dimarxoi-pente-Kaminis-Boutaris

07/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι 5 δήμαρχοι ξεσπαθώνουν

Καταγγέλλουν την προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις δημοτικές εκλογές, την έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου εξόδου από την κρίση και απαντούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει τους δήμους ως σχεδόν αποκλειστική πηγή διαφθοράς και αδιαφάνειας, επισημαίνοντας ότι «οι δήμοι φέρουν ευθύνη για μόλις το 1% του χρέους της.
      Pin It

Καταγγέλλουν την προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις δημοτικές εκλογές, την έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου εξόδου από την κρίση και απαντούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει τους δήμους ως σχεδόν αποκλειστική πηγή διαφθοράς και αδιαφάνειας, επισημαίνοντας ότι «οι δήμοι φέρουν ευθύνη για μόλις το 1% του χρέους της χώρας»

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Αντίθετοι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζονται οι δήμαρχοι που συμμετέχουν στην «Κίνηση των 5» και συνεδρίασαν χθες πρώτη φορά στο Βόλο. Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους σε συνέντευξη Τύπου, αλλά ήδη από τις χθεσινές εργασίες, τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις τους, διαφάνηκε η ρήξη τους με την κυβέρνηση και την κεντρική εξουσία.

 

«Με έκπληξη παρακολουθούμε μια προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να επιρρίψει ευθύνες στους δήμους για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και να τους παρουσιάσει ως σχεδόν αποκλειστική πηγή διαφθοράς και αδιαφάνειας. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι οι δήμοι φέρουν ευθύνη για μόλις το 1% του χρέους της χώρας», τονίστηκε στη συνάντηση.

 

«Η εποχή που ζούμε όμως, όχι μόνο αμφισβητεί την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους, με την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης λόγω κρίσης, αλλά και πολιτικά υποστηρίζει τις απόψεις της, με το ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης, με την οποία επιχειρείται η περαιτέρω συρρίκνωση των θεσμών κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

 

«Σε αυτά τα ζητήματα οφείλουμε όλοι να απαντήσουμε με νέα εργαλεία, νέες ιδέες και νέες δράσεις, θέτοντας σε νέες βάσεις τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συλλογικής ευθύνης», κατέληξε.

 

Αδιέξοδα

 

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππος Φίλιος, τονίζοντας ότι «με τις ολέθριες πολιτικές και πρακτικές τους δημιούργησαν τα τραγικά αδιέξοδα και τη βαθύτατη κρίση που διέρχεται η χώρα, με αποτέλεσμα τους εκατοντάδες χιλιάδες “νεόπτωχους”». Κατήγγειλε ότι «αυτούς που είναι θύματα των δικών της πολιτικών, η κεντρική κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει με αδιαφορία, απάθεια, τους έχει εγκαταλείψει και στην καλύτερη περίπτωση τους χορηγεί κάποιο επίδομα ελεημοσύνης» και σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας συνολικός σχεδιασμός κοινωνικής προστασίας και ο ρόλος αυτός μοιραία έχει περιέλθει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προς την οποία η στάση της κυβέρνησης είναι η ίδια με αυτή προς τους πολίτες και ίσως και χειρότερη».

 

Ελλειψη σχεδίου

 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης εξήγησε ότι «η κίνηση των 5 ανεξάρτητων δημάρχων, αν και επικεντρώνεται κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί παρά να εκφράζει και μία πρωτοβουλία που βλέπει με ανησυχία την έλλειψη συγκροτημένων πολιτικών σχεδίων για την ανάσχεση της κρίσης». Υποστήριξε πως προτάσσει όχι κομματικά, αλλά ορθολογικά, μεταρρυθμιστικά και προοδευτικά κριτήρια για την αναδιοργάνωση της αυτοδιοίκησης και ευελπιστεί ότι θα αποτελέσει εφαλτήριο, ώστε ο προβληματισμός και οι ιδέες που εκφράζει να βρουν ανταπόκριση και να αποτελέσουν τον κανόνα -όχι την εξαίρεση- και για να την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του ελληνικού κράτους.

 

«Δράσεις όπως αυτή του “Δικτύου των 5 Δημάρχων” πρέπει να λειτουργήσουν επικουρικά στην κατεύθυνση του αποτελεσματικότερου συντονισμού των φορέων κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Η σημερινή συνάντηση πρέπει να αποτελέσει αφορμή για να θεσπίσουμε δίκτυο ανταλλαγής καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας στην προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της ανέχειας», επισήμανε.

 

Κοινωνική πολιτική

 

«Οι δήμοι έχουμε ήδη αναλάβει στην πράξη το σύνολο σχεδόν της ευθύνης για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Και τούτο, διότι συνειδητοποιήσαμε πως δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αμέριμνοι πότε η κεντρική διοίκηση θα κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ή θα εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους. Και αναλάβαμε αυτή την ευθύνη όχι για να αποτελέσουμε μικρογραφία και κακέκτυπο του κράτους, αλλά για να ανταποκριθούμε στο ηθικό και πολιτικό καθήκον της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης», εξήγησε ο δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης.

 

Συρρίκνωση

 

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η παρέμβαση του δημάρχου Πατρέων Γιάννη Δημαρά:

 

«Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δέχεται έναν συνεχώς εντεινόμενο πόλεμο τόσο σε οικονομικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, ο οποίος οδηγεί όχι μόνο στην συρρίκνωση, αλλά και στην απώλεια του ουσιαστικού της ρόλου, καθώς η έλλειψη πόρων και προσωπικού, η αποψίλωση αρμοδιοτήτων, ή ακόμη χειρότερα, η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων χωρίς οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, την καθιστούν διαχειριστή μιας κρίσης, αλλά και βασικό θύμα μιας κρίσης για την οποία η Αυτοδιοίκηση φέρει τη μικρότερη ευθύνη» τόνισε και κατέληξε:

 

«Η Αυτοδιοίκηση έχει πληρώσει το μεγαλύτερο κόστος με τη δραματική μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων αλλά και τη θυσία υπηρεσιών και εργαζομένων της στο πλαίσιο μιας δημοσιονομικής εξυγίανσης που κοιτάζει μονόπαντα και επιλεκτικά προς τους ΟΤΑ, ενώ ένα σύστημα θεσμικής μεταβλητότητας και ασάφειας καθιστά το έργο τους από δύσκολο έως αδύνατο. Είμαστε σήμερα εδώ για να τονίσουμε σε όλους τους τόνους ότι οι Δήμοι δεν είναι το πρόβλημα, αλλά μπορεί να γίνουν μέρος της λύσης και της εξυγίανσης».

 

Scroll to top