Το ξενοδοχειακό συγκρότημα ετοιμάζεται να πωληθεί. Ενας λόγος παραπάνω να θωρακιστούν τα αρχαία που βρίσκονται μέσα στον χώρο. Απομένει να λυθεί ο τρόπος πρόσβασης των πολιτών
Της Βασιλικής Τζεβελέκου
Στον καθορισμό Ζώνης Α' (απολύτου προστασίας δηλαδή και αδόμητη) προχώρησαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τον αρχαιολογικό χώρο της Βουλιαγμένης, μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε ειδική επιτροπή μελών του και ειδικών επιστημόνων.
Είναι γνωστό ότι μέσα στον χώρο του ξενοδοχείου «Αστήρ Παλλάς» Βουλιαγμένης, που ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος και βρίσκεται σε διαδικασία εκποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχουν ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα και άλλες σημαντικές αρχαιότητες. Τώρα πια προστατεύονται απόλυτα.
Ολη η περιοχή του Λαιμού καθώς και το Μεγάλο Καβούρι κηρύχθηκαν αρχαιολογικός χώρος από το ΚΑΣ την άνοιξη και πριν από ένα μήνα οριοθετήθηκαν με ΦΕΚ. Ωστόσο, εκκρεμούσε η κήρυξη των Ζωνών προστασίας, που ορίζονται γύρω από κάθε μνημείο και καθορίζουν τη χρήση του. Με ομόφωνη απόφαση τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου προχώρησαν στον καθορισμό Ζώνης Α' γύρω από τα συγκεκριμένα μνημεία, δηλαδή το ιερό του Απόλλωνα Ζωστήρα (6ος αι. π.Χ.), την παρακείμενη ιερατική κατοικία και τον βωμό της Αρτέμιδος, που αποτελούν ένα σύνολο. Επίσης γύρω από τον λόφο, νοτιοανατολικά του Λαιμού, όπου έχουν βρεθεί κατάλοιπα οικισμών της πρωτοελλαδικής και της ελληνιστικής εποχής και βορειοδυτικά, τα ερείπια ενός κυκλικού πύργου των κλασικών χρόνων εντός του Ορφανοτροφείου.
«Σήμερα το πρωί έγινε αυτοψία. Αν ο καθορισμός αδόμητης ζώνης είχε γίνει πριν από 60 χρόνια, ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα θα μπορούσε να είχε απαλλοτριωθεί. Είναι προφανές ότι το ακίνητο του ναού θα εξαιρεθεί από οποιαδήποτε αγοραπωλησία και συναλλαγή. Ολοι οι εμπλεκόμενοι αναγνωρίζουν ότι δεν μπαίνει σε καμιά διαπραγμάτευση, όπως ορίζει ο αρχαιολογικός νόμος και παραμένει περιουσία του Δημοσίου», είπε μεταξύ άλλων η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υπογραμμίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται η σωστή κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου της Βουλιαγμένης.
Η παραχώρηση της περιοχής από την πολιτεία τη δεκαετία του ’60 για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας ήταν ατυχής για τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που δεν έχουν αναδειχθεί επαρκώς. Η τοπική κοινωνία και οι αρχαιολόγοι ζητούν επιτακτικά μια λύση, σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, καθώς το ξενοδοχειακό συγκρότημα βρίσκεται σε διαδικασία εκποίησης. Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ την Τρίτη, παραβρέθηκε ο δήμαρχος Σπύρος Πανάς και εκπρόσωπος των κατοίκων, οι οποίοι δήλωσαν ευχαριστημένοι από την τροπή της υπόθεσης. Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και της εταιρείας «Αστέρας Α.Ε.», που δήλωσαν πρόθυμοι για περαιτέρω ανάδειξη των αρχαιοτήτων και θύμισαν ότι ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα βρισκόταν μέσα σε βούρκο μέχρι το 2010 και αναδείχθηκε με χρήματα της εταιρείας, που είναι πρόθυμη να ενισχύσει και στο μέλλον ανασκαφικό και αναστηλωτικό έργο.
Ωστόσο το πρόβλημα της πρόσβασης του κοινού στον Ναό του Απόλλωνα, που είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας και σώζεται σε καλή κατάσταση, παραμένει άλυτο. Το θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του ΚΑΣ και ο εκπρόσωπος του «Αστέρα» δήλωσε ότι οργανωμένες επισκέψεις σχολείων ή φοιτητικών ομάδων έχουν ελεύθερη πρόσβαση. «Οι μεμονωμένοι επισκέπτες, που πληρώνουν 5 ές 20 ευρώ, ανάλογα με την εποχή, χρησιμοποιούν ωστόσο τον ναό ως πρόσχημα κι απολαμβάνουν το μπάνιο τους και τις εγκαταστάσεις της πλαζ. Αυτό προκαλούσε προβλήματα και μας έφερνε σε δύσκολη θέση. Σήμερα ανοίξαμε ένα μέρος του φράχτη και με ειδική σήμανση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το μνημείο. Ετσι κι αλλιώς στον ναό δεν επιτρέπεται η πρόσβαση παρά μόνο περιμετρικά. Πιο κοντά δεν θα μπορούσε να φτάσει κάποιος», είπε ο σύμβουλος του Αστέρα. Η λύση αυτή δεν κρίθηκε ικανοποιητική. Ωστόσο το θέμα δεν συζητήθηκε διεξοδικά. Οπως είπε η γεν. γραμματέας, μπορούν να συγκεντρωθούν προτάσεις που να αφορούν γενικά την επισκεψιμότητα και σε άλλους χώρους με αρχαιότητες που βρίσκονται εντός συγκροτημάτων και να συζητηθεί το θέμα συνολικά στο μέλλον.