ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ: Μόλις ένας στους τρεις Ελληνες δηλώνει ικανοποιημένος από τη ζωή του
→«Οι άνθρωποι αισθάνονται πως η κυβέρνησή τους είναι ανίκανη να τους βοηθήσει να βγουν από την κρίση», υπογράμμισε η επικεφαλής των στατιστικολόγων του ΟΟΣΑ, Μαρτίν Ντιράν
Του Μπάμπη Μιχάλη
Μαύρισε η ζωή των Ελλήνων από την οικονομική κρίση αφού μόλις ο ένας στους τρεις αισθάνεται πια ικανοποίηση απ’ όσα βιώνει.
Εκθεση -που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ- έδειξε ότι το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνει ικανοποιημένο από τη ζωή του συρρικνώθηκε δραματικά μεταξύ 2007 και 2011, από το 59% στο 34% – επίπεδο που είναι το χαμηλότερο μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ.
Ο διεθνής οργανισμός χρησιμοποίησε απαντήσεις δημοσκόπησης του οργανισμού Gallup, στο πλαίσιο της οποίας ερωτήθηκαν περίπου 1.000 άνθρωποι σε περισσότερες από 30 ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες. Το δείγμα αυτό κλήθηκε να βαθμολογήσει από το 1 ώς το 10 την ικανοποίησή που νιώθει από τη ζωή του. Οι απαντήσεις που δόθηκαν δείχνουν ότι η επίδραση της οικονομικής κρίσης που βιώνει εδώ και πέντε χρόνια η ευρωζώνη και ο υπόλοιπος κόσμος είναι πολύ βαθύτερη από αυτήν που αντικατοπτρίζουν τα παραδοσιακά οικονομικά στοιχεία.
Ειδικά για τη χώρα μας, σε ένα σύνολο 11 κριτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν για να μετρηθεί η ευημερία, βρέθηκε ότι μόνο στα τρία εξ αυτών ήταν πάνω από τον μέσο όρο των 34 ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ αντίθετα ήταν κάτω από αυτόν σε οκτώ. Πάνω από τον μέσο όρο ήταν συγκεκριμένα στα κριτήρια κατάστασης της υγείας, την ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής και την προσωπική ασφάλεια. Χαμηλότερα στην εκπαίδευση και τις δεξιότητες, το εισόδημα και τον πλούτο, την ενασχόληση με τα κοινά, τις θέσεις εργασίας και τις αποδοχές, τις κοινωνικές διασυνδέσεις, την κατοικία, την υποκειμενική ευημερία και την ποιότητα του περιβάλλοντος.
Συρρίκνωση των εισοδημάτων
Η έκθεση διαπίστωσε ακόμη ότι: α) Μεταξύ 2007 και 2011 το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών συρρικνώθηκε κατά 23%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. β) Μεταξύ 2007 και 2010, η εισοδηματική ανισότητα (προ φόρων και μεταβιβάσεων) αυξήθηκε κατά 2%, πάνω από τον μέσο όρο 1,2% του οργανισμού. γ) Η μεγαλύτερη επίπτωση από την κρίση στην ευημερία των πολιτών προέκυψε από τη μείωση της απασχόλησης και την επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά 10% από το 2007 έως το 2012, ενώ το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. δ) Το 31% των Ελλήνων, ποσοστό που είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, εργάζεται σε ένα κακό εργασιακό περιβάλλον. ε) Το ποσοστό των Ελλήνων που εμπιστεύονται την κυβέρνηση μειώθηκε από 38% το 2007 μόλις στο 13% το 2012.
Η έκθεση έδειξε όμως ότι και στον υπόλοιπο κόσμο οι κυβερνήσεις δεν χαίρουν ιδιαίτερης εμπιστοσύνης. Μόλις το 40% των ερωτηθέντων στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ δήλωσε ότι εμπιστεύεται την κυβέρνησή του – επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από το 2006.
«Οι άνθρωποι αισθάνονται πως η κυβέρνησή τους είναι ανίκανη να τους βοηθήσει να βγουν από την κρίση», υπογράμμισε η επικεφαλής των στατιστικολόγων του ΟΟΣΑ, Μαρτίν Ντιράν, ενώ ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Ανχελ Γκουρία, ότι «η έκθεση αποτελεί ένα ξύπνημα για όλους μας […] μια υπενθύμιση ότι ο κεντρικός σκοπός των οικονομικών πολιτικών είναι η βελτίωση της ζωής των ανθρώπων».