07/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρεις νέες βολές στην ανώτατη εκπαίδευση

Ο υπουργός Παιδείας προσφεύγει στα δικαστήρια κατά των απεργών διοικητικών υπαλλήλων. Εισαγγελική έρευνα για τον πρύτανη του ΕΚΠΑ. Πειθαρχική δίωξη και αργία για τους 276 που δεν απογράφηκαν.
      Pin It

Ο υπουργός Παιδείας προσφεύγει στα δικαστήρια κατά των απεργών διοικητικών υπαλλήλων. Εισαγγελική έρευνα για τον πρύτανη του ΕΚΠΑ. Πειθαρχική δίωξη και αργία για τους 276 που δεν απογράφηκαν

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Νέα πυροδότηση της έντασης στα Πανεπιστήμια, νέος γύρος επίθεσης από το υπουργείο Παιδείας προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία δέχεται πλέον γενικευμένα πυρά τόσο από την πολιτική όσο και από τη δικαστική εξουσία σε μια ακραία πολιτική καταστολής εναντίον των Ανώτατων Ιδρυμάτων της χώρας με πολιορκητικό κριό τη διαθεσιμότητα.

 

● Ο υπουργός Παιδείας προσφεύγει στα δικαστήρια κατά των απεργών διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ε.Μ.Πολυτεχνείου ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική.

 

● Η εισαγγελέας διατάσσει έρευνα αν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει διαπράξει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

 

● Από χθες άρχισε η παραπομπή στα πειθαρχικά όσων εργαζομένων δεν απογράφησαν.

 

Μια ωραία δημοκρατική ατμόσφαιρα έχει δημιουργηθεί στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης…

 

Λύσεις καταστολής

 

Με αιχμή τον κίνδυνο απώλειας εξαμήνου και με βάση την απόφαση για έναρξη μαθημάτων στο ΕΜΠ, που ωστόσο θ’ αργήσει να υλοποιηθεί, ο υπουργός Παιδείας πυροδοτεί με νέες πολεμικές στοχεύοντας στις επόμενες λύσεις καταστολής. Δεν ανταποκρίθηκαν οι πρυτάνεις στην εντολή (του) να προσφύγουν στα δικαστήρια κατά των διοικητικών; Προσφεύγει ο ίδιος. Με τον αέρα που του δίνει η νέα πολιτική στον χώρο της Παιδείας, η οποία πλέον περνάει μέσα από τα δικαστήρια. Διαθεσιμότητα, απογραφή, ανυπακοή, απεργία; Για όλα αναλαμβάνει ο εισαγγελέας.

 

Δεν κατέστειλε την απεργία των διοικητικών ο πρύτανης του ΕΚΠΑ; Θα τον αναλάβει κι αυτόν ο εισαγγελέας. Αλλωστε έχουν προηγηθεί: δεκάδες τελεσίγραφα, μηνύσεις από τον ίδιο τον υπουργό προς τους πρυτάνεις, εισαγγελικές παραγγελίες, εισαγγελικές έρευνες, αυθαίρετες εντολές απογραφής με τροπολογίες-ποινή για αυτόματη αργία όσων αρνούνται έως και παρέμβαση-εντολή του μεγάλου τιμωρού πρωθυπουργού για διαχειριστικό έλεγχο των ΑΕΙ της χώρας.

 

Κατόπιν όλων αυτών, οι τελευταίες ενέργειες είναι απλώς νέα επεισόδια. Οπως αναφέρεται σε ανεπίσημα κείμενα –κλασική πια η συνήθεια–του υπουργείου, που αποστέλλονται επιλεκτικά και όχι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, «σχεδόν μία εβδομάδα μετά το τελεσίγραφο του Υπουργού Παιδείας προς τους Πρυτάνεις ΕΜΠ και ΕΚΠΑ να εκπληρώσουν το καθήκον τους ασκώντας τις αρμοδιότητες που τους δίνει ο Νόμος για να ανοίξουν τα ιδρύματα, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο, ο κ. Αρβανιτόπουλος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Από τη στιγμή που οι Πρυτάνεις δεν ανταποκρίθηκαν, ο Υπουργός εκπροσωπώντας το Δημόσιο και με σκοπό την προάσπιση του δημοσίου και του εθνικού συμφέροντος καταθέτει αγωγή ενώπιον του αρμόδιου Πρωτοδικείου κατά των συνδικαλιστικών οργάνων των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, με σκοπό την αναγνώριση της απεργίας τους ως παράνομης και καταχρηστικής και την άμεση επαναλειτουργία των ανωτέρω ιδρυμάτων».

 

Την ίδια στιγμή, με τον ίδιο τρόπο και υπό τον τίτλο «Τέλος στην Ατιμωρησία- Σε Αργία όσοι δεν απογράφησαν», ενημέρωνε και για το εξής: «Αρχισε η επίδοση των παραπεμπτηρίων εγγράφων προς τους Διοικητικούς Υπαλλήλους των Πανεπιστημίων που δεν απογράφησαν, με τα οποία παραπέμπονται στα αρμόδια Πειθαρχικά Συμβούλια και τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία. Οι 276 διοικητικοί υπάλληλοι που αρνήθηκαν να απογραφούν, για να αξιολογηθούν μαζί με τους 1.692 συναδέλφους τους που απογράφησαν, αντιμετωπίζουν τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος, της σοβαρής απείθειας και της μη απογραφής».

 

Η συνδρομή των διοικητικών

 

Πάντως, ακόμα και με δεδομένη την πρόθεση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας να ομαλοποιηθεί η ακαδημαϊκή λειτουργία, τίποτα δεν είναι εύκολο χωρίς τη συνδρομή των διοικητικών υπαλλήλων, χωρίς τη δρομολόγηση διαδικασιών που προαπαιτούνται και χωρίς αυτούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

 

Ο πρύτανης του ΕΜΠ, Σίμος Σιμόπουλος, αποστέλλοντας προς τους κοσμήτορες των σχολών του Ιδρύματος το προτεινόμενο πρόγραμμα έναρξης και λειτουργίας (εξετάσεις, μαθήματα κ.ά.), εστιάζει στο ενδεχόμενο πρόβλημα της γραμματειακής υποστήριξης, προσφερόμενος ο ίδιος μάλιστα να συνδράμει. Με τόσο λίγο εναπομείνον προσωπικό πώς θα καλυφθούν οι άλλες κενές θέσεις; Ποιος θα προωτοκάνει τη γραμματέα, τον φύλακα ή τον βιβλιοθηκονόμο; αναρωτιούνταν χθες οι πανεπιστημιακοί. «Ο πρύτανης ή εμείς εθελοντικά; Ή μήπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι;»

 

• Χθες οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής αποφάσισαν κατάληψη της σχολής μέχρι την Τρίτη 12 Νοεμβρίου. Οι διοικητικοί συνεχίζουν. Και στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Εισαγγελική παρέμβαση για Θ. Πελεγρίνη

 

Στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών μπαίνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Θ. Πελεγρίνης, μετά από έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία της Αθήνας για το ενδεχόμενο να έχει τελέσει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, καθώς παρέλειψε να ορίσει προσωπικό ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί ούτε στοιχειωδώς.

 

Αφορμή αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», που αναφέρεται (όπως και άλλες εφημερίδες) σε καταγγελία του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ, όπου καταλογίζονται στον Θ. Πελεγρίνη ευθύνες για την κατάσταση στο Ιδρυμα, ενώ καλείται ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, να τον ελέγξει.

 

Μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο με την ανακοίνωσή του καταλογίζει στον πρύτανη ότι: «Δεν διασφάλισε την κατά το δυνατόν ομαλή εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία στο ΕΚΠΑ παρά την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, δεν απαίτησε και δεν εξασφάλισε την παρουσία προσωπικού ασφαλείας εκ των διοικητικών υπαλλήλων στις υπηρεσίες του Ιδρύματος καίτοι αυτό ήταν απόφαση της Συγκλήτου, δεν προστάτευσε την ακώλυτη πρόσβαση της ακαδημαϊκής κοινότητας στους χώρους του Ιδρύματος, δεν προέβη σε εντολή για άμεση και καθολική αξιολόγηση του προσωπικού ούτε και είχε επιβάλει την κατά τον νόμο πάγια αξιολόγησή του ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα χάσει το Ιδρυμα λόγω της διαθεσιμότητας τους άξιους υπαλλήλους που έχει ανάγκη».

 

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στην Κρατική Ασφάλεια, υπό την εποπτεία εισαγγελέα, με εντολή να ολοκληρωθεί ταχύτατα.

 

Σημειώνεται ότι η έρευνα συσχετίζεται με την ήδη υπάρχουσα προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν από την αναστολή λειτουργίας Πανεπιστημίων προκύπτουν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Η πρώτη έρευνα είχε διαταχθεί μετά από μηνυτήρια αναφορά του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

 

Μαρ.Δ.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗ ΣΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»

«Γενικευμένη και άδικη επίθεση προς το ΕΚΠΑ»

 

«Υπάρχει μια γενικευμένη επίθεση, άδικη, προς το ΕΚΠΑ. Από την πλευρά μου, ως πρύτανη του ΕΚΠΑ, έχει καταβληθεί κάθε προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε το Ιδρυμα μας η αλόγιστη, αυθαίρετη και σφαγιαστική απόφαση του υπουργείου Παιδείας να απομακρυνθούν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών πάνω από το 40% του υφιστάμενου προσωπικού του» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

 

Σε απάντηση του Συμβουλίου του Ιδρύματος, η καταγγελία του οποίου έγινε αφορμή για –ακόμη μια– παρέμβαση εισαγγελέα, ο κ. Πελεγρίνης επισημαίνει: «Σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις μου με τον υπουργό Παιδείας στις 17/8, στις 4/10 και την 1η /11 του 2013 και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις 8/8 επεδίωξα να συζητηθεί το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να βρεθεί η λύση. Αντί για τον διάλογο, όμως, που επιμόνως ζήτησα, το υπουργείο Παιδείας έστειλε εισαγγελικές παραγγελίες. Επιπροσθέτως, θα ήθελα να σημειώσω ότι με επιστολές μου προς τον πρωθυπουργό της χώρας, τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Δημόσιας Τάξεως, εξέθεσα τη σοβαρότητα του ζητήματος και την ανάγκη εξεύρεσης λύσης.

 

»Σε επίσκεψή μου δε, με άλλους πρυτάνεις, στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενημέρωσα την κ. εισαγγελέα για την υφιστάμενη κατάσταση. Τόσο εγώ όσο και η Σύγκλητος μαζί με τον σεβασμό μας προς το δίκαιο των διοικητικών υπάλληλων, οι οποίοι κήρυξαν απεργία, διακηρύξαμε την ανάγκη τα πανεπιστήμια να μείνουν ανοιχτά προκειμένου να διενεργηθούν τα μαθήματα και οι εξετάσεις καθώς και να αντιμετωπιστούν οι άλλες επείγουσες ανάγκες του Ιδρύματος. Οσον αφορά στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ιδρύματος, έχω ήδη δηλώσει ότι είναι ψευδής, ανυπόστατη και συκοφαντική. Και γι’ αυτό πρόκειται να προσφύγω στη δικαιοσύνη προκειμένου να υπερασπιστώ την ιστορία και τη φήμη του αρχαιότερου Πανεπιστημίου της χώρας».

 

Χθες, εξεδόθη, επίσης, ανακοίνωση από το Ιδρυμα όπου διαβεβαιώνεται ότι τόσο ο πρύτανης όσο και η Σύγκλητος «προβαίνουν σε όλα τα μέτρα που αναγκαιούν για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου». Αλλωστε, έχουν προηγηθεί αποφάσεις ακόμα και για ειδικότερα μέτρα, όπως για προσωπικό ασφαλείας, επείγουσες ανάγκες κ.ά.

 

Την ανεπιφύλακτη στήριξη στον κ. Πελεγρίνη εκφράζει ο καθηγητής Κώστας Ζώρας, πρώην αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου, δηλώνοντας: «Το Συμβούλιο Ιδρύματος στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο σε ρόλο προβοκάτορα του κυβερνητικού εκπροσώπου. Κρίμα οι έσωθεν και έξωθεν δήθεν ακαδημαϊκές περγαμηνές. Στηρίζουμε όλοι ανεπιφυλάκτως τον εκλεκτό συνάδελφο πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη».

 

 

Scroll to top