλεπόμενο διαρθρωτικό πλεόνασμα το 2013, όταν το 2009 είχε σημειωθεί έλλειμμα 15% του ΑΕΠ.

 

Ωστόσο, βλέπει «κάποιους κινδύνους» που σχετίζονται με αποκλίσεις στην εφαρμογή των πολιτικών, οι οποίοι μπορεί να θέσουν εν αμφιβόλω την εμπιστοσύνη το 2014 και το 2015 και ενδέχεται να επηρεάσουν το εύρος και την ταχύτητα των επενδύσεων αλλά και την ανάπτυξη των εξαγωγών.

 

Η Επιτροπή αναφέρει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 χαρακτηρίστηκε από λιγότερο έντονη ύφεση και από τα πρώτα σημάδια εξόδου από τον «πάτο» του οικονομικού κύκλου. Κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα το ΑΕΠ συρρικνώθηκε με μικρότερους ρυθμούς, δηλαδή από -5,7% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και -5,6% το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε -3,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Το καλοκαίρι σημειώθηκε ισχυρή αναζωογόνηση του τουρισμού στην Ελλάδα, η οποία επωφελήθηκε από την ισχυρή ανταγωνιστικότητα έναντι άλλων παραδοσιακών τουριστικών προορισμών.

 

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η ταχύτερη απορροφητικότητα πόρων της Ε.Ε. και της ΕΤΕπ με την επανέναρξη μεγάλων προγραμμάτων- όπως η κατασκευή αυτοκινητόδρομων- θα αντισταθμίσουν τους περιορισμούς στη ρευστότητα και θα τονώσουν τις επενδύσεις το 2014. Υποστηρικτικό μέσο θεωρεί και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η ιδιωτική κατανάλωση, όμως, θα παραμείνει σε πτωτική πορεία σε συνδυασμό με το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα. Επίσης, η ανεργία θα ανέλθει στο 27% το 2013. Από την άλλη πλευρά, οι μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τους μισθούς έχουν ήδη συμβάλει στη βελτίωση του μισθολογικού κόστους.

 

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει σε ανώτατο επίπεδο στο 176% του ΑΕΠ το 2013 και μετά από οριακή μείωση το 2014 το χρέος θα σημειώσει έντονη πτώση από το 2015. Η Επιτροπή αισιοδοξεί ότι η δημοσιονομική κατάσταση θα συνεχίσει να βελτιώνεται στην Ελλάδα και η οικονομική ανάπτυξη να παγιώνεται.

 

Κ.Μ.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Αισιοδοξία με αστερίσκους και για την Ε.Ε.

 

«Ενθαρρυντικά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης» βλέπει για την Ε.Ε. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προβλέψεις της τις οποίες έδωσε χθες στη δημοσιότητα. «Μετά τη συρρίκνωσή της μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2013, η ευρωπαϊκή οικονομία επανήλθε σε αναπτυξιακή τροχιά το δεύτερο τρίμηνο και το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία το υπόλοιπο διάστημα του τρέχοντος έτους», αναφέρει στην έκθεσή της η Κομισιόν.

 

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης προβλέπεται να επιταχυνθεί σταδιακά φτάνοντας το 2014 στο 1,4% στην Ε.Ε. και στο 1,1% στην ευρωζώνη και το 2015 στο 1,9% και στο 1,7%, αντιστοίχως.

 

Η εσωτερική και εξωτερική προσαρμογή στην Ευρώπη συνεχίζεται, υποβοηθούμενη σε πολλές περιπτώσεις από τις σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Αυτό έχει βελτιώσει τις συνθήκες ώστε η εγχώρια ζήτηση να καταστεί σταδιακά βασικός μοχλός της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ωστόσο, λαμβανομένων υπόψη των δυσμενέστερων προοπτικών για τις αναδυόμενες οικονομίες αγοράς, η επιστροφή σε σταθερή ανάπτυξη θα είναι μια βαθμιαία διαδικασία. Η ανάκαμψη, όμως, της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να οδηγήσει μόνο σταδιακά σε δημιουργία θέσεων εργασίας. Το 2013 η ανεργία παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα σε ορισμένες χώρες και η απασχόληση εξακολούθησε να μειώνεται. Ωστόσο, κατά την Επιτροπή, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας άρχισαν να σταθεροποιούνται τους τελευταίους μήνες και έως το 2015 προβλέπεται συγκρατημένη μείωση της ανεργίας περίπου στο 10,7% στην Ε.Ε. και στο 11,8% στην ευρωζώνη. Βέβαια, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών.

 

Με αργούς ρυθμούς

 

Η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί με αργό ρυθμό, χάρη στην εκ νέου αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και την ανάκαμψη των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των γενικών όρων χρηματοδότησης και του οικονομικού κλίματος. Δεδομένης της προόδου που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, ο ρυθμός της δημοσιονομικής εξυγίανσης αναμένεται να επιβραδυνθεί. Για το 2014 και το 2015 αναμένεται ότι η εγχώρια ζήτηση θα είναι ο κυριότερος μοχλός ανάπτυξης, ενώ αναμένεται μείωση των ευρωπαϊκών εξαγωγών σε χώρες εκτός Ε.Ε.

 

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν δήλωσε: «Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει φτάσει σ' ένα σημείο καμπής. Η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ευρώπη έχουν θέσει τα θεμέλια της ανάκαμψης. Είναι όμως νωρίς να διακηρύξουμε τη νίκη μας: η ανεργία παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα…».

 

Κ.Μ.

 

 

 

Scroll to top